Att lura hjärnan att vara lycklig – vi berättar hur
Visste du att man kan lura hjärnan att vara lycklig? Det är sant, det går! Lycka är en känsla som vi nästan kan inducera, även under omständigheter som inte tycks lämpa sig för det.
Vi har under en tid vetat att känslor kommer tillsammans med olika förändringar i kroppen. Det kan bland annat röra sig om ökad puls eller användning av vissa muskler i ansiktet som bildar ett uttryck vi gillar: ett leende.
Vad vi inte hade upptäckt fram tills nyligen var att detta går åt båda hållen. Så vi kan lura hjärnan att vara lycklig genom att använda vissa fysiska reaktioner som kommer från våra känslor. På så sätt kan vi få känslor att dyka upp.
Du kan lura hjärnan att vara lycklig genom att le
Uttrycket av känslor är en väg som går åt två håll. Vår hjärna är uppmärksam på vad vår kropp gör och detta påverkar våra känslor. Något så enkelt som att le, även om det inte finns någon anledning, ger därmed kroppen en stund av lycka som har fantastiska fördelar.
Det kallas för Facial feedback-teorin, och har inte bara att göra med musklerna i ansiktet. Och detta är goda nyheter, för även om det ibland är svårt att kontrollera våra känslor så är det mycket enklare att kontrollera våra muskler.
Kom ihåg: ditt leende är ett mäktigt verktyg. De flesta av oss tror att vi ler eftersom vi är lyckliga. Men motsatsen kan också ske: vi känner oss lyckliga eftersom vi ler.
Det enklaste sättet att nå ett tillstånd av lycka, eller frid och säkerhet, är att bara ta fram ett leende.
Facial feedback-teorin
Vissa av er kanske tycker det låter löjligt, allt detta om att leenden kan ta fram en känsla så pass intensiv som lycka.
Men det kan inte vara löjligt om forskningsvärlden utfört många experiment och studier som ledde fram till facial feedback-teorin.
Ett av de bästa experimenten för att bevisa denna hypotes utfördes på 1980-talet. Forskarna ville inte påverka resultaten genom att berätta för deltagarna att studien handlade om känslor.
Istället kom de fram till ett finurligt sätt att få deltagarna att använda vissa muskler i ansiktet utan att känna till det slutgiltiga syftet. Deltagarna var tvungna att hålla en penna på ett specifikt sätt. Det fanns tre alternativ:
Den första gruppen höll i pennan genom att hålla den mellan tänderna, vilket tvingade fram ett leende. Den andra gruppen höll den med sina läppar, vilket gjorde det omöjligt att le. Denna hållning tvingade dem faktiskt att rynka pannan lite. Kontrollgruppen hade pennan i handen.
Sedan tittade deltagarna på tecknad film och betygsatte hur rolig den var. Gruppen som tvingades att le gav filmerna mycket högre betyg än gruppen med rynkad panna. Kontrollgruppen gav medelhöga betyg.
I en mer nyligen utförd studie visade man deltagarna en serie ansikten. Dessa ansikten hade antingen glada, neutrala eller arga uttryck. De sade till deltagarna att studien försökte mäta reaktionstiden hos ansiktsmusklerna.
Men vad de verkligen gjorde var att studera känslor. Oberoende av bilden skulle deltagarna antingen “lyfta på kinderna” (le) eller “rynka ögonbrynen” (rynka pannan).
Dessa ansiktsuttryck influerade sättet de såg bilderna. När deltagarna log såg de bilderna som vänligare än när de rynkade pannan. Utöver detta varade effekterna av det korta leendet i ytterligare fyra minuter.
Facial feedback-teorin bekräftar att våra ansiktsrörelser kan influera vår emotionella upplevelse.
Framtvingat leende, sann lycka: att lura hjärnan att vara lycklig
Facial feedback fungerar eftersom hjärnan uppfattar användning av vissa ansiktsmuskler som behövs vid leenden. Den tolkar detta som att det finns en anledning att vara glad. På samma sätt tror hjärnan att det inte är dags att vara glad om musklerna inte används.
Men det är inte allt. Utöver den fysiska feedback vi får på individnivå finns det en annan faktor som påverkar lyckan. Denna faktor är social feedback.
Leenden är smittsamma. Även om du inte känner dig särskilt glad är det faktiskt lätt att börja le om andra omkring dig gör det. På så sätt kommer du förbättra ditt sinnestillstånd.
Om vi anstränger oss att höja energin som får oss att le, speciellt när vi är med andra, kommer fördelarna vara ännu större. För vi kommer överladda omgivningen med bra vibbar, vilket fostrar en miljö där det är enklare att vara lycklig.
Så om du verkligen vill få ut det mesta av facial feedback ska du hitta något som får dig att skratta. Eller bara lyfta hörnen av läpparna för att lura hjärnan att vara lycklig.
Vad som börjar som ett framtvingat leende blir snabbt ett verkligt. Och vips så är lyckan också verklig.
Oavsett vad du genomgår kommer denna lilla stund av glädje att hjälpa. Le!