Filosofin om frihet: Fri vilja kontra determinism
Att vara fri verkar vara ett obestridligt faktum. Att specificera ett begrepp på detta område kan dock innebära ett vagt svar. Filosofi reflekterar mycket över frihet, och utifrån det kommer vi i den här artikeln att föreslå svar på frågan. Dessutom kommer vi att prata om fri vilja och determinism.
Filosofer har diskuterat frihet flitigt för att deras argument ska vara upplysande när de ska fastställa en ståndpunkt angående fenomenet frihet. Låt oss börja.
De som lever i rädsla kommer aldrig att bli fria.
Vad är frihet enligt filosofin?
Filosofins historia visar att det än idag inte finns någon absolut konsensus om vad frihet är. Det är dock möjligt att lyfta fram egenskaper som bidrar till att bringa klarhet i frågan.
Först och främst kan vi ta en titt på dess etymologi. Ordet frihet kommer från det latinska ordet libertas, som betyder “tillståndet för den frie mannen”. Det vill säga att det avser den autonoma medborgaren. Denna föreställning är nära förknippad med uppfattningen om Aristoteles som ett politiskt djur.
Enligt denna filosof är frihet den förmåga som människor har att bestämma autonomt genom förnuftet. Det är politisk frihet till den grad att vi kan delta i det sociala livet så länge vi inte berövas den, som fallet är med slavar och undersåtar.
Därför kan man säga att frihetsfilosofin anser att detta begrepp är en naturlig förmåga, ett tillstånd som är lämpat för människan. Därmed går vi in i tvisten mellan föreställningarna om fri vilja och determinism. Vad innebär de? Varför är det en tvist? Har den här debatten någon lösning? Låt oss undersöka detta.
Fri vilja: Ett perspektiv från frihetsfilosofin
Enligt Standford Encyclopedia of Philosophy är fri vilja ett filosofiskt begrepp som man använder för att referera till den förmåga som människor har att välja mellan olika alternativ. Enligt filosofin handlar det med andra ord om valfrihet utan någon form av förutsättning som influerar beslutet.
Denna term är, sålunda betraktad, problematisk för flera filosofer. En av dem, Baruch Spinoza, hävdar att den frihet vi tror att vi har inte bör reduceras till förmågan att bestämma.
Detta beror på att vi kan känna till motiven som styr våra önskningar men inte orsakerna som bestämmer handling. I detta avseende kan begär eller längtan inte vara den enda orsaken till vår frihet. Det måste finnas något djupare.
Trots denna varning från Spinoza försvarar antika filosofer som Platon och Sokrates friheten på sitt eget sätt.
Den sak kallas fri som existerar enbart av nödvändigheten av dess egen natur, och av vilken handlingen bestäms av denne själv.
Platons förståelse av frihet
Aristoteles var inte den enda antika filosofen som relaterade frihet till individens natur och hans sociala roll. En artikel publicerad av Archai Magazine hävdar att frihet enligt Platon har att göra med självkontroll och med uppfyllandet av önskningar i enlighet med den sociala plats de intar i staden.
I detta avseende försvarar Platon idén om att frihet är i våra irrationella begärs rationella domän. Dessutom ligger sann frihet i den rationella uppfyllelsen av de önskningar som motsvarar oss, enligt den plats vi intar i staden.
Så det skulle inte vara logiskt att vilja styra när vår roll är att vara skomakare. Vi måste komma ihåg att samhället enligt den här filosofen är uppdelat i klasser som kommer av naturen. Med andra ord, vi intar den plats som motsvarar oss av nämnda natur.
Den sokratiska frihetsuppfattningen
Sokrates frihetsbegrepp liknar Platons, fast med en grundläggande skillnad. I detta avseende hävdar tidskriften Ensayos: Revista de la Facultad de Educación de Albacete i en essä att frihet enligt denna filosof har att göra med självkontroll och autarki.
När det gäller självkontroll så handlar det om att subjektet kontrollerar sig själv och inte låter sig ryckas med av njutningar, impulser eller kroppsliga behov. Detta kräver stor kunskap och personlig kontroll.
Samtidigt hänvisar autarki till autonomi: Vi behöver inget yttre och ytligt för att kunna leva. I detta avseende kommer vi att vara verkligt fria eftersom vi inte har tomma behov, resultatet av vår egen självkontroll.
