Bonhoeffers teori om dumhet
Bonhoeffers teori om dumhet fungerar som en reflektion av tidigare och nuvarande händelser. Vi vet alla hur man identifierar ondska, så vi bör inte tveka att agera mot det. Men inför okunskap är vi ofta försvarslösa. Vi lyssnar inte till förnuftet och ondskan tenderar att sprida sig i det tysta.
Dumhet ger sanning åt de mest osannolika idéerna, löjliga konspirationsteorier och farliga proklamationer. Det förekommer ofta på sociala medier.
Problemet är att irrationella röster smittar av sig. Faktum är att de sprids och blir virala i vårt samhälle. Och vi upptäcker att okunnighet faktiskt kan vara mer hotfullt än illvilja. Men hur orkestreras detta unika fenomen? Ta reda på det nedan.
“Mot dumhet har vi inget försvar. Varken protester eller våld kan rå på det. Resonemang är till ingen nytta. Fakta som motsäger personliga fördomar kan helt enkelt avfärdas som icke trovärdig – ja, dåren kan kontra genom att kritisera dem, och om de är obestridliga kan de bara viftas bort som triviala undantag.”
-Dietrich Bonhoeffer-
Bonhoeffers teori om dumhet
Det finns några figurer som gått förlorade i tidens dimmor som förtjänar att föras fram i ljuset och hedras. En av dem är Dietrich Bonhoeffer, en tysk kristen ledare som gick med i motståndsrörelsen mot nazismen. Inte nog med det, han blev också framstående som ett resultat av sitt motstånd mot Hitlers antisemitiska politik.
Men han fängslades och anklagades för konspiration efter att det upptäcktes att han hade hjälpt judar att fly till Schweiz. Och 1945 fördes han till koncentrationslägret Flossenbürg, där han hängdes. Men hans arv kvarstår i form av hans reflektioner om totalitarism tillsammans med en tidlös teori. Det påminner oss om att okunniga människor, med sin passivitet och sitt dåliga omdöme, lämnar dörren öppen för katastrof.
“Dumhet är en farligare fiende till det goda än ondska”, skrev Bonhoeffer i en text publicerad i Journal of Church and State som sammanställer många av hans tankar. Utan tvekan var han en modig man som lämnade oss med några tidlösa idéer. Låt oss utforska dem.
Du kanske också vill veta Varför smarta människor ofta låtsas att de inte är det
Dumhet har en mörk sida
Bonhoeffers teori om dumhet menar att sinnen utan omdöme och bristande logik och förmåga till självreflektion, kan vara farligare än de som är utrustade med ondska. Det var under sina dagar i koncentrationslägren som denne lutherske teolog grävde ner sig i den mörka verklighet som då dominerade Tyskland. Han försökte beskriva det i sina brev.
När Bonhoeffer hänvisade till dumhet syftade han inte på människor med begränsad kognitiv potential. Han syftade på dem som inte ifrågasätter vad de får höra och som följer order utan att tänka efter. Denna brist på omdöme gör att de inte uppmärksammar andra idéer.
På sätt och vis har Bonhoeffers idéer en viss likhet med filosofen Edmund Burkes på 1600-talet. Han hävdade att “Det enda som krävs för att ondskan ska segra i världen är att goda män inte gör någonting”.
När det gäller andra världskriget, liksom många andra sociala och humanitära kriser av stor omfattning, finns det en särskilt oroande sanning. Det är det faktum att när dumhet verkar på gruppnivå och flockbeteende uppstår, är det oerhört farligt. Faktum är att man släpper in ondskan genom ytterdörren. I själva verket, för att påtvinga sig själv, kräver ondska en flockmentalitet styrd av okunnighet.
“Den enes makt behöver den andres dumhet.”
-Dietrich Bonhoeffer om dumhet-
Problemet: vi tolererar dumhet mer än ondska
Enligt Bonhoeffers teori tenderar vi inte att bekämpa dumhet på samma sätt som vi gör med ondska. De två är verkligen olika till sin natur. Dessutom ler vi ofta åt naivt beteende, förenklade resonemang och tanklösa kommentarer, och anser att det inte ens är värt att diskutera.
