Effekterna positivt tänkande har på lycka
Vi vill alltid ha mer och mer. Vi tror att vi kommer vara lyckliga när vi får ett bättre jobb, när vi flyttar till ett annat hus, när vi åker på fler semestrar eller när vi får mer pengar. Om du inte redan är lycklig kommer du förmodligen inte bli det när dessa saker går i uppfyllelse heller (om de faktiskt går i uppfyllelse, det vill säga). Så varför inte prova på positivt tänkande för att förbättra din lycka?
Personer som inte vet hur man njuter av det man har är dömda att vara slavar under sina ambitioner. Vi är desperata att vara lyckliga men vet inte hur vi ska uppnå det. Läs vidare för att få reda på hur positivt tänkande kan hjälpa oss i allt detta.
Denna reflektion visar oss ett väldigt vanligt problem, både hos människor och olika situationer. Vi har lärt oss att vara ambitiösa, att alltid vilja ha mer och mer, att inte nöja oss med vad vi får och att alltid försöka få mer och mer. Men vad glömmer vi?
Att målet inte är toppen och att det är värdelöst att nå toppen om vi inte njuter av utsikten på vägen upp? Att vara lycklig handlar om det som är här och nu. För när vi kommer till toppen kommer vi inte vara där särskilt länge.
“Om du inte är lycklig med allt du har, kommer du inte vara lycklig med allt du saknar.”
Jag talar inte om konformism eller att stanna i sin komfortzon. Jag vill ha mer och jag vet hur jag kan få det. Men jag kommer möta utmaningen med ett leende och kunna addera till vad jag redan har. Om jag kan känna mig uppfylld med vad jag har men ändå vill ha mer, kommer jag ha funnit nyckeln till framgång, till min framgång. Allt handlar om positivt tänkande.
“Hopp hittas inte i ‘när’, utan i väntan.”
-Carlos Andreu-
Positivt tänkande och visualisering
1967 utförde psykologen Alan Richardson ett intressant experiment där han betonade visualiseringens kraft. I den första fasen bad han personer som var en del av studien att kasta basketbollar, och noterade hur många de satte i korgen. Senare delade han upp gruppen i tre undergrupper. Idén var att studera hur deras kastteknik förändrades under de kommande 20 dagarna.
Den första gruppen spenderade 20 minuter om dagen på att öva sina kast, men den andra gruppen övade inte något. Den tredje gruppen övade inte heller, men dess medlemmar spenderade 20 minuter om dagen med att föreställa sig att de satte bollen i korgen.
När de 20 dagarna var slut mätte Richardson skickligheten hos spelarna igen, och fick överraskande resultat. Den första gruppen hade förbättrat sin prestationsförmåga med 24%. Den andra gruppen förbättrade sig inte alls. Och den tredje gruppen – den som utövat visualisering – förbättrade sig med 23%. Positivt tänkande hade en fantastisk effekt.
Vikten av en bra bild
Ett annat experiment utfördes av Daniel Gilbert – professor vid Harvard University. Han visade oss att vi kan njuta av situationer som gör oss lyckliga dubbelt så mycket.
I detta experiment bjöds en grupp människor in för att äta gratis på en bra restaurang. Alla fick välja vilken dag de skulle gå. Personerna som sköt upp middagen längst var de som rapporterade högst lycka som ett resultat av upplevelsen. De njöt inte bara av kvällen, utan även av att tänka på hur mycket de skulle njuta av den.
Vad kan vi dra för slutsatser av dessa experiment? Att vi genom att ha en bra bild av oss själva eller sakerna vi hoppas på att uppleva i framtiden är väldigt viktigt. Att uppnå mål, njuta av saker, sätta mål och övervinna utmaningar är saker som kan träna vår hjärna att göra dessa utmaningar enklare.
Vissa teorier hävdar att vi genom att vilja ha något kommer närmre att få det, men det är inte vad vi talar om. Vad som för oss närmre målet är att mentalt öva proceduren för att komma till platsen vi vill komma till. Detta är något som löpare vet mycket väl. När de värmer upp föreställer de sig mentalt loppet om och om igen – de visualiserar det med positivt tänkande.
Det faktum att mental övning av något kan ha liknande resultat som fysisk övning kommer tack vare väldigt speciella nervceller: spegelneuroner.
Gör det du redan har dig lycklig?
Vi kan spendera hela våra liv med att söka efter lycka, på samma sätt som någon som silar sand i jakt på guldklimpar. Vi kan antingen göra det eller försöka finna en balans där våra drömmar spelar stor roll, men även våra positiva känslor.
Dessa är känslor som uppstår ur situationer när vi stannar upp och tar ett steg tillbaka för att inse vad vi uppnått.
Denna balans kommer inte bara få oss att må bättre nu, utan även göra det enklare för oss att hantera våra aspirationer annorlunda. Det kommer hjälpa oss att börja se dem som något önskvärt och åtkomligt, men inte absolut nödvändigt. Det kommer inte sluta motivera oss att gå framåt, men kommer minska den påverkan som bakslag har. Kan du komma på något som är mer värdefullt än lycka?
“Lycka är som ett trick du letar efter, och när du har det så inser du det inte. Det är retrospektivt, du inser det senare. Du kan finna lycka varsomhelst, men du måste veta hur man får den och veta när du har den.”
-Stephane Brosse-