Besatt av att vara glad? Tillåt dig att ha en dålig dag!

Önskan att vara glad är svår att förena med skyldigheten att känna sig glad. Idag ska vi prata om hur man kan bli besatt av att vara glad.
Besatt av att vara glad? Tillåt dig att ha en dålig dag!
Cristina Girod de la Malla

Skriven och verifierad av psykologen Cristina Girod de la Malla.

Senaste uppdateringen: 10 april, 2023

Positiv psykologi kom i ropet på 90-talet genom psykologen Martin Seligmans arbete. Han definierade det som “den vetenskapliga studien av vad som gör livet värt att leva”. Sedan dess tvingar livscoacher, motivationstalare och självhjälpsböcker dig i princip att vara lycklig. Uttrycket för denna “diktatur” av glädje benämns på engelska som”happycracy” – att vara besatt av att vara glad. Idag ska vi prata om de psykologiska konsekvenserna av att glädje tvingas på dig.

Är det fel att ha en dålig dag? Gör det faktum att jag är på dåligt humör ibland att jag blir sjuk? Om jag blir upprörd för att saker inte fungerar, innebär det att jag behöver professionell hjälp för att hantera livet? Svaret är ett rungande “nej”.

Att patologisera normala känslor leder faktiskt till en epidemi av olycka. Ironiskt nog, om du känner att din glädje inte överensstämmer med den konventionella definitionen, kommer du att känna dig ännu mer eländig.

En kvinna med ett påtvingat leende

Vad innebär det att vara besatt av att vara glad?

Vad är glädje? Är dess innebörd universell? Kan någon lära dig att vara glad eller ge dig verktygen du behöver för att vara glad? Marknaden för positiv psykologi skulle säga “ja”. Men om detta vore sant skulle dock förekomsten av depressiva störningar och självmordsfrekvensen inte vara så snabbt ökande som de är.

Budskapet från “happycracy” är att om du inte är nöjd så är det ditt fel. Det klandrar ditt sätt att tänka och dina hanteringsfärdigheter i olika situationer, liksom din oförmåga att hantera negativa känslor. Idag har du trots allt en hel bransch till hands för att hjälpa dig att vara glad. Livscoacher, självhjälpsböcker, klistermärken för din badrumsspegel för att påminna dig om att le medan du borstar tänderna… Lycka är business i alla bemärkelser, så det är inte konstigt att man kan bli besatt av att vara glad.

Det verkar som att vi kan spåra denna skyldighet tillbaka till James-Langes teori om känslor. Den hävdade felaktigt att känslor kommer från ansiktsuttryck. Det är som att säga “Jag är ledsen för att jag gråter” istället för “Jag gråter för att jag är ledsen”.

Så trots att allt går åt skogen är allt jag behöver göra att le för att känna mig glad igen? Eller om jag går igenom en svår tid i mitt liv så kommer ett meddelande på en mugg att göra allt bättre?

Det verkar löjligt, men antalet personer som köper dessa meddelanden är svindlande. Problemet är att konsekvenserna av “positivt” tänkande ofta är mycket negativa. Det kan innebära fullständig och absolut intolerans av obehag, oavsett hur litet detta må vara.

Vilka är konsekvenserna av påtvingad glädje?

Som vi just nämnde är människor idag ganska intoleranta mot obehag, sina egna och andras. Vi tycker inte om att känna oss ledsna eftersom det får oss att känna oss svaga. Hur många gånger har du sagt (eller hört någon säga) “Men gråt inte!” till någon som gråter? Hur många gånger har du sagt “Jag vill inte gråta” när din kropp faktiskt ber dig om det? Känslor är anpassningsbara, de tjänar ett syfte. Gråt är ibland mycket nödvändigt och hälsosamt.

Att försöka undertrycka känslor kan göra att du mår sämre än du gjorde från början. Det kan till och med få dig att utveckla allvarliga emotionella störningar. Här är några av konsekvenserna:

Skuld

Skuldkänslor och varierande nivå av press. Press för att “happycracy” tvingar dig att vara okej precis nu, för att livet är underbart och att om du gråter så slösar du bort det. Och skuld, inte bara för att du mår dåligt vid ett visst ögonblick, utan också för att du inte gör vad du behöver göra för att må bättre.

Du kan behöva vara ledsen i en vecka, men det är för mycket för samhället. Dina känslor anses då inte vara normala. Istället överdriver du och ältar saker. Människor runtom dig kanske till och med börjar tro att du gillar att känna dig deprimerad. “Happycracy” gör dig till en mindre empatisk person som menar att andra människor är skyldiga till sin egen olycka. Finns det något mindre mänskligt än så?

Detta kan i sin tur orsaka:

Ensamhet och brist på socialt stöd

Det här är ett av de sällsynta tillfällen då de negativa saker du tror att andra tänker om dig faktiskt kan vara sanna. Du känner att människorna omkring dig inte kommer att kunna acceptera ditt emotionella tillstånd. Och kanske är det verkligen så att de inte tål det, vilket gör att de tar avstånd. Detta händer för att du, precis som att du inte kan acceptera din egen sorg och obehag, inte vet hur du ska svara på andras.

Vi är sociala varelser. Sanningen är att ett bra supportnätverk ofta är nyckeln till att ta sig igenom en svår tid eller återhämta sig efter en dålig upplevelse. Det får dig att känna dig älskad, validerad och accepterad. Utan detta blir saker och ting komplicerade. Dina problem verkar större och du är mer stressad och orolig.

En kvinna som tittar ut genom ett regnigt fönster

Var inte besatt av att vara glad: respektera dina och andra människors känslor

Personligen är jag mer som Grinchen än tomten. För mig finns det inget mer verkligt, uppriktigt och sant än att acceptera sorg och ilska. För det är normalt att ha dåliga dagar, oavsett hur motståndskraftig du är. Ibland ger livet dig citroner och du bara känner inte för att göra lemonad. Svåra omständigheter som överväldigar dig utan någon enkel väg ut.

Att du har en dålig dag och känner dig nere gör dig inte till en dålig person. Det gör dig till en genuin person. Var lite aktsam mot människor som alltid är glada eftersom evigt välbefinnande inte existerar. Kanske är undvikande deras hanteringsstrategi, vilket är mycket mindre hälsosamt och konstruktivt än att uppleva och acceptera negativa känslor.

Att tvinga fram ett leende när du har gått sönder i bitar är en av de mest skadliga sakerna du kan göra för ditt humör.

Känslor, både positiva och negativa, tjänar olika syften. Med andra ord är de alla nödvändiga. Att alltid täcka över dem gör bara saker och ting värre.

Att respektera dina egna och andras känslor, normalisera dem och uppmuntra emotionellt uttryckande, gör dig inte bara mer mänsklig. Det uppmuntrar en hälsosam och respektfull övergång till ett mer positivt emotionellt tillstånd. Ett utan skyldigheter, påbud eller tidspress. Kom ihåg att du är så mycket mer än bara en negativ känsla.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.