Tio av de bästa kvinnliga författarna genom tiderna

Tack vare sina verk och sin utomordentliga talang markerade de alla ett före och efter i litteraturens värld. Vill du veta vilka de är?
Tio av de bästa kvinnliga författarna genom tiderna
Gema Sánchez Cuevas

Granskad och godkänd av psykologen Gema Sánchez Cuevas.

Senaste uppdateringen: 28 april, 2023

Att skapa en lista över tio av de bästa kvinnliga författarna i historien är ingen lätt uppgift. Men utan tvekan har vissa kvinnor med tiden gått före och tjänat som inspiration med sina verk.

Av denna anledning har vi valt ut tio kvinnliga författare som markerat ett före och efter i litteraturens värld tack vare sina viktigaste verk.

De bästa kvinnliga författarna genom tiderna och deras liv och verk

Fortsätt läsa om du är nyfiken på vilka dessa tio kvinnliga författare är, vad de skrev och när.

1. Christine de Pizan / Italien (1364-1430)

Hon föddes i Venedig men bodde i det franska hovet från mycket ung ålder, där hon fick en utbildning som vanligtvis bara var förbehållen män. Hennes passion för litteratur väcktes genom hennes tillgång till det kungliga biblioteket på Louvrens slott. Faktum är att hon snart stod ut som författare, filosof och humanist för sin kvickhet och lätthet i tal.

Vid hennes fars död var hennes diktsamling Cien Baladas oerhört framgångsrik i både Frankrike och England. Detta gjorde att hon kunde återfå sin ekonomiska och sociala status och hon blev därmed listad som historiens första professionella kvinnliga författare.

Christine utnyttjade denna situation för att kritisera kvinnofientliga beteenden i samhället. I denna mening var hennes mest kända verk Kvinnostaden (1405). Den anses vara föregångaren till västerländsk feminism. Faktum är att den nämns i början av The Female Complaint, en litterär debatt om kvinnors situation och deras försvar mot underordning.

2. Teresa av Ávila / Spanien (1515-1582)

Hon var intresserad av religion och förtjust i ridderliga romaner redan som barn. Men det var inte förrän 1535 som Teresa insåg att hennes sanna kall var att gå i kloster och avlägga sina löften. Genom åren hade hon mystiska visioner och upplevelser som inspirerade hennes verk. Det var på den vägen som Boken om mitt liv kom till (tillsammans med många andra texter). Den skrevs för hennes biktfader, som uppmuntrade henne att berätta om sina läror och visioner.

Tillsammans med sin förkärlek för brev grundade hon 17 kloster under loppet av sitt liv och såg detta som sitt främsta uppdrag. Trots den rigorösa övervakning som hon blev utsatt för av inkvisitionen blev hon den främsta (tillsammans med Johannes av Korset) inom experimentell kristen mystik.

Heliga Teresa av Jesus

3. Juana Inés de la Cruz / Mexiko (1648-1695)

Juana Inés de la Cruz var en författare från den spanska guldåldern som lyfte barockpoesin till dess maximala uttryck. Faktum är att hon av många ansågs vara “den tionde musan”. Hennes stilar inkluderar lyrik, teater och prosa.

Hon lärde sig läsa och skriva vid tre års ålder och från en riktigt ung ålder stod hennes verser ut i den vicerättsliga domstolen i Nya Spanien.

Hon avvisade idén om äktenskap och gick i olika kloster, där hon skapade några av sina viktigaste verk. Till exempel El Divino Narciso och Respuesta a Sor Filotea de la Cruz, ett manifest som försvarade kvinnors rätt till utbildning.

4. Jane Austen / Storbritannien (1775-1817) – en av de mest hyllade kvinnliga författarna genom tiderna

Jane föddes i en familj av den agrara bourgeoisin och utbildades av sin far och levde ett lugnt liv med enstaka resor som i allmänhet tjänade som inspiration för hennes skrifter.

1809 flyttade familjen till Chawton och det var där hon fann den nödvändiga sinnesfriden för att publicera sina verk. I hennes mest omtalade verk, Stolthet och fördom (1813) finner vi en mästerlig och ironisk blick på livet för den här tidens bourgeoisi.

5. Mary Shelley / Storbritannien (1797-1851)

Hon var en brittisk dramatiker, essäist och biograf. Men hon är främst känd för att vara författaren till den gotiska romanen Frankenstein eller den moderne Prometeus (1818). Det anses vara den första moderna science fiction-romanen och invigde genren.

Inramad i traditionen från den gotiska romanen, behandlar berättelsen olika ämnen av intresse i romantikens era. De inkluderar vetenskaplig moral, skapandet och förstörelsen av liv och mänsklighetens djärvhet i relationen till Gud. Romanen slutar dock med varelsens bekännelse att den kommer att sätta stopp för sin eländiga tillvaro.

6. Rosalía de Castro / Spanien (1837-1885)

Rosalía de Castro, den oäkta dottern till en adelskvinna och en präst, har gått till historien som en av de stora spanska 1800-talspoeterna. Hon ses som en föregångare till modern spansk poesi vid sidan av den store Bécquer.

Hon skrev på både galiciska och spanska. I själva verket var hon en av de emblematiska gestalterna för den galiciska Rexurdimento eller återfödelsen av galicisk litteratur, som praktiskt taget hade försvunnit i ett sekel.

På mina knän inför den råa bilden,
drunknandes i oändligheten
ond, kanske, ifrågasättandes både himmel
och helvete, jag darrar och tvekar.
Vad är vi? Vad är döden?
Den ekande klockan svarar på mina rop
från höjden och trötta tårar
sköljer mitt brännande ansikte.
Vilket hemskt lidande! Bara du
kan se och förstå, min Gud!
Är det sant att du ser?
Barmhärtige Gud av medkänsla,
återför till mina ögon den himmelska slöjan
av välvillig tro som jag har förlorat.