Determinism och dess implikation angående frihetsfilosofin
Tidskriften Revista de Artes y Humanidades UNICA hävdar i en artikel att det på detta sätt att föreställa sig frihet finns orsaker som är främmande för oss som bestämmer våra handlingar. Detta förhållningssätt får näring av fysiken och dess påstående att det finns förutbestämda lagar som är oberoende av människor.
På så sätt kan vi inte vara helt fria varelser eftersom det finns orsaker som föregår oss och bestämmer handlingsförloppet.
Detta perspektiv bygger inte bara på fysik. Filosofin har två positioner för att betrakta världen: dualismen och monisticismen. Dualism hänvisar till uppdelningen mellan subjekt och värld; det vill säga jag finns, men det finns också något som inte är jag och som fungerar enligt sina egna lagar. Å andra sidan finns det inom monism en enhet mellan dessa två separata poler, vilket förnekar eller raderar kontrasterna mellan dem.
Determinismen är alltså placerad i den monistiska positionen: Vi styrs av kausala naturlagar. Men hur är det med subjektet? Har det inte något att bidra med till denna bestämmande natur?
Nietzsches determinism
Den tyske filosofen Friedrich Nietzsche har en speciell uppfattning om frihet som inte helt ansluter sig till determinism men som definitivt förnekar den fria viljan. Tidskriften Veritas Revista de Filosofía y Teología delade en publikation som belyser att det enligt Nietzsche är samhället som bestämmer den allmänna frihetsnormen; man talar om determinism.
Filosofen motsätter sig emellertid denna definition av frihet som påtvingats av samhället eftersom den hindrar utvecklingen av människans sanna frihet. Enligt Nietzche innebär denna idé eller föreställning att vara våra egna skapare. Med andra ord, att vara fria är att tänka och tala för oss själva och inte baserat på de åsikter som andra uttrycker.
Därför kan vi säga att vår sociala frihet enligt den tyske filosofen är begränsad, medan sann frihet finns inom oss och inte andra.
För vad är frihet? Att man har viljan att ta ansvar för sig själv. Att man håller avståndet som skiljer oss åt. Att man blir mer likgiltig inför svårigheter, umbäranden, nöd, till och med inför livet självt.
-Friedrich Nietzche-
Så betyder frihet fri vilja eller determinism?
Vi kan inte fastställa ett tydligt svar på denna fråga. Filosofer verkar aldrig sluta debattera denna fråga. Vi kan dock konstatera att vår frihet är ett faktum utifrån det som sagts.
Oavsett om vi betraktar det i en begränsad mening och pekar på krafter bortom vår kontroll, eller fokuserar på förmågan att bestämma våra handlingar, har vi frihet. Nyanserna är viktiga, men att reflektera över detta i ett samhälle som verkar kräva alltmer av oss kan ge oss lite sinnesro.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Andrade, G. (2022). El problema del libre albedrío. Revista de Artes y Humanidades UNICA. https://revistas.unicaedu.com/index.php/ahu/article/view/21
- Ariza, S. (2017). The concept of freedom in Plato’s Republic. Revista Archai: Revista de Estudos Sobre as Origens do Pensamento Ocidental. https://go.gale.com/ps/i.do?id=GALE%7CA595025196&sid=googleScholar&v=2.1&it=r&linkaccess=abs&issn=21794960&p=IFME&sw=w&userGroupName=anon%7Eaca4f8bc&aty=open+web+entry
- Blanco Mayor, C. (2001). Sócrates y los socráticos menores. Revista de la Facultad de Educación de Albacete, 16, 11-32. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=2282601
- Martínez Becerra, P. (2006). Libertad y sociedad en el pensamiento de Nietzsche. Veritas. Revista de Filosofía y Teología. https://scholar.googleusercontent.com/scholar?q=cache:tmgu5Y2zPpMJ:scholar.google.com/+libertad+y+sociedad+en+el+pensamiento+de+nietzsche&hl=es&as_sdt=0,5
- Steiner, W. (1978). La filosofía de la libertad. Editorial Rudolf Steiner. https://scholar.googleusercontent.com/scholar?q=cache:emYIlRH0_4EJ:scholar.google.com/+filosofia+de+la+libertad&hl=es&as_sdt=0,5
- O’Connor, T., Franklin, C. (2010). Free Will. The Stanford Encyclopedia of Philosophy. https://plato.stanford.edu/archives/fall2014/entries/freewill/#Bib