Att färglägga, ett terapeutiskt nöje

Att färglägga, ett terapeutiskt nöje
Valeria Sabater

Granskad och godkänd av psykologen Valeria Sabater.

Skriven av Valeria Sabater

Senaste uppdateringen: 25 april, 2024

Att färglägga är något enkelt som kan lysa upp nakna ytor, som är mer än bara en skapelse. Det är en handling av frihet, att ansluta sig till sitt inre…

Du förknippar säkert färgläggning med barndomen. Lukten av kritorna och de där teckningarna som var väldigt viktiga för dig.

Det kommer vara intressant för dig att veta att denna roliga konst har blivit till något betydligt mer framstående än bara en övning för barn.

Att färglägga är en terapeutisk övning som rehabiliterar dig efter olika typer av åkommor och sjukdomar. En övningsform som rönt så stor popularitet att det till och med har getts ut färgläggningsböcker som riktar sig till vuxna.

Man kallar detta anti-stress-konst, men det finns mycket mer bakom.

Att göra dessa typer av teckningar innebär att man guidar sitt sinne genom fantasins universum, på ett magiskt sätt där man kopplar bort alla dagliga problem och njuter av en enkel handling som att rita några teckningar.

Författaren Johanna Basford är en av dem som gett sig in på detta område.

Två av hennes böcker: Hemliga trädgården och Förtrollade skogen är exempel på framgångsrika titlar som har fängslat miljontals vuxna eftersom de har kunnat hänge sig åt denna frigivande terapi.

Ekorre och räv

Att färglägga, en terapi med många kliniska fördelar

Denna typ av böcker riktar sig till personer som älskar den enkla sysslan att färglägga en teckning, en övning som har blivit väldigt viktig inom kognitiv rehabilitering.

  • Personer med olika typer av demens eller neurologiska sjukdomar kan dra nytta av denna träning för att förbättra sin koordination och spatiala orienteringsförmåga.
  • Det är en enkel övning där personen får känna av ett inre lugn och utveckla kognitiva processer som att koncentrera sig på en övning, och att utveckla kreativitet och motivation.
  • Man utvecklar en anslutning till sitt inre, där ens sinne för en stund kan leva i en annan dimension. Dessutom kan man kan lindra stress genom färgernas hjälp.
  • Barn med speciella typer av behov kan bra nytta av detta.

Att färglägga är en enkel övning, en inre poesi med multipla känslor, där världen för en gångs skull känns harmonisk. Alla kan dra fördel av denna övning.

En aktivitet som frigör dig

De som regelbundet hänger sig åt denna konst garanterar att den ger dig ett inre lugn.

Att kunna slå upp några sidor utan färg och fylla i dem med sin egen fantasi – det är något som ger lycka.

Teckningar

Det finns de som väljer penslar, och det finns andra som väljer kritor. Den gemensamma nämnaren är att de ger oss frigörelse från stress genom att erbjuda oss följande:

  • Genom att färglägga aktiverar man båda hjärnhalvorna, man koordinerar fantasin med logik; stress motverkas med kreativitet, koncentration med inre frigörelse.
  • Varje människa har en oro, och man kan avlägsna sig från denna oro genom konsten. Det är en avslappnande konst.

Att färglägga har en effekt som lagar själen. Man frigör inre känslor och blir guidad med hjälp av färgerna. Man väljer färger som speglar ens inre.

När många mer avancerade terapier inte fungerar kan man välja att göra något så enkelt som att färglägga. Därmed kan man ge sig själv en stunds frigörelse.

Denna anslutning till ens inre kan bli som en katarsis-upplevelse.

Vi kan upplysa dig om att Carl Gustav Jung ansåg att cirkulära bilder renar själen genom sin magi.

Därför har många av denna typ av böcker många cirklar, eftersom de har en lugnande effekt.

När man ritar eller färglägger tränar man sinnet. Man hämtar nämligen inspiration genom att söka i sitt inre efter den bäst passande och den mest personliga färgen.

Och medan man gör detta mediterar man; man organiserar idéer och frigör spänningar… Finns det något bättre?

Bilder av Johanna Basford.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.