Att se på världen genom trauma
Vi ser på världen genom trauma som ett resultat av tidigare händelser som överskred alla våra personliga gränser. Men vilka händelser kan utgöra trauma? Hur visar det sig omedvetet i vår mentala hälsa?
I den här artikeln ska vi kika närmare på begreppet trauma och hur det kan manifestera sig och påverka ditt liv, trots att händelsen tillhör det förflutna. Den första delen av traumaläkningsprocessen är medvetenhet.
Trauma innebär lidande
När vi pratar om eller tänker på trauma föreställer vi oss ofta händelser med extremt känsligt innehåll eller situationer av utsatthet för våld, i någon av dess former. Även om dessa händelser är potentiellt traumatiska händelser, är de inte nödvändiga för att trauma ska inträffa.
Trauman består av händelser som har haft en enorm inverkan på oss tidigare och som nu stör våra liv, även om alla verkliga hot associerade med dem har försvunnit. De är personliga erfarenheter där våra personliga resurser och vår förmåga att hantera problemet inte räckte till, vilket skadade vår mentala hälsa.
Men inte alla som upplever en mycket stressande händelse, såsom övergrepp eller en naturkatastrof, kommer att utveckla trauma. Inte heller kommer själva händelsens natur att avgöra om det är tillräckligt för att trauma ska inträffa. Faktum är att det är mycket mer korrekt att förstå den traumatiska potentialen hos en viss händelse om vi kontextualiserar den genom individens upplevelser och vikten denne har gett den.
Att se genom de känslomässiga såren
Att titta genom traumans linser förvränger verkligheten och tillåter oss inte att se “här och nu”. Faktum är att trauman utgör en fruktansvärd rädsla för att situationer från det förflutna som har skadat oss ska hända igen. Våra kroppar skapar dessa linser som försvarsmekanismer för att skydda oss från den typ av verklighet som vi tolkar som hotfull och farlig.
Om du har genomlidit ett mycket traumatiskt förhållande – till exempel ett där du blev utsatt för övergrepp, där du kände att du inte kunde rädda dig själv, kan du utveckla inlärd hjälplöshet. I den här typen av fall innebär dina trauman att du blir misstänksam mot alla potentiella framtida partners. Faktum är att delar av ditt förflutna projiceras in i din nya verklighet.
Dina känslomässiga sår plågar dig, vilket får dig att återuppleva erfarenheterna som överväldigar dig. De tillåter dig inte att acceptera nya möjligheter som dyker upp i ditt liv. Din kropp går in i viloläge och lämnar fritt spelrum för all din smärta.
Traumarelaterade störningar
När patienter som lider av trauma kommer till en konsultation kan de ofta känna sig överväldigade och förvirrade över vad som händer. De kanske inte ens relaterar sitt obehag till den traumatiska händelsen i fråga. Deras sinne skyddar dem och döljer traumat i deras omedvetna tills de känner sig redo att integrera det.
Trauma har miljontals ansikten och sätt att manifestera sig. Men här är några av de vanligaste hos patienter som går i terapi.
- Olika sömnstörningar. Sömnlöshet, överdriven sömn och vanliga mardrömmar. Sömnen är ett av de få tillfällen då våra medvetna sinnen vilar och vi lämnas utlämnade till vårt undermedvetnas nåd. Det undermedvetna minns trauman och de kan manifestera sig i mardrömmar eller svårigheter att somna.
- Olika orosrelaterade symptomatologier. Trauma består i huvudsak av rädsla och ångest. Därför är det vanligt att personer med denna typ av obehag utvecklar symtom som nervositet, irritabilitet, intensiv rädsla, hjärtklappning, somatisering etc.
- Olika känslor, som skam och skuld. Vissa traumatiska händelser får ofta människor att skuldbelägga sig själva för det som hände. Dessutom kanske de inte vill att det ska komma fram eftersom de skäms något så oerhört. Dessa förnimmelser kan göra traumat mer kroniskt eftersom de inte kan be om hjälp.
Trauma läker även när det finns ett ärr
Traumats natur dömer den drabbade till posttraumatisk stress. Betydelserna och upplevelserna är unika. Faktum är att det ofta bara är de drabbade själva som känner till dem. Det är bara genom djup respekt och empati som de kan påbörja läkningsprocessen.
Trauman som sådana är inte fienden. Faktum är att de är en naturlig och skyddande mekanism för sinnet. Men problem uppstår när vi bär på dem under en längre tid, vilket helt förvränger vår uppfattning av verkligheten.
Ofta är patienterna omedvetna om att traumat finns där eftersom det har olika ansikten. Detta beror på en undermedveten resurshushållning som bara tillåter oss att minnas traumat när den anser att vi är redo. Det är som en adrenalinkick hos krigare, som inte ens märker sina sår förrän efter att striden är över.
Trauma läker med omsorg, respekt och uppmärksamhet, och framförallt empati. Troligtvis orsakades såret trots allt av frånvaron av empati hos andra. Empati är en av de mest effektiva metoderna för läkning och används i humanistiska terapier och EMDR. Emotionellt trauma lämnar, precis som alla sår, alltid ett ärr. Det påminner oss inte bara om vad som hände utan om hur starka vi var och hur vi överlevde.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Leeds, A. M. (2009). Resources in EMDR and other trauma-focused psychotherapy: A review. Journal of EMDR Practice and Research, 3(3), 152-160.
- Shapiro, E. (2009). EMDR treatment of recent trauma. Journal of EMDR Practice and Research, 3(3), 141-151.