Berättelsen om psykologisymbolen (Ψ)

Psykologi är en disciplin med mycket historia och en stor mängd symbolik.
Berättelsen om psykologisymbolen (Ψ)
Sergio De Dios González

Granskad och godkänd av psykologen Sergio De Dios González.

Skriven av Valeria Sabater

Senaste uppdateringen: 18 mars, 2024

Berättelsen om psykologisymbolen involverar viss mytologi och den märkliga utvecklingen av termen “psi” (Ψ). Det är den 23:e bokstaven i det grekiska alfabetet, och vid en punkt translittererade romarna den till att bilda ordet psyke. Det betyder fjäril på latin, men kom att betyda saker som bris, andetag, energi och till slut själ.

Alla som studerat psykologi lär komma ihåg att psykologisymbolen dök upp i princip överallt. Böcker, i professorns kontor, informationsblad… Alla som är nyfikna på denna gren av vetenskapen lär också känna igen den, för den har blivit en del av en symbolkultur som är vanlig även i andra discipliner, såsom filosofi och “phi” (Φ).

“Ordet psykologi kommer från sammanslagningen av de grekiska orden ψυχή och λογία.”

Men det finns stunder när vi bara accepterar dessa symbolers ytliga värde och inte tänker mycket på dem. Det är även sant att många av oss tror på moderna legender som till viss del förvränger magin hos våra rötterI linje med detta är det vanligt att höra folk säga att psykologisymbolen (Ψ) är en treudd. Mer specifikt hävdar de att det är djävulens treudd.

Denna inkorrekta teori har sitt ursprung i tider när människor såg på psykiska sjukdomar som demonisk besittning. Psykiska sjukdomar hade övernaturliga källor, såsom trollformler och trolldom – saker som var bortom mänsklig kontroll. Det innebar att allt låg i kyrkans händer, och dessvärre även det fasade bålet.

Men inget kan vara längre från sanningen. Så lått oss ta en titt på det sanna ursprunget hos psykologisymbolen.

Psykologisymbolen mot svart bakgrund

Historien bakom psykologisymbolen (Ψ) – själens vetenskap

I antika Grekland betydde ordet psyke som sagt fjäril. Denna insekt var även symbolen för livets andetag, en bris, en livsgivande vind… Sakta men säkert slutade det med att ordet började symbolisera den mänskliga själen tack vare romarrikets inflytande. Vad de såg det som var en livskraft, även känd som “ka” i den egyptiska kulturen.

Grekerna och romarna hade en väldigt specifik syn på själen när det kom till människor. En av deras övertygelser var att när någon dog, så lämnade den “ka” egyptierna talade om kroppen i form av ett andetag. Detta andetag tog formen av en fjäril. Det fanns inget skrämmande med denna bild av sinnetFör dem representerade fjärilar ljus, förändring och hopp.

Därmed började symbolen förknippas med termen psyke. Senare blev den till “logia” (ψυχή och λογία). Det var så dess etymologiska betydelse över tid ändrades från “själens vetenskap” till “sinnets vetenskap”. Symbolen “Ψ” användes som dess primära tecken, som en förkortning.

Fjäril i hand

Myten om Eros (Cupido) och Psyche

I grekisk mytologi betyder ordet “psyche” mer än bara fjäril, själ och sinne. Psyche var även en gudinna – en vacker varelse med fjärilsvingar. Hennes kärlekshistoria är en av de vackraste som finns och förevigades av ApuleiusDen gyllene åsnan.

Enligt berättelsen var en av kungen av Anatoliens tre döttrar verkligen speciell. Hon var så späd, attraktiv och full av glädje att Afrodite själv blev avundsjuk och såg denna unga kvinna som sin rival. Hon var så desperat att hon omedelbart skickade sin son Eros (Cupido) för att skjuta henne med sina pilar. Vidare ville hon att unga Psyche skulle falla för den mest fasansfulla, fula och hjärtlösa mannen i hela Anatolien.

Men inget gick enligt planerna. Istället var det hennes son som föll för Psyche. Oförmögen att stoppa sig själv beslutade sig den unga guden för att gå till hennes rum varje natt för att vinna henne. Och så blev det. Psyche föll pladask för den främling som besökte henne varje natt i mörkret, trots att hon inte kunde se hans ansikte.

Eros och Psyche

Men något gick fel. När Psyche berättade för sina systrar om det sade de att hon inte kunde fortsätta förhållandet om hon inte såg sin mystiske älskares ansikte. Så det var vad hon gjorde. När Eros sov i hennes säng förde hon en lampa nära hans ansikte. I det ögonblicket vaknade han och stormade ut, vansinnig över vad hon gjort.

Psyches prövningar

Otröstlig, nedslagen och ångerfull gick dottern till Anatoliens kung till Afrodite för att be om hjälp. Eros mor såg detta som en chans att få övertaget; hon såg det som en chans att bli av med denna kvinna, vars skönhet kunde mäta sig med hennes egen.

Hon gav henne fyra prövningar, fyra uppgifter att slutföra om hon ville ha Eros kärlek och förlåtelse. Men prövningarna involverade att resa till underjorden, möta Kerberos, resa med Charon och senare möta Hades för att nå Persefone och be henne om lite av hennes skönhet, som hon förvarade i en ask.

Mot allas förväntningar visade kvicktänkta Psyche att hon inte bara var vacker, utan även smart, modig och full av beslutsamhet. Men just när hon klarat sig genom alla prövningar och hade Persefones ask, slogs hon av ett ögonblick av fåfänga och nyfikenhet. Hon beslutade sig för att öppna asken och se vad som fanns inuti, och ta lite av skönheten själv.

Det var då hon föll offer för dess fälla: den stygiska drömmen. Som tur var drog en bekant hand bort den förbannade asken. Handens bekanta hud tröstade henne, och det hoppfulla ansiktet hos dess ägare gav henne omedelbart glädjen åter. Det var Eros, som nu förlåtit henne och kommit till hennes undsättning.

Detta magiska par kunde inte ha fått ett lyckligare slut. Afrodite slutade vara avundsjuk på sin sons älskare och dansade med dem på bröllopet. Zeus beslutade sig för att göra Psyche odödlig. Nu representerar denna modiga, vackra kvinna med fjärilsvingar även psykologisymbolen “Ψ”.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.