Existerar det verkligen ett sjätte sinne?
Vi har alla haft känslan att vi vet att något kommer hända innan det verkligen gör det. Vi kallar detta en magkänsla eller ett sjätte sinne.
Det är en typ av förvarning, men inte med stora saker, utan kanske bara med små saker. När vi förutsäger att något kommer hända på ett visst sätt.
Populärkultur tycker om att prata om ett sjätte sinne. Vi säger exempelvis att en mor “vet”. Vi refererar till hur mödrar tydligen kan veta vad som är en bra eller dålig idé för deras barn.
Vidare säger vi även saker som “Jag känner det” eller “Jag känner av det”. Dessa uttryck har att göra med den förmenta möjligheten att kunna se längre framför oss än det vi har framför våra ögon.
“Var lojal mot dina känslor och ännu mer lojal mot dina förutsägelser.”
-Luis Gabriel Carrillo-
Ett sjätte sinne är halvvägs mellan intuition och förvarning. Vi tänker på det som en typ av radar. Det tar upp signaler att något bra eller dåligt är på väg att hända. Att en väg kommer leda till ett lyckligt slut, medan en annan kommer leda till problem.
Finns det verkligen något som ett sjätte sinne? Är det så som vi tror det är?
Bevis på ett sjätte sinne
Ivan Tozzo är VD för Chapecoense, ett brasilianskt fotbollslag som drabbades av en fruktansvärd flygolycka i Colombia 2016.
En av hans uppgifter var att följa med laget till finalerna i de sydamerikanska spelen. Men innan planet lyfte fick Tozzo en känsla som fick honom att avstå från att resa. Han visste inte varför, men detta beslut räddade hans liv.
En ex-gerillaman från El Salvador vid namn Francisco Cerquera pratar om en natt där han fick uppgiften att se över den södra delen av lägret.
Till skillnad från andra gånger kände han sig rädd. Han kände sig så rädd att han hittade på att han hade en förfärlig magsmärta så att de skulle ge uppgiften till någon annan.
Den natten attackerade armén på precis den plats som han hade vägrat se över.
På sociala medier var det en mor vid namn Martha Fernández som berättade sin upplevelse. Hon säger att hennes son alltid kommer hem sent men inte alltid vid samma tid.
En gång då det fortfarande var tidigt började hon att känna sig ängslig. Timmarna började gå och hennes son kom inte hem. Vid gryningen fick hon höra att han var på sjukhuset.
Någon hade kört på honom. Modern sade att hon började känna sig ängslig en timme innan olyckan.
Och det finns säkert fler vittnesmål gällande liknande fenomen. Kan vi ta några av dessa historier som grund för att bekräfta att det finns något som ett sjätte sinne?
Vetenskapen har också ställt denna fråga. Faktum är att det även har gjorts experiment för att komma fram till sanningen. Det finns ett intressant koncept som har kommit fram p.g.a. allt detta: konceptet med “Anomal förutseende aktivitet”.
Anomal förutseende aktivitet
Northwestern University Illinois gick igenom 26 studier där de undersökte ett möjligt sjätte sinne. Studierna publicerades mellan 1978 och 2010.
När forskarna fick frågan om det finns ett sjätte sinne gav de ett bestämt svar: ja. Enligt deras upptäckter finns det gånger då människor kan förutse vad som kommer att hända.
Det är inte magi. Det är vårt undermedvetna. Studierna föreslog att det undermedvetna har information och kunskap som är mycket djupare än det medvetna sinnet.
Vissa fysiologiska mått indikerade att vår kropp svarat mot stimuli innan vi ens är medvetna om det. En studie vid University of Washington bekräftade detta med ett experiment under 2005.
Doktor Julia Mossbridge, forskningsledaren, indikerade att om folk är i harmoni med sina kroppar så kommer de upptäcka en riskfylld situation upp till 10 sekunder innan den inträffar.
Forskaren föreslog att vi inte kan anse detta fenomen vara ett sjätte sinne. Hon kallar denna typ av reaktioner för anomal förutseende aktivitet.
Hon bekräftar att det inte är “normalt” för varje person, men det kan å andra sidan verifieras i en kontrollerad miljö.
Enligt Mossbridge kan vi inte förklara detta fenomen med vår nuvarande förståelse av biologi. Mätinstrumenten visar förändringar i respirationssystemen och hjärtsystemen sekunderna innan något farligt händer.
Men vi vet för tillfället inte anledningen till att detta händer. Gruppen från Northwestern University föreslog att man kanske kan hitta svar i kvantumbiologin. De publicerade studien i Frontiers in Psychology: Perception Science.
Även om vi inte kan lita på alla känslor och tankar som vi har så är de ibland så intensiva att vi inte kan låtsas att de inte är där.
Oavsett om vi kallar dem ett sjätte sinne, intuition eller en magkänsla bör vi välkomna känslor som hjälper oss, skyddar oss, eller låter oss njuta av stunden.