Det vi delar på sociala medier reflekterar inte vårt humör

Sociala medier är plattformar för interaktion, en virtuell utställning av våra liv som verkar vara här för att stanna. När och hur kan dessa orsaka ångest?
Det vi delar på sociala medier reflekterar inte vårt humör
Cristina Roda Rivera

Skriven och verifierad av psykologen Cristina Roda Rivera.

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Ibland finns det ett patologiskt avstånd mellan hur du mår och vad du delar på sociala medier. Detta kan vara en betydande källa till ångest. Dessa plattformar ger dig möjlighet till nästan omedelbar tillfredsställelse; en snabb och effektiv dos med dopamin. Liksom är fallet med alla kortvariga nöjen måste du dock fortsätta att komma tillbaka för att få mer. Det kan snabbt bli problematiskt.

Sociala medier ger lika möjligheter för alla att dela innehåll. I utbyte måste du hantera denna osynliga press att hålla ditt innehåll fräscht och intressant. Parallellt med detta leder din motivation att behaga publiken dig till att undvika att publicera saker som är “tråkiga” eller “obehagliga”. Du har dessa imaginära fans du vill behaga, vilket blir en motivation till att skapa en alternativ verklighet.

Detta väcker frågan hur denna emotionella skillnad mellan vad du delar och hur du känner påverkar din mentala hälsa.

Pratar om det vi delar på sociala medier

En verklig fara

Dessa dagar förlitar sig många på sociala medieplattformar som bland annat Facebook, Twitter, Snapchat, YouTube, Instagram eller Tik Tok för att hålla kontakt med andra. Även om de kan vara roliga, informativa och användbara, är det viktigt att komma ihåg att sociala medier inte ersätter mänsklig kontakt i den verkliga världen.

Du behöver mänsklig kontakt för att utlösa hormoner som lindrar stress och får dig att känna dig lyckligare, friskare och mer positiv. För mycket tid på sociala nätverk kan förvärra psykiska problem som ångest och depression.

Negativa konsekvenser av sociala medier

  • Att du upplever att ditt liv inte är tillräckligt bra. Även om du vet att bilderna du ser på sociala medier inte visar hela historien så är det lätt att känna sig osäker.
  • “Fear of missing out” (FOMO). FOMO fanns innan sociala medier kom, men Facebook och Instagram har en tendens förstärka idén att alla andra njuter mer av livet än du. Föreställningen att du missar vissa saker kan påverka din självkänsla, orsaka ångest och ytterligare öka din användning av sociala medier.
  • Isolering. En studie från University of Pennsylvania fann att ökad användning av Facebook, Snapchat och Instagram får människor att känna sig ensamma. Att minska användningen av sociala medier kan å andra sidan få dig att känna dig mindre ensam och mindre isolerad. Det förbättrar din övergripande känsla av välbefinnande och nöjdhet.
  • Depression och ångest. Människor behöver (och njuter av) kontakt ansikte mot ansikte. Ingenting är bättre för att minska stress och förbättra ditt humör än att spendera tid IRL med någon som du bryr dig om.
  • Nätmobbning. Cirka 10% av alla tonåringar rapporterar att de har blivit kränkta eller mobbade på sociala medier. Ett stort antal användare rapporterar också att de är mål för stötande och oförskämda kommentarer.
  • Självabsorption. Att dela selfies och intima tankar på sociala medier kan leda till ohälsosam egocentrism. Det kan också distansera dig från att skapa positiva kontakter med andra i den verkliga världen.

Det patologiska avståndet mellan hur du mår och vad du delar på sociala medier kan orsaka ångest

Sociala medier kan vara problematiska om de direkt bidrar till en minskning av kvaliteten eller frekvensen av interaktion ansikte mot ansikte. Detsamma gäller om de distraherar dig från ditt arbete, gör att du känner dig ledsen eller avundsjuk, eller om du använder sociala medier för att göra andra människor avundsjuka. Om något av det här stämmer in på dig kan det vara dags att ompröva din användning av dessa plattformar.

En av de potentiellt mest problematiska faktorerna är inte hur ofta du publicerar, utan hur ärlig du är när du delar saker. Att prata om hur lycklig du är på sociala medier när du har det tufft kan öka känslor av ångest.

Känner du dig skyldig att göra inlägg?

De flesta av oss har en liten, trogen publik på sociala medier. Du har antagligen bara en faktisk relation med cirka 10% av de personer som följer dig (eller de du följer). Vissa försöker sig även på att tjäna extra pengar på att vara “influencers”. Med andra ord finns det förmodligen inget som tvingar dig att dela saker på sociala medier.

Det bästa du får ut av att vara aktiv på sociala medier är tillfredsställelsen från att dela information och innehåll om vissa ämnen. Effekten ditt innehåll har beror ofta mer på vad dina följare tycker om dig än det faktiska meddelandet du delar eller hur du delar det.

Som vi sa ovan är sociala medier plattformar för att visa upp alla de bästa ögonblicken i ditt personliga och professionella liv. Sällan har dock aktivitet på sociala medier någon långsiktig, positiv inverkan på ditt välbefinnande. Tvärtom är det ganska vanligt att känna en press att lägga upp innehåll, som om det vore ett djur du måste mata. Denna typ av press är problematisk om den orsakar ångest.

Skickar ett hjärta på ett socialt nätverk

Bröllopsdagen

Här är ett exempel. Tänk dig en man som ska gifta sig. Han är exalterad över sin bröllopsdag och ser fram emot att dela foton från evenemanget. Men när dagen kommer börjar saker och ting gå fel från start. Det är väldigt varmt, han grälar med sin partner vid mottagningen och ryggen värker som aldrig förr.

Han känner sig troligen fortfarande lycklig trots dessa mindre bakslag. Faktum kvarstår dock att dagen inte är som han förväntade sig. Han känner därför inte för att dela bilderna på sociala medier. Men samtidigt känner han att om han inte gör det snart så kommer folk att ställa frågor och han kommer att känna sig obekväm. Till slut lägger han ut en ögonblicksbild från mottagningen där han ser lycklig och nöjd ut. Detta är en hypotetisk situation, men det händer i många olika former varje dag. Du lägger upp saker som skildrar känslor som du inte egentligen känner.

Misstro och bortstötning

Är det den här sortens liv du vill leva? Du kan bli utsatt för bortstötning och misstro om ditt sociala medier-jag skiljer sig för mycket från ditt verkliga jag. Inte ens så kallade “influencers” kan undvika denna typ av misstro från folk i deras krets, även om de motiverar det genom att argumentera för att det är hur de försörjer sig.

En klyfta mellan vad du verkligen tänker och känner och vad du lägger upp på sociala medier kan orsaka betydande psykiskt obehag. Det riskerar också att patologisera dina känslor, hur du uppfattar saker och dina beteenden, vilket kan få långsiktiga konsekvenser.

Vi pratar inte om att avsluta ditt engagemang på sociala medier helt och hållet. Försök istället att reflektera över på vilket sätt du använder dem. Gör de mer skada än nytta? Ökar de ditt välbefinnande eller orsakar de ångest och problem med din självbild? Sociala nätverk verkar vara här för att stanna, så kom ihåg att det är en kontinuerlig process att lära av dem och lära sig om dig själv. Det är ditt eget val om du vill visa upp den du verkligen är istället för att skapa ett falskt liv för att försöka bevisa ditt värde.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.