5 beroendeframkallande TV-serier med psykologiskt tema

5 beroendeframkallande TV-serier med psykologiskt tema
Sergio De Dios González

Granskad och godkänd av psykologen Sergio De Dios González.

Skriven av Sara Clemente

Senaste uppdateringen: 23 februari, 2024

Vem tycker inte om att se på en bra TV-serie? Många av oss har spenderat många sena nätter med att se på de senaste avsnitten av beroendeframkallande TV-serier. Om du tycker om en spännande handling och är intresserad av psykologins värld så kanske följande TV-serier bör komma härnäst på din lista.

Sopranos – en av 2000-talets mest beroendeframkallande TV-serier

Om du ännu inte har sett Sopranos har du verkligen missat något. Många anser den vara den bästa TV-serien i historien! Och lyssna inte bara på oss – se bara på alla de nomineringar och priser som den vunnit under sina sju säsonger.

De psykologiska intrigerna bakom detta mästerverk kommer från dubbellivet hos protagonisten Tony Soprano.

Utan att avslöja handlingen kan vi berätta för dig att denna New Jersey-gangster även är en far som bryr sig mycket om sin familj. Det finns hundratals filmer och TV-serier som tar upp huvudkaraktärer som på ett eller annat sätt lever en lögn, men Sopranos står verkligen ut.

Vi har även konversationerna mellan bossen och psykiatrikern, som är väldigt intressanta. Terapisessionerna mellan henne och Tony går så djupt att serien har blivit till en riktig psykologisk ädelsten. Detta är utan tvekan en serie du inte bör missa!

Sopranos är en av våra mest beroendeframkallande TV-serier

Breaking Bad – kemiläraren som blev langare

Vi fortsätter på temat dubbelliv. Berättelsen om Walter White har också en intressant bakgrund. Denna kemilärare är ett av de mest målande exemplen på svårigheterna med att acceptera sjukdomar och förbereda sig för döden.

Istället för att drunkna i en diagnos som han inte har de finansiella medlen att tackla, gör han en radikal förändring i sitt liv. Inte bara i sin dagliga rutin, utan hans jobb, hans roll i familjen, hans kommunikation med sin fru och allt annat. Och han gör detta i hemlighet!

Den första säsongen är en uppvisning i psykologi. Även Stephen King själv anser att detta är den bästa TV-serien i historien.

Dexter – en av våra mest beroendeframkallande TV-serier i genren kriminalpsykologi

Om du älskar kriminalpsykologi så är Dexter serien för dig! Huvudkaraktären är både en seriemördare och den bäste kriminalpolisen i Miami.

Det kan verka som en kliché, men efter att ha sett de första avsnitten och gått djupare in i hans värld kommer du inse varför Dexter är briljant. Handlingen är helt enkelt genial och gör detta till en av våra mest beroendeframkallande TV-serier.

I takt med att handlingen går framåt kommer du börja undra huruvida han är god eller ond. Du kommer fråga dig själv om vissa av hans beteenden kan berättigas, även om de inte är moraliskt riktiga. Serien kommer oftast få dig att ta hans sida.

Hans ritualer och metoder, påverkan barndomen haft på hans nuvarande personlighet, hans sätt att älska, hans kod, hans relation med sina medarbetare… Allt är perfekt utarbetat och sammanvävt. Det är en fantastisk serie där inget lämnas åt slumpen.

Dexter – en av våra mest beroendeframkallande TV-serier

In Treatment – en öppenhjärtig psykologs kontor

In Treatment är ett mästerverk och ett exempel på en dialog som gör ett fantastiskt jobb med att visa oss hur det mänskliga sinnet fungerar. Den är baserad på den framgångsrika israeliska serien med samma namn och kommer fånga dig redan från början.

Den handlar om psykoanalytikern Paul Weston och hans veckovisa sessioner med sina patienter. Detta finns tre säsonger, men varje avsnitt är endast 20 minuter långt.

In Treatment är en HBO-serie som är bra på att hantera stora utmaningar. Författarna visste hur man använder dialog bra och hur man gör det till seriens huvudsakliga resurs. Från och med avsnittets första minuter lyckas de fånga dig som tittare, utan långtråkiga konversationer.

Men den största utmaningen att övervinna var att normalisera en situation som man vanligtvis inte ser på TV. Serien tar inte bara upp terapisessioner, utan skildrar även en psykolog som söker professionell hjälp hos en annan psykolog för att arbeta med sitt eget emotionella välmående. Vi rekommenderar den starkt!

My Mad Fat Diary – en tonåring med ätstörningar

Den är mindre välkänd än ovan nämnda serier, men denna brittiske serie visar hur det är att leva med en ätstörning. Den är baserad på boken My Fat, Mad Teenage Diary av Rae Earl, och berättar historien om en 16-årig tjej som är extremt överviktig.

Efter att ha spenderat tid på ett psykiatrisjukhus fokuserar hon på att dölja sina mentala problem och sin förvrängda kroppsbild.

Kvinnor i soffa

Hennes stora kropp gör det extremt svårt för henne att passa in i samhället. Hon fokuserar därför all sin uppmärksamhet på att dölja sitt förflutna, förvåna sina nya vänner och försöka leva det mest normala tonårsliv hon kan.

Vi rekommenderar denna serie tack vare dess råa ärlighet rörande de händelser och karaktärer som visas upp. Det är en blandning av komedi, romans och drama som går långt bortom tonårsklichéer. Det hade varit otänkbart att inte inkludera den på denna lista med beroendeframkallande TV-serier!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.