Att unfrienda: ett kallt sätt att avsluta en relation
Du har förmodligen tryckt på “unfrienda”-knappen vid något tillfälle – alltså att sluta vara “vän” med någon på Facebook eller dylika sidor. Ibland är det hälsosamt och nödvändigt. Men andra gånger är det enbart ett kallt sätt att avsluta en vänskap eller någon annan typ av relation. Allt man behöver göra är ett klick för att få någon att försvinna. På ett ögonblick kan du försvinna utan att ge några som helst förklaringar.
Oavsett om du gillar det eller inte är sociala medier vanligtvis en bra reflektion av ditt riktiga liv. Dessutom lämnar du en liten del av din personlighet med varje foto, inlägg och “gilla”-markering. De virtuella algoritmerna de använder är en virtuell reflektion av din essens och ditt beteende. Utvecklarna vet om det, och det gör även du. Det är därför som ingenting händer av en slump på sociala medier.
Fenomenet att unfrienda (när du tar bort, blockerar eller slutar följa någon på sociala medier) studeras av ett ökande antal psykologer. Varför studerar de det? Eftersom sociala medieplattformar inte bara imiterar sociala fenomen runtomkring oss, de förändrar även sättet vi interagerar med varandra.
Att unfrienda är ibland ett användbart socialt beteende
Beteendet hos Facebook- och Twitter-användare har förändrats över de senaste åren. På sätt och vis kan man säga att de har mognat. Idag värdesätter människor inte att ha ett stort antal vänner i samma utsträckning. Eran när det viktigaste var att ha så många vänner som möjligt är på väg mot sitt slut. Det är speciellt sant för människor som är över 30. De försöker använda sociala medier på ett mer seriöst och professionellt sätt.
Det är därför som beslutet att unfrienda folk faktiskt för det mesta är det rätta. Det är någonting du kan göra för att undvika spam. Irriterande människor som du kanske inte ens känner eller som gör dig obekväm. Kanske gillar du dem inte. Det är som att slänga bort de ruttna äpplena, och genom att göra det bevisar du också något som kallas för Dunbars tal.
Antropologen Robin Dunbar lade fram detta på 1990-talet. Han sade att vi aldrig kan ha fler än 150 relationer (vissa mer meningsfulla än andra). Bland dessa kan du också inkludera personer du interagerar med ofta och på ett meningsfullt sätt via sociala medier. Du behöver inte ha träffat dem personligen för att ha med dem på listan.
Idag försöker vi använda mer filter i våra virtuella världar för att balansera våra liv. Det är som om vi tagit ett steg framåt. Många människor har samma balans i det verkliga livet som de har på sociala medier.
Att unfrienda: att avsluta meningsfulla relationer med ett klick
Att unfrienda kan inledningsvis verka som ett medel för att uppnå balans, men det är faktiskt inte det. Här är anledningen: många gånger slutar det med att folk gör exakt samma i sak i det verkliga livet.
Vissa människor beslutar att unfrienda medarbetare på grund av meningsskiljaktigheter. Andra människor gör det med sina vänner. Denna typ av beteende har blivit allt vanligare. Det utgör del av ett annat fenomen som kallas “ghosting”. Ghosting är när någon lämnar sin partner utan att säga något och utan att ge en förklaring. Förutom att märka av tystnaden kommer den andra personen nästan omedelbart notera att (ex)partnern också försvunnit från vänlistorna på sociala medier.
Vissa människor antar att om de kan bli av med någon online kommer personen också magiskt att försvinna från deras liv. Kanske tänker de att personen kommer att fatta vinken och förstå varför. Men allt ghosting medför är att orsaka lidande. Offren kastas ut i ett känslomässigt limbo, ett ställe där det är riktigt svårt att hantera sin smärta och komma över den.
Vem är den skyldige?
Hur förbittrande och omoget det än verkar så finns det en viktig sak att komma ihåg: du kan inte skylla på teknologin. Du kan inte skylla på utvecklarna av sociala medier. Alla dessa virtuella inställningar reflekterar en enkel verklighet: Vi människor har kommunikationsproblem.
Att unfrienda människor med ett klick kanske gör livet lättare. Det går snabbt och smärtfritt för personen som gör det. Det bästa av allt är att du inte måste stå öga mot öga med personen och säga: “Jag älskar dig inte längre”, “Jag är inte intresserad” eller “Detta är anledningen till att jag inte vill ha dig i mitt liv”. Vi har alltid haft stora luckor i våra kommunikationsförmågor. Det verkar bara som om vi gör dem större med teknologin.
Så låt oss hantera våra problem personligen. I slutändan kommer inte unfriendandet att lösa våra problem.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- David, D., y Hayes, J. (2012). What are benefits of mindfulness. American Psychological Association. https://www.apa.org/monitor/2012/07-08/ce-corner#:~:text=Among%20its%20theorized%20benefits%20are,with%20kindness%2C%20acceptance%20and%20compassion.
- Navarro, R., Larrañaga, E., Yubero, S., & Víllora, B. (2020). Psychological correlates of ghosting and breadcrumbing experiences: A preliminary study among adults. International journal of environmental research and public health, 17(3), 1116.