Metaforen om sirenernas sång och självkontroll

Traditionen säger att den som hörde den vackra sången från en siren fick ett oundvikligt öde: att drunkna i havets djup. Endast Odysseus lyckades övervinna denna kraftfulla frestelse, och han gjorde det genom en strategi: påtvingad självkontroll.
Metaforen om sirenernas sång och självkontroll
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 20 april, 2023

Har du bra självkontroll? Det är värt att komma ihåg att du bara är människa och att det är extremt lätt att falla i frestelsens fälla. Till exempel låter vi oss alla dras in av attraktiva stimuli som klädesplagg, mat eller teknik i varuhus. Faktum är att världen är som ett hav där sirenernas oemotståndliga sång alltid hörs i bakgrunden.

Men du försöker förmodligen sätta vissa gränser för dig själv och använda vissa strategier för att förhindra att du helt tappar kontrollen. Det är då det kan vara praktiskt att minnas ett specifikt ögonblick i historien om Odysseus i Iliaden. Det är den när han, i sitt försök att återvända hem efter det trojanska kriget, tvingas korsa havet där sirenerna bor.

Eftersom Odysseus visste att den som hörde deras sång skulle frestas att hoppa i vattnet, beordrade Odysseus sin besättning att hålla för öronen, som trollkvinnan Kirke hade rekommenderat. Han ville dock höra sirenernas berömda sång. Av denna anledning bestämde han sig för att binda sig till masten och be sina sjömän att inte lossa honom medan de korsade området, även om han själv beordrade det.

Odysseus genomförde vad vi inom psykologin känner som en strategi för förpliktelse. Att binda sig själv i masten var hans påtvingade självkontrollmekanism för att inte ge efter för frestelser. Trots att han utsatt sig för sirenerna av nyfikenhet lyckades han hålla sig tillbaka. På något sätt måste vi också hitta en mast att binda oss till i vår vardag för att inte falla offer för önskningarnas impulser och kraft.

Vårt välbefinnande beror ofta på vår förmåga att tillämpa tidigare engagemangstrategier för att inte ryckas med av impulsiva beteenden. De som leder oss till djupet av ånger.

Kvinna som shoppar varma kläder
I vår vardag måste vi använda oss av självkontroll för att inte hamna i kontraproduktiva beteenden.

Metaforen om sirenernas sång

Vi förstår självkontroll som den förmåga som gör det lättare för oss att kontrollera våra impulser, våra känslor och vårt beteende. Det är det reglerade och rationella beteendet som skiljer oss från djur. Det är faktiskt tack vare detta som vi kan uppnå mer berikande långsiktiga mål. Denna sofistikerade och väsentliga kapacitet har vi tack vare ett specifikt område av hjärnan.

En studie utförd av Yale University i USA visar att området som underlättar självkontroll är prefrontalcortex. Det är den del av hjärnan som tar längst tid att mogna. Detta förklarar varför barn och ungdomar har allvarliga problem med att kontrollera sina impulser.

Metaforen om sirenernas sång hänvisar till den uppsättning attraktiva stimuli som finns i din miljö som du har svårt att motstå. I din dagliga rutin finns det många av dem som, som sirenerna i Iliaden, höjer sina röster och visar sin skönhet för att försöka få dig att falla ner i avgrunden av ånger eller ohälsosamma vanor.

Många av våra val är inte rationella. Därför måste vi tillämpa strategier för att utöva kontroll över alla våra beslut och beteenden (köp, internetanvändning etc).

Sirenernas sång på 2000-talet

Metaforen om sirenernas sång symboliserar, som ett exempel, någon som inte kan sluta lyssna på rösten av sitt tobaksberoende och fortsätter att röka två paket cigaretter om dagen. Butiker och stormarknader använder sirenlåtar när de bestämmer hur de ska presentera sina produkter. Marknadsföring och reklam är som sirener som bjuder in oss att köpa non-stop.

Sociala medier är också fulla av sirenlåtar. Varje element, färg och algoritm syftar till att hålla dig klistrad vid skärmen så länge som möjligt. Dessutom är du inte alltid medveten om dessa fenomen eftersom sirener är fängslande och det är verkligen svårt att motstå deras närvaro. Men ju mer du utsätter dig för dem, desto mer sjunker du.

Detta beror på det faktum att du som människa är en känslomässig varelse och inte alltid utför ett motiverat beteende. Dina impulser styr och dina känslor styr dina reaktioner. Följaktligen är det inte lätt att omsätta självkontroll i praktiken när stimuli runt omkring dig är så attraktiva.

Pre-engagement-strategi: självkontroll är hälsosamt

Dr Janet Schwartz från Tulane University i USA genomförde ett riktigt intressant experiment i detta ämne, som senare publicerades i tidskriften Psychological Science. Ett program föreslogs i Sydafrika som heter Discovery Vitality. Det bestod i att föreslå familjer att de bara ska köpa hälsosam mat på stormarknader. Om de gjorde det skulle de få 25 procent rabatt på det totala köpet.

Programmet varade i sex månader och blev en succé. Familjer undvek att köpa livsmedel som var bearbetade och rika på mättade fetter etc. De genomförde en pre-engagement-strategi. Med andra ord kunde de undvika “sirensångerna” av ohälsosamma livsmedel för att skaffa de som var mer lämpliga. Programmet lyckades i huvudsak uppmuntra mer rationella inköp.

Vår förmåga att engagera oss för att uppnå mål kräver att vi arbetar med självkontroll och undviker omedelbar tillfredsställelse för att få större långsiktiga fördelar.

Kvinna med upplyst hjärna som representerar effekten av sirenernas sång
Människor med bättre självkontroll förlitar sig mer på goda vanor än viljestyrka.

Tillämpa Odysseus-strategin

Om du tänker på det, behöver du inte tredje part för att tillfredsställa dig för att anamma hälsosammare beteende. Du kan tillämpa Odysseus-strategin och utveckla dina egna pre-engagement-strategier. Till exempel kan du göra det genom att betala direkt och inte med kreditkort eftersom det ger dig större kontroll över dina inköp.

Du kan också kringgå sirenanrop på dina mobilappar genom att begränsa din användningstid. Det finns faktiskt många master du kan binda dig till då och då precis som Odysseus för att visa dig själv att du har kontroll över ditt liv. Ingen behöver göra det åt dig. Designa dina egna strategier för självkontroll för att uppnå dina syften och utveckla mer tillfredsställande och hälsosamma beteenden.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Schwartz J, Mochon D, Wyper L, Maroba J, Patel D, Ariely D. Healthier by Precommitment. Ciencias Psicológicas . 2014;25(2):538-546. doi: 10.1177/0956797613510950
  • Kim S, Lee D. Prefrontal cortex and impulsive decision making. Biol Psychiatry. 2011 Jun 15;69(12):1140-6. doi: 10.1016/j.biopsych.2010.07.005. Epub 2010 Aug 21. PMID: 20728878; PMCID: PMC2991430.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.