Åtta intressanta och viktiga fakta om ångest
Utan tvekan är eran som vi lever i en era av ångest. Det senare hänvisar till det känslomässiga tillståndet som kännetecknas av en kall känsla i magen, en snäv knut i halsen och oro på mental nivå. Det har forskats mycket om det. Men i den här artikeln ger vi dig några viktiga fakta om ångest som du kanske inte känner till.
Dessutom är det sant att vi ibland inte ägnar mycket uppmärksamhet åt det. Den kommer ur det blå men försvinner snabbt. Detta är dock inte fallet för alla. För vissa håller den i sig längre än de vill. Faktum är att när människor rycks med av ångest, kan de bli fångade i skrämmande scenarier. Detta förklarar varför vissa säger att ångest är en framtidsrelaterad sjukdom.
Som vi nämnde ovan är vissa aspekter, data och viktiga fakta om ångest fortfarande okända. Är du redo att ta reda på vilka de är? Låt oss börja!
Viktiga fakta om ångest kopplade till den rationella hjärnan
Ett av de mest kända bland våra viktiga fakta om ångest är relaterat till dess förhållande till rädsla för framtiden. Den mänskliga hjärnan föraktar osäkerhet. Att inte veta vad som kommer att hända och att inte känna kontroll, kan verkligen sätta käppar i hjulen för oss. Så när du står inför en okänd situation, börjar tusentals och åter tusentals bekymmer springa genom ditt sinne. Samtidigt övervakar amygdala, en mandelformad hjärnstruktur som kännetecknas av att det är vår emotionella minnesbank, allt som händer.
När amygdala upptäcker en farlig situation aktiverar den omedelbart larmsignalen. När detta händer frisätter den hormoner som kortisol och dopamin i blodomloppet. Dessa hjälper dig att kämpa för din överlevnad och förutse vad som kommer härnäst. Men när detta skett finns det ingen återvändo. Just nu är den rationella hjärnan avstängd.
Som du ser, även om vår amygdala har goda avsikter, har dess operativsystem en aning primitiva egenskaper. Som en konsekvens av detta har vi blivit mer instinktiva och det slutar med att vi svarar felaktigt på stimuli.
De flesta problem är inte värda att uppmärksamma
Att oroa sig är en del av att vara människa. Vi har faktiskt programmerats att göra det för att förutse vad som kan hända i syfte att då kunna tänka på alternativa planer för att överleva.
Nu är det inte samma sak att göra det då och då jämfört med att göra det på ett kontinuerligt sätt. I själva verket har en studie som utförts vid Pennsylvania State University kommit fram till slutsatsen att 91% av de bekymmer vi i genomsnitt har, i själva verket är ett slöseri med energi. Vi är väldigt rädda för konsekvenserna av vissa händelser som kanske inte ens inträffar över huvud taget.
Den amerikanska författaren Earl Nightingale sa att 40% av våra bekymmer aldrig kommer att hända. Han fördelade procenten på detta sätt; 30% är relaterat till det förflutna. Därför skulle du genom att oroa dig för det inte förändra någonting. 12% är onödig oro för vår hälsa och 10% är små och nästan meningslösa eller lösryckta problem. Därigenom är det bara 8% av våra bekymmer som är värda att vara uppmärksamma på.
Detta hjälper oss att reflektera över framtiden och allt vi tänker, föreställer oss och fruktar. I verkligheten är huvudpersonen i alla dessa element rädsla. Låt oss göra testet här och nu.
Ta till exempel en minut och fråga dig själv vad som oroar dig mest och vilka händelser du tycker är de läskigaste. Tänk på dem och kolla ett år senare om de faktiskt har inträffat. Du kommer att bli förvånad.
Typer av ångest
Det finns två typer av ångest.
- Den första typen av ångest är mer anpassningsbar. Den syftar till att skydda oss från potentiella faror; saker som kan skada oss eller orsaka lidande. Detta kallas rationell ångest. Det är normalt att uppleva det i situationer som före en jobbintervju eller medan du väntar på ett viktigt svar.
- Den andra är en mer irrationell typ av ångest. Den får oss att tolka allt på ett katastrofalt sätt, vilket gör att vi tror att vi inte kan klara av situationen. Till exempel kan vissa personer tro att de inte kommer att göra bra ifrån sig under en jobbintervju och att de kommer att bli hemlösa och misslyckade. Ett annat exempel kan vara att tro att en person aldrig kommer att prata med oss igen efter ett bråk.
När det gäller irrationell ångest, är det typiskt att man upplever en ångest och ett stort obehag som nästan är omöjliga att kontrollera. Det sprider sig i hela människokroppen och hindrar den dagliga utvecklingen.
Att tänka att allt är viktigt, ett av många viktiga fakta om ångest
Ångest får oss att tro att allt är viktigt, så det blir mycket svårt att fastställa prioriteringar när vi upplever det.