Vi ser ofta den här typen av beteende på sociala medier. Vi tolererar ständigt dumma tweets, även om vi kanske försöker att inte ge dem någon vikt. Sedan blir falska nyheter plötsligt virala och en konspirationsteori underblåses. Följaktligen sprider sig idéer utan vetenskaplig eller logisk grund okontrollerat. Det hände under covid-19-pandemin.
Det finns en annan liknande idé som har analyserats i flera år på organisationsområdet. Den är känd som funktionell dumhet. En studie gjord av Uppsala universitet hävdar att anställda i många företag inte längre ifrågasätter rutinerna eller rådande regler. De accepterar dem helt enkelt.
Denna dynamik är ett problem eftersom närhelst individer blir passiva agenter utan att reagera eller omformulera vad som styr och omger dem, resulterar det i totalitarism och tvång. Att normalisera och låta dumt beteende förekomma påverkar alla, eftersom det möjliggör ondska.
Läs också om Evgeny Morozov och cyberutopism
Samhällets zombier och Bonhoeffers teori om dumhet
Autentiska “zombies” är också en del av den sociala miljön. Det här är individer som rycks med av slogans och banderoller som de inte ens ifrågasätter. Faktum är att ju mer iögonfallande, extrema och ologiska de är, desto bättre. Detta är ett vanligt förekommande beteende i rörelser som domineras av extrema ideologier.
Plötsligt dyker det upp ledare som ger förenklade lösningar på komplexa problem. De är hotfulla och populistiska karaktärer som på kort tid uppnår ett stort antal anhängare som ger dem makt. Bonhoeffers teori om dumhet visar hur naiva sinnen sväljer dessa meningslösa berättelser med hull och hår och följer dem blint. De är som själar som saknar rationella hjärnor.
“Efter att ha blivit ett sinneslöst verktyg, kommer den dumma personen också att vara kapabel till allt ont – oförmögen att se att det är ont.”
-Dietrich Bonhoeffer-
När dumheten vinner över förnuftet förlorar vi alla
Dumhet är den största sjukdomen i samhället eftersom det fungerar som det bästa instrumentet för det onda sinnet att klättra på stegen och nå makten. Det finns ingen större fara än att inte resonera eller tillämpa en kritisk blick på händelserna omkring oss.
Bonhoeffers teori om dumhet är aktuell för närvarande eftersom alltfler idéer automatiskt antas vara sanna. Det finns inget kritiskt tänkande som ifrågasätter dem.
Faktum är att i dagens verklighet, dominerad av scrollande och clickbait, har vi knappt någon tid till att tvivla på vad vi ser och analysera vad vi läser och hör. Det är lättare att acceptera det och lyda, imitera och göra samma sak som alla andra. Det hände med Brexit och under coronakrisen.
Slutligen är det värt att ha i åtanke att om dumheten vinner över förnuftet, vinner nonsens mark medan den mänskliga utvecklingen går bakåt. Knappast något vinnande koncept.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Alvesson, Mats., & Spicer, André. (2012). A Stupidity‐Based Theory of Organizations. Journal of Management Studies, 49. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1467-6486.2012.01072.x
- Alonso, B. A. (1990). Honestidad intelectual y compromiso del cristiano Dietrich Bonhoeffer [tesis doctoral]. Universidad Pontificia Comillas. https://www.academia.edu/38257851/Honestidad_intelectual_y_politica_Bonhoeffer_docx
- Bonhoeffer, D., & Rumscheidt, M. (2017). After Ten Years: An Account at the Turn of the Year 1942–1943. After Ten Years”: Dietrich Bonhoeffer and Our Times, 17-31.
- (2020) The unreflective practitioner: a pilot study on functional stupidity and social work. European Journal of Social Work, 23(6), 992-1004. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/13691457.2020.1818058
- , N., & . (2022) The gradual normalization of behaviors which might challenge ethical and professional standards in two british rlite sports organizations. Journal of Sport Management, 36(5), 409-419. https://radar.brookes.ac.uk/radar/items/0a61fa73-6347-4e72-bd04-d475b0d7f127/1/
- Morris, K. E. (1984). Bonhoeffer’s Critique of Totalitarianism. Journal of Church and State, 26(2), 255–272. http://www.jstor.org/stable/23917808