“En eldfluga lyser i mossan” På kanten av floden Sar (1884)

Hennes stil blandade det personliga med det naturliga, som i många fall betecknar ångest och oro. Faktum är att texterna hon skrev sträckte sig från den renaste samhällskritiken till metafysiska tvivel, ensamhet, död och distansering från verkligheten. Detta berodde till stor del på den depression hon led av efter sin sons död.

7. Agatha Christie / Storbritannien (1890-1976) – en av de bästa och mest kända kvinnliga författarna under 1900-talet

Agatha Christie, mästaren på spännings- och mysterieromaner, är fortfarande den bäst säljande författaren efter Shakespeare och Bibeln. Enligt Guinness rekordbok har hennes verk bearbetats otaliga gånger.

Det var läsningen av författare som Wilkie Collins och Arthur Conan Doyle som väckte hennes intresse för läsning och fick henne att skriva sina första kriminalromaner. I sitt första verk, En dos stryknin, introducerade hon den gåtfulla detektiven som skulle spela huvudrollen i många av hennes efterföljande verk: Hercule Poirot.

8. Emily Dickinson / USA (1830-1886)

Utan Emily Dickinson hävdar kritiker att samtida kvinnopoesi aldrig skulle ha funnits. Hon föddes i Amherst och bestämde hon sig för att isolera sig från omvärlden och det sociala livet från en riktigt ung ålder. Hon korresponderade därmed bara med några av sina bekanta.

Från 1860-talet övergav hon tidens typiska lyriska stil och utvecklade en intim, sentimental och djupgående sorts poesi på grund av sin puritanska undervisning.

Jag gömmer mig i min blomma
Den där att ha på bröstet
Du, intet ont anande, bär mig också –
Och änglar vet resten.
Jag gömmer mig i min blomma,
Den som slokar från vasen,
Du, intet ont anande, känner med mig
Nästan en ensamhet.

-Jag gömmer mig i min blomma-

Endast fem av hennes dikter publicerades i hennes liv eftersom hon inte ville att de skulle komma ut. Efter hennes död blev mer än 1 800 lyriska texter och olika brev kända tack vare hennes syster. Faktum är att hon erövrade både kritikerna och allmänheten. Hon blev en av de stora poeterna i USA tillsammans med Walt Whitman och Edgar Allan Poe.

9. Simone de Beauvoir / Frankrike (1908-1996)

Simone de Beauvoir erkändes tillsammans med Virginia Woolf som en av de största figurerna som kämpade för kvinnors rättigheter under andra vågens feminism, och var en fransk filosof, lärare och författare.

Hon skrev romaner, essäer, biografier och monografier om politiska, sociala och filosofiska ämnen. Hennes verk Det andra könet (1949) representerade ett före och efter inte bara för litteraturen utan också för tidens tänkande då det bröt med de klassiska idéerna om skillnaden mellan kvinnor och män.

10. JK Rowling / Storbritannien (1965-) – en av de bästa kvinnliga författarna idag

JK Rowling (som skriver under en pseudonym) är en brittisk författare, filmproducent och manusförfattare som är känd över hela världen som författaren till böckerna om Harry Potter. De har sålts i mer än femhundra miljoner exemplar.

Litteraturkritiken lyfter även fram den stora nyheten i dessa verk inom fantasygenren. De är nämligen en hybrid av flera element som tillsammans bygger en trovärdig berättelse för läsarens fantasi.

J.K. Rowling
Bild av lev radin / Shutterstock.com

De bästa kvinnliga författarna öppnar också dörrar till ny litteratur

Systrarna Brontë, Clara Janés, Gloria Fuertes, Isabel Allende, Emilia Pardo Bazán, Gabriela Mistral… Det är bara några av de författare som tyvärr inte fick plats på listan. Men de markerade också ett före och efter för ny litteratur och deras verk är också väl värda att läsa.

Samtidigt finns det också många aktuella kvinnliga författare som har nått framgång tack vare sina föregångare och deras banbrytande talanger.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Altmann, Barbara K., Deborah L. McGrady, eds. Christine de Pizan: A Casebook. New York: Routledge, 2003.
  • Austen J, Rodríguez AM. Orgullo y prejuicio. Barcelona, Spain: Penguin Clásicos; 2015.
  • Gagliardi L. Intermitencias de lo fantástico en la obra de J. K. Rowling: Épica, policial y sátira en un fantasy híbrido. Luthor [Internet]. 2018 [citado 27 de septiembre de 2021];(36). Disponible en: https://memoria.fahce.unlp.edu.ar/library?a=d&c=arti&d=Jpr8478
  • Historia M. Grandes escritoras, poetisas y ensayistas de la historia [Internet]. MuyHistoria.es. 2019 [citado 27 de septiembre de 2021]. Disponible en: https://www.muyhistoria.es/h-moderna/fotos/grandes-escritoras-de-la-historia-951570797620-1/5
  • Shelley, Mary (2013). Frankenstein o el moderno Prometeo. Estudio preliminar de Antonio José Navarro, traducción de Francisco Torres Oliver. Colección: Gótica / GOT-016, cartoné. Madrid: Editorial Valdemar. ISBN 97884-7702-739-3.
  • Una luciérnaga entre el musgo brilla / A glowworm scatters flashes through the moss. En: Beside The River Sar. University of California Press; 1937. p. 20-4.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.