Det kan utlösas av vilken detalj som helst. Allt, oavsett hur litet eller obetydligt, kan påverka vad vi gör. Detta är anledningen till att människor känner behovet av att ha kontroll. Dessutom kan detta scenario bli mycket mörkare om individen som upplever detta redan är en perfektionist.
Vid denna punkt oroar sig de drabbade inte bara för orden som kommer ut ur munnen. Istället börjar de att uppmärksamma kläderna de bär, hur de uppför sig eller hur en viss person påverkar dem i en viss bemärkelse. Allt är avgörande, allt utövar inflytande på dem, vilket leder till att de blir besatta av kontroll. Det är förstås ganska omöjligt att ha kontroll över allt. Följaktligen kommer känslor av överväldigande och stress vara en del av deras vardag.
Undvikande ökar ångest
Det kan verka naturligt att undvika stimuli eller situationer som ger ångest. Att undvika allt som kan orsaka ångest ger upphov till lättnad. Haken här är att detta på lång sikt, om denna strategi blir det vanliga sättet att hantera rädsla, kan förvärra saker.
Att ständigt undvika eller fly från vissa situationer hindrar oss från att kontrollera hur ofarliga de kan vara. Istället för att konfrontera problemet ser vi åt andra hållet och låter rädslan stanna inombords. Oavsett hur skrämmande vi tror att en händelse kan vara, är det bästa att låta den ske för att se om den utgör verklig fara. Att fly bort kommer bara att upprätthålla våra irrationella idéer, vilket gör att vår ångest ökar avsevärt.
Dessutom begränsar undvikande vårt liv på ett sådant sätt att det kan få konsekvenser för vårt humör och orsaka ännu fler problem.
Viktiga fakta om ångest: det som finns under maskerna
Detta är bland våra mest intressanta fakta om ångest. I vissa fall kan ångest vara orsaken till vissa känslor, såsom sorg, ilska och även smärta. Det kan också ligga under förhalande, sömnbrist eller överdriven sömn liksom ett ständigt behov av att äta, eller brist på hunger.
Men det finns också en tyst och icke uttryckt typ av ångest. Människor som lider av detta ser vanligtvis coola, lugna och samlade ut, även om de är fulla av rädsla på insidan. Många av dem kanske inte ens vet att de har ångest.
Att odla en känsla av hopp kan hjälpa till att minska ångesten
Det ångestfyllda sinnet har den nästan absoluta övertygelsen om att det som komma skall är farligt och hotande, särskilt om det är okänt. Rädslan för osäkerhet är vanligare än du tror. Tro det eller ej, de flesta i världen känner sig osäkra på sin framtid. Även om det finns olika tillvägagångssätt och terapier när det gäller att behandla ångest, finns det också strategier som kan vara användbara, som att odla hopp.
Psykologen och professor på universitetet i Houston, Matthew Gallagher, utförde tillsammans med en forskargrupp en studie som visade att om man arbetar med känslor av hopp i terapi, kan detta vara till stor hjälp eftersom det hjälper personen att ändra sitt sätt att tänka, känna och uppfatta verkligheten.
Tänk på det: hopp är faktiskt motsatsen till rädsla. Hopp innebär att man litar på att saker inte kommer att gå åt skogen eller att de åtminstone kan förbättras. Det är en filosofisk, andlig och emotionell aspekt som också förbättrar motståndskraften och tillväxten.
Ett av de mest avgörande faktumen: kraven på oss själva
Att ha höga krav på sig själv är inte ett problem. I själva verket kan det hjälpa oss att växa som individer eftersom det driver oss att bli bättre. Vad är problemet då? Att bli för krävande mot oss själva kan förändra vår interna dialog och förvandla den från normal till katastrofal.
Ibland handlar det inte om vad vi kräver, utan hur vi kräver det. Det är viktigt att vi kommer ihåg att vara vänliga mot oss själva under vår tillväxtprocess. Höga krav som ställs på ett destruktivt sätt skadar oss i slutändan.
Dessutom är kravställande i sig något man bör vara försiktig med. Å ena sidan kan det hjälpa ens utveckling och å andra sidan kan det fylla en med mer ångest. Problemet ligger i fraserna “Jag måste” och “Jag borde”. Låt inte dessa idéer definiera hur du ska vara och bete dig. Självmedvetenhet är viktigt för att välja rätt väg.
Att tro att du aldrig räcker till är en bottenlös grop av ångest. När du väl är nere blir det extremt svårt att komma upp. Den värsta delen av detta tankesätt är att ångest är huvudpersonen.
Det här är bara några viktiga fakta om ångest. I verkligheten är denna åkommas värld lika mystisk som den är komplex. Allteftersom tiden går, skapas alltfler forskningsresultat, vilket ger oss alltmer överraskande information om det. Ångest är det känslomässiga tillstånd som vi alla måste respektera och studera för att bättre förstå oss själva och andra.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Hofmann, S. G., Sawyer, A. T., Witt, A. A., & Oh, D. (2010). The Effect of Mindfulness-Based Therapy on Anxiety and Depression: A Meta-Analytic Review. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 78(2), 169–183. https://doi.org/10.1037/a0018555