Elva exempel på psykologisk skräckfilm
De flesta av oss verkar gilla att bli skrämda, så länge det sker i en kontrollerad situation. Vi gillar det så länge det inte finns någon verklig fara, och det mer handlar om en adrenalinkick än egentlig terror. Att se en skräckfilm är ett utmärkt sätt att få den upplevelsen. Men underligt nog, även om så många människor älskar dem, får skräckfilmer vanligtvis inte så bra recensioner. I den här artikeln ska vi fokusera specifikt på psykologisk skräckfilm och presentera en snabb genomgång av deras historia.
Psykologisk skräckfilm under det tidiga 1900-talet
George Méliès, en pionjär inom filmvärlden, gjorde den första skräckfilmen genom tiderna: Le manoir du diable (1896). Ända sedan dess har otaliga andra gått i hans fotspår.
1. Dr. Caligaris kabinett (1920)
Denna tyska film anses vara en av höjdpunkterna inom tysk expressionism. Många ser det som den första skräckfilmen i full längd, och numera betraktas den som en kultklassiker. Filmen är baserad på äkta mordfall som ägde rum i Hamburg.
I historien begås morden av en udda karaktär och hans underliga slav. Filmens expressionistiska scener och uppsättningar är särskilt värda specifik uppmärksamhet. På liknande sätt, och till samma taktpinne, gav Tyskland oss en annan skräckklassiker år 1931: M, regisserad av Fritz Lang.
2. Freaks (1932)
Detta är en psykologisk skräckfilm som baseras på en så kallad ”freak show”. På svenska benämns fenomenet ofta som cirkus, eller missfostercirkus, men det fick aldrig någon större spridning i landet. Inom den anglosaxiska sfären visades i början av 1900-talet människor med deformiteter upp som attraktioner. Handlingen i filmen kretsar kring hämnd och mord, och det som verkligen är intressant med den här filmen är att den rollsatte skådespelare som led av missbildningar i verkligheten.
Under denna tidsperiod hade människor en extrem fascination av monster. Regissörer gjorde filmer på böcker som Frankenstein (1931) och Dr. Jekyll och Mr. Hyde (1920). Skådespelare som Bela Lugosi, som Dracula, blev oerhört populära.
Psykologisk skräckfilm under andra hälften av 1900-talet
Detta var en tid full av förändring. På 60-talet var psykologisk skräck och svartvitt format stort. Men 70-talet markerade en viktig vändpunkt i skräckfilmens historia.
3. Psycho (1960)
60-talet gav oss filmer som Vad hände med Baby Jane? (1962) och Fåglarna (1963). Vi kan naturligtvis inte prata om skräckfilmer utan att nämna mästaren Alfred Hitchcock och hans film, Psycho.
Människor världen över kallar den ett av de bästa exemplen på skräckfilm genom tiderna. Det nervkittlande Bates Motel, duschscenen, tillsammans med Norman Bates och hans mystiska mamma skapar alla tillsammans en atmosfär som är värdig kungen av spänning. Den här filmen är en psykologisk skräckfilm utan behov av specialeffekter och ketchup.
4. Rosemarys baby (1968)
Denna film regisserad av Roman Polanski presenterade en ung Mia Farrow. Den är ett bra exempel på hur viktigt det är att denna typ av filmer ska försätta oss i en atmosfär av ångest och ängslan. Här upplever vi det varje gång vi ser Rosemary och hennes underliga grannar.
Filmen var helt banbrytande för sin tid och den spelades in i The Dakota, byggnaden där John Lennon mördades. Dessutom försökte Charles Manson och hans ”familj” stoppa inspelningen inte långt före det att Polanskis fru mördades. Det är en film med oändlig mystik som lämnar nästan alla mållösa.
5. Exorcisten (1973)
De banbrytande specialeffekterna, de gröna uppstötningarna och Regans ärr gör den här filmen till en pionjär för sin tid. Om du ser den för första gången nu kommer den antagligen att vara mer rolig än skrämmande. Men den har verkligen gjort en stor inverkan på skräckfilm i allmänhet: det är en klassiker som helt förnyade genren.
6. The Shining (1980)
Under 70- och 80-talet blandade många filmer science fiction med skräck. Det var på det viset vi berikades med fantastiska filmer som Alien (1979). Detta är också när frenesin för att göra filmer på Stephen King-böcker verkligen började. Vi fick Carrie (1976) och så förstås The Shining.
Vem kan glömma det magnifika hotellet, den slingrande vägen eller Jack Torrance och hans vansinne? Det råder inga tvivel om att det här är en av de bästa filmerna genom tiderna, tack vare den geniale Stanley Kubricks arbete.
