Rötterna till svartsjuka

Rötterna till svartsjuka

Senaste uppdateringen: 23 april, 2024

“Om han är svartsjuk är det för att han älskar dig”, “Jag är svartsjuk för att jag älskar dig”, “Du bör oroa dig när hon slutar vara svartsjuk, för det betyder att hon inte älskar dig längre”… Dessa är fraser du säkerligen hört eller sagt förut. Svartsjuka demonstrerar dock inte kärlek, i motsats till vad många tror. I realiteten är det ett känslomässigt svar på rädsla för att förlora något som vi är övertygade om tillhör oss. Något som vi känner stor affektion för.

Svartsjuka är ett varningstecken som informerar oss om att fara existerar. Att förlora affektionen från en närstående på grund av en annan persons närvaro. Det ackompanjeras vanligtvis av känslor av övergivning och utanförskap. Det är följaktligen en väldigt smärtsam upplevelse att gå igenom. Men detta tecken, om vi lär oss att bearbeta och förstå det, kan vara väldigt berikande.

Vi kan känna avund och svartsjuka av många anledningar. Men framförallt är det relaterat till de områden där vi känner oss mest osäkra. Men tvärtemot hur det kan verka så är den svartsjukes rival inte en annan person, utan snarare en bild av vad han eller hon vill bli.

Svartsjuka är inte bara en del av förhållanden (trots att detta är det mest typiska fallet), utan även något som existerar mellan syskon, kusiner, vänner, familjemedlemmar, medarbetare etc. Det är av denna anledning som den här känslan, som finns i alla kulturer, är en del av sånger, myter, legender, böcker och självklart vetenskapliga studier.

Den felaktiga uppfattningen att någon tillhör oss

Om vi skjuter idén om att någon är vår egendom åt sidan skulle svartsjuka inte existera. Så enkelt är det. Människor har av naturen fostrats i en miljö där de tar allt i besittning. Vi stannar hos någon för att vi gillar personen, för att han eller hon gör oss gott, för att vi njuter av det och för att vi vill ha honom eller henne tillgänglig när vi vill.

I det specifika fallet med ett kärlekspar, relationstypen där svartsjuka oftast inträffar, bör bådas känslor och åsikter spela roll. Det betyder att det är nödvändigt att finna en balans. Vi kan inte låtsas att den andre är ett objekt som ständigt gör som vi vill.

Enligt V. de Miguel: “Ibland antyder stor oro från en partner ett behov av kontroll, och detta är mer relaterat till ägande än kärlek.” Att konstant fråga var partnern är, om han/hon har kommit fram till jobbet eller vad han/hon gör samt att “överbeskydda” kan vara ett undermedvetet sätt att hålla kvar honom eller henne vid vår sida.

Om vi inte tror att vår partner tillhör oss så betyder inte det att vi älskar personen mindre, utan snarare raka motsatsen. Båda personerna i ett par behöver vara självgående. De ska spela en tillfredsställande roll i sina egna liv och inom paret. Båda ska växa med bandet.

Tror du att det finns en större uppvisning av kärlek än att personen vid vår sida är glad och kan spendera sin tid som han eller hon vill?

Självklart är det vid denna punkt vi tänker: “Om jag låter min partner bestämma helt själv kommer han/hon säkerligen bedra mig eller bete sig på fel sätt.” Inte nödvändigtvis.

Den huvudsakliga anledningen till att en person blir svartsjuk är lågt självförtroende. Det är något han eller hon måste jobba med. Överdriven rädsla för att förlora en person vi älskar indikerar att vi inte är nöjda med oss själva. Vi tror att vi behöver någon annan för att vara lyckliga.

Så vad kan man göra för att bota svartsjuka?

Det är viktigt att direkt ta tag i roten av vad som orsakar svartsjukan: destruktiv självförkastning. Vi har alla delar av oss själva som vi inte gillar eller som vi vill förbättra. Men problem uppstår när vi avfärdar dessa delar på ett destruktivt sätt.

Om din partner kontrollerar varje steg du tar, kritiserar hur du klär dig, spionerar på dig när du skriver ett SMS eller ett e-postmeddelande, känner sig ångestladdad när du går till arbetet och hittar på ursäkter för att du ska stanna hemma eller förhör dig efter en kväll ute, är han eller hon överdrivet svartsjuk.

Så vad kan du göra? Tala om det och försök hjälpa din partner att förstå att tillit är väldigt viktigt i ett förhållande. Om ni båda arbetar tillsammans för en förbättring kommer ni definitivt nå framgång.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.