Emotionell abstinens: smärtan efter en separation

Emotionell abstinens: smärtan efter en separation
Sergio De Dios González

Granskad och godkänd av psykologen Sergio De Dios González.

Skriven av Valeria Sabater

Senaste uppdateringen: 17 december, 2022

Efter en separation kan emotionell abstinens uppstå. Att avsluta ett förhållande är inte lätt, och det psykologiska lidandet det kan ge upphov till kan vara förödande för våra hjärnor.

Processen är faktiskt väldigt lik abstinens som drogmissbrukare genomgår. Det är en typ av neurologiskt kaos som inte är lätt att ta sig ut ur. Alla kommer i princip få uppleva hur det känns. Tonåringar får reda på det när de genomgår sitt första uppbrott eller smärtan av att avfärdas.

Vuxna genomlever det också, och våra liv känns plötsligt meningslösa när kärleken tar slut, när någon är otrogen. Eller när vi bara blir medvetna om behovet att avsluta ett förhållande utan framtid, eller ett som helt enkelt är för smärtsamt.

“När jag släpper vad jag är, blir jag kapabel att vara. När jag släpper vad jag har, får jag vad jag behöver.”

-Lao Tzu-

Att släppa taget om den vi älskar gör ont. Vi måste vänja oss vid personens frånvaro, acceptera att det är över och återuppbygga våra liv utan personen ifråga. Det är något de flesta av oss inte är förberedda på. Men vi gör det, och att göra det ger oss inre styrka.

Men det verkliga problemet dyker upp när vi istället för att vända blad faller ned i en besatt spiral, en ond cirkel. Att behöva kontakt, be om uppmärksamhet, gråta under långa perioder: omöjlig kärlek.

Du kanske märker att detta är en form av beroende. Emotionell abstinens sätter den drabbade personen i ett tillstånd av total sårbarhet och extremt lidande.

Ta avstånd från exet

Emotionell abstinens, eller oförmågan att säga farväl

Kalle är 30 år gammal och det var sju månader sedan hans flickvän lämnade honom. Han träffade Paula på gymnasiet när de var 16. De gick på högskolan tillsammans och startade så småningom ett företag tillsammans.

De senaste åren har varit jobbiga, med skulder, en verksamhet som inte gick bra och Paulas depression över projektet. Allt detta började påverka relationen. Även om Kalle insisterade på att fortsätta, slutade det med att hon lämnade honom.

Hon förklarade tydligt och uppriktigt varför det inte fanns några andra chanser för dem; att relationen var slut. Men även med hennes förklaringar fortsätter Kalle att komma i kontakt med henne. Varje dag tittar han på hennes sociala nätverk och överväger sätt att springa på henne.

Kalle är inte bara besatt av att återuppta förhållandet. Än idag är han oförmögen att arbeta eller göra något. Hans emotionella abstinens är så intensiv att han blivit till en skugga av sitt forna jag. Han har blivit beroende av tillgivenhet, fast i en cirkel av ångest och depression.

“Kärlek hävdar inte ägande, utan ger frihet.”

-Rabindranath Tagore-

Låt oss nu ta en titt på karaktärsdragen som kopplas till denna typ av person.

Släpp taget

De fem karaktärsdragen hos emotionell abstinens

Något vi bör vara tydliga med är att alla är kapabla att drabbas av emotionell abstinens när ett förhållande avslutas. Detta är dock bara en del av smärtan.

Det är ett kapitel som bör motivera oss att börja använda smarta, användbara konfrontationsstrategier. Vi måste använda våra resurser för att göra vår väg lättare att vandra och moget komma över uppbrottet.

  • Detta psykologiska tillstånd av stillastående och konstant lidande är vanligt bland personer med låg självkänsla. Det är även vanligt för personer med högt emotionellt beroende av sin partner.
  • Vidare är en annan karaktäristisk aspekt hos emotionell abstinens att personen inte är övertygad om att relationen är slut. Individen befinner sig i förnekelse.
  • Ängsligt och besatt beteende är ytterligare ett tecken. Personen kan inte finna sig i “noll kontakt”. Denne finner ständigt ursäkter att ringa eller springa på den före detta partnern.
  • Lika viktigt är det faktum att beroende personer inte kan hantera emotionell smärta. De har inte verktygen för att bearbeta den. De känner sig paralyserade och reagerar på lidandet genom att söka efter fler chanser.
  • Avslutningsvis får vi inte glömma alla komplexa, intensiva och utmattande symptom som tydligt påverkar denna persons hälsa. Det finns sömnlöshet, brist på aptit, koncentrationssvårigheter, brist på intresse av livet, depression…

Hur hanterar man detta tillstånd?

Kalle, killen med brustet hjärta från vårt exempel, uppvisar alla psykologiska och beteendemässiga tecken på emotionell abstinens. I det här fallet behöver han främst hjälp från en expert och rätt typ av psykologisk behandling.

Ingen förtjänar att leva i denna typ av försvarslöst tillstånd. Ingen ska behöva fastna i existentiell meningslöshet och ett destruktivt tillstånd av emotionellt lidande.

Oavsett om vi befinner oss där Kalle är eller håller på att hantera ett uppbrott, kommer det vara bra att reflektera över dessa strategier. De är fundamentala saker som vi alltid bör ha i åtanke.

  • Emotionell abstinens är helt normalt inom vissa gränser för intensitet och längd. Vi måste dock låta det passera. Det är ett tillstånd som bör passera och bereda väg för ett mer balanserat, centrerat och stabilt tillstånd.
  • Vi måste acceptera våra negativa känslor. Detta gäller dem alla: sorg, ledsamhet, smärta. De är alla tillstånd som bör passera förr eller senare och övergå i acceptans och seger.
  • Att ha “noll” kontakt är fundamentalt i dessa fall. Vi får absolut inte ha vår ex-partner bland våra kontakter på sociala medier. Det är det första steget för att koppla bort oss från dennes liv. Det kommer hindra oss från att falla in i fel typ av dynamik.
  • Att ta beslut i våra liv är belönande. Något så enkelt som att skaffa nya vänner eller leta efter nya hobbyer kommer vara till stor hjälp. På så sätt kan vi “frigöra vårt sinne” och bryta cirkeln av besatthet.

När vi går genom denna process får vi inte glömma några viktiga aspekter. Glöm inte din självkänsla, värdighet, värderingar och mål. Vi bör aldrig se på ett uppbrott som världens undergång.

Istället bör vi se det som slutet på ett kapitel och den nödvändiga starten som definitivt kommer betyda goda saker för oss. Ett ny, starkare och ännu vackrare version av oss själva.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Leary, M. R. (2022). Emotional responses to interpersonal rejection. Dialogues in clinical neuroscience. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4734881/
  • Roth, T. (2007). Insomnia: definition, prevalence, etiology, and consequences. Journal of clinical sleep medicine3(5 suppl), S7-S10.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.