Psykologisk skräckfilm under 1990- och 2000-talet
Detta är då överanvändningen av specialeffekter verkligen började ta livet av magin inom skräckfilmsgensren. Det släpptes hundratals filmer med paranormalt tema, och vissa kom med mängder av uppföljare. Men de flesta av dem var inget vidare och blev recenserade därefter.
Under denna tidsperiod ökade också populariteten för japanska filmer, som Ringu (1998), och också en hel del splatter, som Saw (2004), tillsammans med en lång lista med filmer med besatta barn eller spöken. Men det finns fortfarande några från den här eran som gick mer in för psykologisk spänning.
7. Lida (1990)
Detta är en annan filmversion av en bok av Stephen King. Den gav Kathy Bates en Oscar för bästa skådespelerska efter hennes klaustrofobiska, tvångs- och spänningsfyllda huvudroll. Annie Wilkes är en sjuksköterska som är helt besatt av böckerna skrivna av en berömd författare, Paul Sheldon. Hon blir manisk och beslutar sig för att kidnappa honom. Det här är en skräckfilm du definitivt borde sätta på din lista, och du får en glimt av Kathy Bates då hon är som mest fascinerande och skräckinjagande.
All denna fascination av Stephen King höll i sig och gav oss bra filmer som 1408 (2007), regisserad av Mikael Håfström. Det är en underskattad film, och den går tillbaka till den typ av psykologisk skräckfilm som vi behandlar här.
Den är hypnotisk och klaustrofobisk, och förtjänar förmodligen lite mer uppmärksamhet än vad den faktiskt fick, trots att den togs emot väl bland recensenterna. Det verkar som om King fortfarande inte har gått ur stil han heller. Det kom ytterligare en filmversion av Det förra året, även om vissa säger att filmen med Tim Curry från 1990 är mycket bättre.
8. När lammen tystnar (1991)
Hannibal Lecter är en oförglömlig karaktär. Han presenteras som en mycket intelligent psykopat som kan manipulera nästan vem som helst. Anthony Hopkins spelar honom otroligt väl, och Jodie Foster spelar sin karaktär mycket väl även hon, så det är ingen överraskning att de båda vann var sin Oscar. Detta är en thriller som måste ses och som ger en inblick i sinnet hos en seriemördare och kannibal.
9. The Others (2001)
Från den spanska regissören Alejandro Amenábar får vi en film med Nicole Kidman, en spännande pärla från 2000-talet. Mycket underliga saker händer i en gammal, mystisk, isolerad och dimtäckt herrgård. Detta låter som alla andra spökfilmer, men The Others är lite annorlunda.
All rädsla är underförstådd, och ljusnivåerna är extremt dämpade eftersom barnen i filmen är känsliga för den. Det vi får se är en mörk, dyster atmosfär där ingenting är som det verkar.
Psykologisk skräckfilm under 2010-talet
Därefter har vi filmer som The Conjuring (2013), Insidious (2010), The Babadook (2014) och Paranormal Activity (2007). De är de senaste exemplen på skräckfilm under de senaste åren, och nästan alla av dem har fått uppföljare och hade en enorm framgång i biosalongerna.
Vissa av dem är rätt intressanta, men mestadels går de bara till överdrift med smink, effekter och enkla skräckknep. Detta är filmer som får stor, allmän uppmärksamhet istället för bra recensioner. I slutändan är det endast en påtvingad typ av skräck som snabbt känns gammal.
Nedan följer två nyare filmer som är mer thriller än skräck, men vi väljer att ta med dem eftersom de psykologiska idéerna de behandlar fortfarande är mycket mer skrämmande än zombiemasker.
10. Black Swan (2010)
Natalie Portmans agerande sticker ut på ett magnifikt sätt. Det är en balettfilm som hanterar fenomen som schizofreni, ätstörningar och hallucination. Den kommer definitivt att väcka tankar tack vare dess fascinerande atmosfär, som är full av metaforer och alla slags tolkningsmöjligheter.
11. Shutter Island (2010)
Denna film kommer från en av de största regissörerna i vår nutid och under det förra århundradet, Martin Scorsese. Den är rollsatt med Leonardo DiCaprio i högform som protagonist, samt med Ben Kingsley och Mark Ruffalo i bärande roller.
Filmen utspelar sig under 1950-talet, och har en atmosfär av stämningsfull film noir. Vi får besöka en vindpinad och dyster ö där vi hittar ett mentalsjukhus. Där blir vi formligen översvämmade med skräckteman från mentalvården som skräcktillstånd och lobotomi. Vad är egentligen Shutter Island? Vad händer egentligen på mentalsjukhuset? Detta är ett av de absolut bästa exemplen på psykologisk thrillerfilm under den senaste tiden.
”Vilket skulle vara värre: Att leva som ett monster eller att dö som en bra man?”
-Shutter Island-