DeGraff och hans fem typer av kreativitet
Jeffrey Thomas DeGraff är en Ph.D. i utbildning. Dessutom har han blivit känd över hela världen för sitt arbete med motstridiga värderingar och komplext lärande. Ett av hans mest kända förslag är att det finns fem typer av kreativitet. För att göra denna klassificering tog han hänsyn till hur kreativitet genereras och de processer som är involverade.
Enligt DeGraff motsvarar de fem typerna av kreativitet också fem nivåer av skapande. De sträcker sig från de enklaste till de mest komplexa. Han utgår från tanken att alla människor har ett kreativt frö på alla nivåer. Det gror dock bara om vi jobbar på att utveckla kreativiteten.
Generellt sett definierar man kreativitet som förmågan att anta nya synsätt inför gamla problem. På så sätt producerar vi lösningar som är innovativa och applicerbara. Enligt DeGraff yttrar sig denna kapacitet inom olika områden. Här ska vi ta en titt på hans fem nivåer av kreativitet.
“Du kanske inte är en Shakespeare, en Rembrandt eller en Leonardo, men du kan alltid arbeta för att öka din egen kreativa kapacitet. Alla dessa tillvägagångssätt står till ditt förfogande – du måste bara fortsätta att prova nya saker. Kom ihåg att ett kreativt liv innebär att du bygger det medan du verkställer.”
-Jeff DeGraff-
1. Mimetisk kreativitet enligt DeGraff
Mimetisk kommer från ordet mimesis. Det kommer från antikens grekiska och betyder att imitera. Mimetisk kreativitet är den process som uppstår när en individ tar en redan skapad form eller process och använder den i ett nytt sammanhang.
Till exempel besöker en sjukhusdirektör som vill förbättra sin patientupplevelse ett berömt hotell för att observera hur de behandlar kunder. Han återskapar den sedan till viss del, på sitt eget sjukhus.
2. Bisociativ kreativitet
Bisociativ kreativitet kopplar ihop en välbekant idé med en annan extremt främmande idé för att skapa en hybrid och därmed ett innovativt resultat. Det integrerar två element eller tekniker för att producera ett nytt och användbart resultat.
Denna typ av kreativitet stimulerar vi i allmänhet med brainstorming. Dess dynamik motsvarar de så kallade 3 F.
- Flytande. Det är mer produktivt att ha många opolerade idéer än ett fåtal väldefinierade. Faktum är att mångfald bidrar till att utöka utbudet av möjligheter.
- Flexibilitet. Alternativ prioritet måste ges åt olika idéer. Detta beror på att den “mest korrekta” idén ofta inte är den bäst strukturerade.
- Flöde. Ingendera typen av kreativitet uppstår under press. Det är tydligt att njutning och avkoppling hjälper bra idéer att dyka upp.
Ett exempel på bisociativ kreativitet är fotografen som bättrar på sina bilder med vattenfärger. Alternativt en kock som blandar peruansk och mexikansk mat för att skapa en kombination.
3. Analogisk kreativitet
Analogisk kreativitet använder analogier för att överföra information från ett område för att lösa ett problem inom ett annat. Analogier stör traditionellt tänkande för att ge plats åt nya idéer.
Ett exempel på detta är hantverkaren som använder kasserade plastflaskor för att göra gardiner eller till och med en vägg. Ett annat anmärkningsvärt exempel är James Dyson, som ändrade mekanismen för dammsugare. Han tog idén från hur en cyklon utvecklas.
4. Narratologisk kreativitet
Narratologisk kreativitet är direkt förknippad med konsten att berätta. Det är baserat på användningen av en språklig kod och logik. Dessa ges ovanliga eller överraskande användningsområden eller kombinationer för att producera sammanhängande och fängslande berättelser.
Berättelser kan föras med ord, bilder, smaker, ljud och sekventiella element.
5. Intuitiv kreativitet enligt DeGraff
Intuitiv kreativitet är den renaste sorten. I det här fallet finns det inga medvetna processer, utan snarare en koppling till våra egna inre världar. Faktum är att det styrs av känslor och känslighet.
Ett slående exempel är mamman som underhåller sin son eller dotter genom att göra slumpmässiga gester. Hennes kreativitet och dess “iscensättning” följer inte någon etablerad logik eller procedur.
Som nämnts tidigare hävdar DeGraff att alla fem typerna av kreativitet finns hos oss alla. Men om du vill att de ska flöda, måste du utföra aktiviteter, övningar eller praktiker som tar fram dem.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Chavarría, M. Á. (2015). La eficacia de la creatividad: Creactívate. ESIC Editorial.
- García-Ramírez, J.M. Predictibilidad y creatividad narrativa. ULU, 1: 1-6 (2015). [http://hdl.handle.net/10481/39368]
- Halliwell, S. (2009). The aesthetics of mimesis. In The Aesthetics of Mimesis. Princeton University Press.
- Rey, E. F. (1998). Desarrollo de la creatividad analógica en la educación de los niños deficientes visuales y ciegos, un estudio de casos: un estudio de casos (Doctoral dissertation, Universidade de Santiago de Compostela).