Extimitet i sociala medier: då det intima blir offentligt

I vår nuvarande verklighet delar människor kontinuerligt med sig av intim information i sina sociala nätverk. De hänger sig åt extimitet. Om du inte gör det existerar du enligt många inte, och att vara synlig i den virtuella världen är för vissa nästan viktigare än att ha en närvaro i den verkliga.
Extimitet i sociala medier: då det intima blir offentligt
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Nu för tiden är det vanligt att människor delar med sig av intima saker för världen att se. Nästan utan att veta det har vi alla blivit dagliga besökare i andra människors liv. På daglig basis publicerar mängder av människor allt vad de gör på sociala medier. Detta kan kallas för extimitet, vilket är när privat information blir offentlig. I den verklighet vi lever i idag, är extimitet i sociala medier extremt utbrett. Det är något som helt förändrar människors sätt att förstå världen.

Idag är det väldigt enkelt att logga in på ditt föredragna sociala medium och lägga upp impulser eller tankar du just kommit på, vad du äter till frukost eller musiken du lyssnar på just nu. Om alla gör det, varför skulle inte du göra det? Ny teknik har byggt en gemensam och delad sfär, där alla är sina egna gallerister.

Att dela eller publicera privat information är inte bara ett sätt att skapa en gemenskap med de andra som också gör det. Att göra ditt privatliv offentligt gör dig synlig och ger dig en närvaro i ett tekniskt och digitalt scenario; något som har blivit otroligt populärt de senaste åren, särskilt bland ungdomar.

Den extimitet vi ser i sociala medier är här för att stanna. Nedan ska vi prata lite mer om begreppet; vad det går ut på och varför det är så vanligt.

Vad är extimitet och hur visar det sig i sociala medier?

Ordet extimitet myntades av den franska psykoanalytikern Jacques Lacan. För honom representerade detta koncept ett tillstånd där människor definierar sig genom att uppvisa diverse intima områden som är meningsfulla endast i den yttre världen. Till exempel så är det omedvetna ett inre psykiskt tillstånd som hela tiden arbetar för att externalisera sig själv.

Den franska psykiatrikern Serge Tisseron tog Lacans term och tillämpade den på dagens modernitet. I dagens verklighet är uppspelthet inte ett tillstånd, utan en process där ny teknik driver individer att visa en del av sina privatliv för det offentliga rummet (särskilt i den digitala världen). Betyder detta att människor har blivit exhibitionister?

Inte riktigt. I verkligheten väljer alla vad de vill visa och lägger ofta upp saker som inte ens är verkliga. Individer är selektiva när de väljer vad de ska offentliggöra. Faktum är att vi väljer hur, när och var vi ska visa det. Kom ihåg att människor inte är vad de visar på sociala medier.

En mobiltelefon som tar en bild

Extimitet i sociala medier: en resurs för att uppnå sanna relationer

Vi gillar alla att se vad andra gör. Vi är nyfikna på att titta på andras vardag för att upptäcka, se, förstå, längta, beundra, lära oss och till och med avundas. Men vi gillar också att verkligen känna andras känslor. Extimitet är en idealisk resurs för att skapa en emotionell inverkan på observatören, på den som använder en skärm för att komma in i andra människors världar.

Stora varumärken, nätverksguruer och Instagram-användare vet att ett bra sätt att locka anhängare är att släppa in andra människor i sina privatliv. Idag har alla lärt sig detta. Som ett resultat gör allt fler människor ansträngningar för att avslöja intima delar av sina liv för sina anhängare. En annan stor anledning till att göra detta är att det skapar empati, vilket gör att det är möjligt att relatera till dem på ett sätt.

Kom dock ihåg att extimitet ofta går hand i hand med falskhet. För det mesta ser du inte andras verklighet, utan du ser vad de bestämmer sig för att visa, och hur de vill representera sig själva.

Dela privata aspekter för att göra dig synlig

Den digitala scenen, nätverken och sociala medier bildar en parallell verklighet. Mobiltelefoner, e-post, chattar och meddelandesystem är medel genom vilka människor vill etablera en närvaro. För att göra detta måste de utöva extimitet.

Att göra ditt privatliv offentligt placerar dig i en alternativ värld där du kan skapa ett nytt jag och vara den du vill. Många känner att de går miste om något då de inte hänger sig åt virtuell socialisering.

Extimitet och fixering vid det omedelbara

Vi kan nu definiera extimitet med en mycket speciell egenskap; omedelbarhet. Äter frukost med min partner. På väg till jobbet. Mediterar. Det tar bara några sekunder att gå in på sociala medier och få se vad folk gör just där och då. Det är det som betyder mest. Vad som hände igår är nu irrelevant.

För närvarande längtar de flesta av oss efter att konsumera eller se just vad det är som händer precis nu.

En man som utövar extimitet

Den stulna integriteten eller den intimitet som vi avslöjar utan att ens veta det

De flesta av oss lägger upp foton, videor, idéer och tankar på frivillig basis. Med andra ord offentliggör vi alla små delar av vårt privata universum på ett medvetet men filtrerat sätt. Ibland förbiser vi dock det faktum att det finns en annan typ av kamouflerad extimitet.

Smarttelefoner, surfplattor och bärbara datorer har kameror och mikrofoner. De appar du använder och de sociala nätverk du registrerar dig på har algoritmer och bots som analyserar allt du gör i dessa digitala världar. Tro det eller ej, du observeras, lyssnas på och analyseras.

Din integritet blir offentliggjord på grund av den teknik som syftar till att samla in så mycket information om dig som möjligt för att sälja den till storföretag. Med andra ord, din privata information blir inte bara offentliggjord utan blir dessutom marknadsförd.

Kort sagt, vi har nått en punkt där det intima och allmänheten blivit extremt sammanblandad, vilket är riskabelt om du tänker efter. Kom ihåg detta och reflektera över i vilken utsträckning extimitet gynnar eller skadar dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Alain Miller, Jacques (2010) Extimidad. Paidós

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.