Barn som är uttråkade – en bra inlärningsmetod
Dagens artikel kommer handla om barn som är uttråkade. Man måste först och främst förstå att människans hjärna är designad att konstant söka stimulans.
Det är exempelvis svårt att prata med någon om man har en TV bakom sig. Anledningen till detta är att ögonen tenderar att rikta sig mot den eftersom hjärnan vill ha mer information om bilderna som rör sig på skärmen.
Detta kommer hända oavsett vilket innehåll som visas på skärmen. Anledningen till detta är att den konstanta förändringen ger information åt hjärnan.
Den vill ha uppdateringar rörande förändringar, oavsett hur små och obetydliga de är.
Om detta påverkar vuxna människor på detta vis, tänk då hur det är för hjärnan hos ett barn. Ja, de har också behov av stimulans, men hos barnets hjärna är detta behov betydligt starkare.
“Jag anser att det är nödvändigt att låta barnen vara uttråkade då och då. De kommer lära sig att vara kreativa.”
-Kim Raver-
Barn som är uttråkade
Barn ser tyvärr på TV hela tiden eller så använder de sin telefon eller en surfplatta, som då utgör de främsta verktygen för att ska uppfylla stimulansbehoven.
Det har dock ett högt pris, för då barnet tar in all denna stimulans så kommer hjärnan inte att vila. Faktum är att de inte kommer vilja vila och istället söka mer stimuli.
Det är då de verkar melankoliska och säger att de är uttråkade. Barnets värld kommer gå under 2 minuter efter att det har stängt av apparaterna, eftersom det inte kan hitta något som är lika stimulerande som dem.
Dessa verktyg är ganska så användbara för föräldrarna eftersom de underhåller barnen så att de inte “stör” föräldrarna.
På varje kafé eller restaurang så sitter det minst ett barn som håller en multimediaenhet i händerna medan föräldrarna har en oavbruten konversation.
Vissa bilar har också videoskärmar i baksätet, vars enda syfte är att underhålla unga passagerare så att de inte känner sig uttråkade. Personerna i framsättet kan då prata utan att bli störda.
Vad kan man göra när det gäller barn som är uttråkade
Det verkar som att alla dessa ansträngningar för att se till att barnen inte blir uttråkade gör mer för de vuxna än för barnens välmående. Är det verkligen så dåligt att vara uttråkad? Vad innebär det att vara uttråkad?
För många år sedan då telefoner och surfplattor ännu inte existerade så satt barnen bara i baksätet och tittade ut genom fönstret. Det var allt. De bara satt där och lyssnade. Det var då magin uppstod.
Dessa barn kanske fick se en vacker häst som galopperade bilen. Då kanske de började fantisera.
Då barnen är uttråkade så kan detta vara en bra möjlighet att stimulera deras fantasi.
Hur man förstärker kreativiteten hos barn
Hur kan man förstärka barnens kreativitet? Gör till en början ett litet test och låt dem vara uttråkade. Låt dem hitta någon form av stimulans som hjärnan behöver.
Om ditt barn har några svårigheter med detta så kan du prova följande tips:
- Uppmuntra barnet till att leka med något som inte har batterier. Detta bör inte vara ett straff utan bör ses som en lek eller en utmaning.
- Du är förebilden och måste därför föregå med gott omdöme. Detta betyder att du inte bör titta på TV eller använda några multimediaapparater under denna tid.
- Erbjud inte några alternativ, utan låt barnen leta själva och upptäcka något i sin omgivning.
- Om barnet väljer en av sina leksaker så tänk på vad det är för något. Miniatyrfordon, pussel, lego, böcker, etc. Du kommer då förstå vilken underhållning som barnet föredrar och hur du kan förstärka dess fantasi genom att erbjuda fler liknande leksaker.
- Om barnet inte har roligt så kan du sätta dig ner och leka med honom och sedan gå en bit bort. Gör detta gradvis. Barnet kommer då inte bli beroende av din närvaro.
- Om barnet inte kan hitta något som han tycker om så kan du hjälpa honom att omorganisera sina leksaker. Det kommer vara en perfekt tid för att kasta saker som man inte använder. Man kan även donera dem och låta barnet delta i detta.
- Belöna barnets autonomi och intressera dig för hur barnet leker. Titta på vad barnet har ritat eller byggt.
- Gör upp ett veckoschema med tider då barnet kan använda media-apparater och håll sedan dessa tider.
Slutsats
Det är inte alla barn som är likadana. Vissa av dem kanske inte tycker om att du minskar ner på antalet timmar som de kan använda sina apparater.
Det är då viktigt att man inte ger efter för barnets gnäll.