Det finns år att ställa frågor och år att hitta svar
När man går framåt i denna osäkra, något kaotiska men alltid fantastiska ocean som är vår livscykel så inser man att man har år för att ställa frågor och år till att hitta svaren. I slutändan kanske detta stämmer. Allt har sin egen tid, och allt har sin egen himmel som det händer under.
Buddhismen säger till oss att vi ibland söker efter saker som vi inte är redo att hitta. Men det ligger i våra gener att vara nyfikna. Det är en del av vårt sinne att ställa oss själva frågor och överskrida gränser. Att ge allt mening, allt som omger oss och som bekymrar oss.
“Då vi trodde att vi hade alla svaren, ändrade de helt plötsligt frågorna.”
-Mario Benedetti-
Att ställa oss frågor om vår existens
De frågor som tonåringar kan ställa rörande mysteriet kring deras existens kommer inte vara samma som en fyrtioåring kommer att ställa. En person som finner sig själv, enligt Michael F. Steger, psykolog och direktör för laboratoriet “Study of the Quality of Life”, i det mest kreativa stadiet i sin personliga cykel. Varje stadium har utan tvekan sina egna bekymmer. Men det är dessa vitala tvivel som ger våra inre motorer energi för att fortsätta växa, att fortsätta omvandla oss själva.
En annan aspekt som vi därför bör reflektera över är hur man hittar svaret till alla dessa existentiella tvivel som är så vanliga. Är detta allt livet har att erbjuda mig eller finns det något som väntar mig? Är jag redo att utföra större och bättre saker eller måste jag vara nöjd med det jag har nu? Är detta den typ av kärlek som jag förtjänar? Varför har jag ännu inte hittat den perfekta partnern?
Frågor som dessa är utan tvivel mycket vanliga, de vanligaste tomrummen i våra sinnen. De vanligaste tvivlen i varje hjärta som längtar efter parfymen av något mer autentiskt, något djupare. Vi rekommenderar att du reflekterar över detta.
Alla svaren kan finnas i ett tyst hörn
Gregorio Marañon sade att vi kommer att bota alla sjukdomar i världen, men stressen kommer att vara det som till slut dödar oss. Vi lever tyvärr i en accelererad dimension, till den grad att det till och med finns föräldrar som längtar efter att deras barn ska skippa vissa stadier av sina liv för att kunna introducera dem för läsning eller matematik så snart som möjligt. De tror, naivt i många fall, att deras akademiska prestationsförmåga kommer att förbättras på detta sätt. De kommer därför att garantera deras barns framtida framgång.
“Vi stressas till att göra, skriva och låta vår röst höras i vår evighets tystnad, så att vi glömmer att göra den enda viktiga saken: att leva.”
-Robert Louis Stevenson-
Å andra sidan, en besatthet att göra saker snabbt har också befäst sig i våra dagliga liv. Vi förväntar oss framtiden utan att leva i nuet. Vi lever i en morgondag som ännu inte har hänt för nuet är för tillfället väldigt krävande. Att rusha är redan en existensstil som för med sig prestige och status. Om du stannar kommer detta att innebära att du inte har några idéer. Du är därför inte produktiv. Men i verkligheten så kommer denna acceleration bara att göra oss besvikna och ge oss många fler frågor än det finns svar.
Att leva fokuserade på morgondagen tvingar oss att vara enkla oberäkneliga själar som inte har en full och autentisk medvetenhet om nuet. I denna avkoppling från nuet kommer vi aldrig att hitta svaren på våra vitala behov. Åren går förbi och blir märkta av osäkerhet och frustration. Sinnet, och vi kan inte glömma bort denna del, söker lugn för att ansluta till sina rötter, till sin omgivning, och till våra känslor…
Det är då vi kommer finna de bästa svaren, i den där sjön av lugn som karaktäriserar det avslappnade sinnet. Det som förstår att autentisk excellens ibland ligger i att inte veta hur man kopplar bort. Om du inte har uppnått detta än så bör du sätta upp det som ett mål för framtiden.
Meningen med livet, en fråga om perspektiv
Viktor Frankl talade under sin tid om folks behov att uppnå en avsiktlig medvetenhet. Med andra ord, det enkla faktum att man har ett syfte och kämpar för det, att tro på något helhjärtat; det är vad som omvandlar oss till varelser som är mer fria, ansvarsfulla och anslutna till den verklighet som omger oss. Att ha ett vitalt syfte ger oss mening och samtidigt mer än ett svar.
“Den som ger de bästa svaren är inte den visaste, utan den som ställer de bästa frågorna.”
-Claude Levi-Strauss-
Sociologerna säger dock till oss att vi påverkas av det sammanhang som omger oss. Familjen, den utbildning som vi har och vår psykosociala miljö är ibland de saker som injicerar oss med det där avsiktliga medvetandet. Att därför förstå vilket fönster vi ser genom för att förstå livet kommer att hjälpa oss att lära känna oss själva mycket bättre. Det kommer att hjälpa oss att finna de bästa svaren för våra behov.
Här är ett set med tillvägagångssätt som, på något sätt, kommer att hjälpa dig att ge mening åt många av de frågor som vi ibland ställer oss:
- Hedonism: livets första prioritet är njutning, att man fokuserar sin existens på att njuta av livet.
- Materialism: ens största syfte är att samla så många ägodelar som möjligt.
- Altruism: att erbjuda oss själva åt andra är utan tvekan huvudmålet i detta fall.
- Sensationalism: att leva är att uppleva så många saker som möjligt, oavsett vad det handlar om.
- Psykologi: vi försöker att nå vårt personliga fulländande enligt Maslows behovspyramid.
- Teism: vi fokuserar på en existens som är baserad på en religiös eller spirituell kod som vi kan använda för att förstå livet och vår egen existens som guidas mot ett mål.
- Kärlek: att leva är att fokusera på att älska och vara älskad.
- Rationalism: vi strävar efter att ha en stor kunskap.
- Militarism: livet är en konstant kamp för att överleva, ibland mot oss själva och ibland mot andra.
Denna lista är bara ett litet exempel. Vi är de personer som måste hitta den där transcendentala och speciella meningen som kommer att fullända oss. Den mening som kommer guida oss mot de bästa svaren. De som kommer att mobilisera alla våra psykologiska resurser mot dessa mål.
Vad är ditt mål?