Att känna sig ensam i en relation

Det kan vara förödande att känna sig ensam i en relation. Läs vidare för att lära dig mer om detta ämne!
Att känna sig ensam i en relation
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Att känna sig ensam i en relation kan vara väldigt smärtsamt. Det gör ont att inte veta varför ens partner är känslomässigt likgiltig.

Syftet med att vara i en relation är ju att känna sig älskad och ha en partner som sällskap. Det är få typer av ensamhet som är lika problematiska eller vanliga.

Gustavo Adolfo Becquer sade att ensamhet är väldigt vacker så längre som du har någon att prata om den med.

Det finns dock många som har många följare på sociala medier som ändå känner sig ensamma och isolerade från sin omgivning.

Att känna sig ensam i en relation orsakar inte bara psykologisk ångest, utan även hälsoproblem, och inte ett nytt sådant.

Folk har alltid kämpat med sin ensamhet i sina relationer, men tack vare moderna studier rörande ensamhet så upptäcker forskarna alltmer om detta fenomen som påverkar folk i alla åldrar.

Både unga och gamla upplever isolering och emotionell likgiltighet.

“Om du är rädd för ensamhet så bör du inte gifta dig.”
-Anton Chekhov-

Man och kvinna som sitter i soffa.

Vad gör att man känner sig ensam i en relation?

En del av den mest intensiva ledsamheten kommer från den kalla tystnaden mellan två personer som har svurit att älska varandra för evigt.

Ibland glömmer en av parterna sitt löfte och väljer istället (medvetet eller omedvetet) att vara emotionellt likgiltig mot den andra.

Denna typ av situation uppstår oftast inte över en natt. Den psykologiska situationen närmar sig långsamt. Det händer då man slutar tänka på de saker man tyckte om att göra tillsammans förr.

Detta sker då man glömmer bort detaljer, då man slutar lyssna på sin partner eller då man helt enkelt slutar anstränga sig.

En kylig relation kan få allvarliga konsekvenser. Det kan vara smärtsamt att se hur din partner blir alltmer frånvarande, och det har även andra konsekvenser.

Experter som Dr. Aaron Ben-Ze’ev, filosof, psykolog och relationsexpert, förklarar följande:

  • Det är viktigt att man skiljer på att vara för sig själv och att vara ensam. Att vara för sig själv innebär att ingen är där fysiskt med dig. Att vara ensam är å andra sidan en psykologisk verklighet som blir allt vanligare. De som upplever detta mest är de personer som befinner sig i en relation.
  • Denna typ av ensamhet leder ofta till depressiva störningar och ångest. Enligt studier som denna som utfördes av Dr. Greg Miller vid University of Manchester så är ensamhet lika allvarligt för din hälsa som att röka eller ha en stillasittande livsstil.

Låt oss analysera några av anledningarna till varför du kanske känner dig ensam i relationen.

Kvinna som är ensam.

Då kärleken försvinner och man är rädd för förändring

Då kärleken försvinner så kan det kännas som ett kallt drag och ingen vet var detta kommer ifrån. Helt plötsligt så har allt förändras, saker och ting verkar meningslösa och tråkiga.

Det finns inte alltid en konkret anledning till att kärleken försvinner. Ibland händer det bara och det blir jobbigt för båda de involverade personerna.

Med det sagt bör du berätta om detta om du är på det klara med att du inte älskar din partner längre. Att lura din partner, eller lura dig själv, kan ha allvarliga konsekvenser.

En av dessa konsekvenser är att du utsätter din partner för emotionell likgiltighet.

Att fastna i rutinen

Det kommer vara större risk att du känner dig ensam i relationen då den dagliga rutinen blir för mycket. Du kanske inte har så mycket tid för kärleken mitt bland alla dina dagliga ansvarsområden.

Då detta sker så kommer även era konversationer att bli mekaniska, och det kommer förekomma brist på både kärlek och intimitet.

Ett sätt att hantera detta är att försöka ändra på saker eller söka professionell hjälp. Att vara passiv kommer i vilket fall som helst inte hjälpa till att lösa problemet.

Tänk om du är anledningen till att du känner dig ensam i en relation?

Ibland når du en punkt i livet då du känner dig tom. Det är en blandning av missnöje, en existentiell kris och en rädsla för förändring.

Dessa situationer är vanligare än du tror. Vissa känner sig ensamma i relationen eftersom de har förändrats och får hantera frustrationen av att inte få vad de vill ha.

I detta fall så har ingen det direkta ansvaret, men det är enkelt att beskylla sin partner. Men faktum är att din ensamhet kommer ur din egen förvandling.

Du har utvecklats och ditt perspektiv har förändrats – vad du tycker om och inte tycker om, dina behov och även vad som motiverar dig.

Du kanske har valt ett annat yrke och vill vara mer självständig, eller så vill du ha nya sociala kontakter. Människor lever i ett konstant tillstånd av förändring, och dessa förändringar kan påverka din relation.

Solljus på vägen.

Det är väldigt vanligt med ensamhet i relationer. Det är även vad som orsakar många uppbrott. Först och främst så orsakar det lidande, psykologiska problem och hälsoproblem.

För det andra så bör ingen behöva uppleva denna typ av smärta eller dess konsekvenser.

Om du märker att du känner dig ensam så bör du försöka gå till botten med det. Ta reda på orsaken till problemet. Prata med din partner och försök komma på ärliga, respektfulla och ansvarsfulla lösningar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.