Baruch Spinozas mest minnesvärda ordspråk

Många av Baruch Spinozas citat används än idag. Hans ord är fortfarande relevanta och är ett bra exempel på den filosofi han förespråkade.
Baruch Spinozas mest minnesvärda ordspråk
Gema Sánchez Cuevas

Granskad och godkänd av psykologen Gema Sánchez Cuevas.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 28 april, 2023

Du har förmodligen stött på Baruch Spinozas ordspråk någon gång. Faktum är att han är en av världens mest citerade tänkare. Hans ord är lika relevanta idag som när han levde. Denna holländska filosof var en av de tre stora exponenterna för rationalism på 1700-talet. I den här artikeln har vi valt ut några av Baruch Spinozas mest minnesvärda ordspråk.

Spinozas ordspråk rör främst värderingar. Hans tänkande var en blandning av Descartes rationalism, skolastisk filosofi och judendom. I själva verket kan vi i hans ord identifiera det strikt logiska tillsammans med ett försök att förena förnuft och religion.

Trots att han talade om sin tids stora sanningar, förvisades Spinoza från många ställen. Han ansågs till och med vara en kättare och vissa föreslog att han var ateismens pionjär. Ingenting kunde ha varit mer osant. Låt oss lära känna hans tänkande lite mer genom några av hans citat.

“Sinnen erövras inte med vapen, utan med kärlek och generositet.”

 -Spinoza-

En man som tänker på Baruch Spinozas mest minnesvärda ordspråk.

Baruch Spinozas mest minnesvärda ordspråk om ånger

Detta är ett av Spinozas ordspråk som, trots att det skrevs för nästan tre århundraden sedan, inte har tappat något av sin giltighet idag. Det gäller människors inre plåga. Han sa, “Den som ångrar det han gjorde är dubbelt eländig, dvs impotent”.

Liksom andra filosofer menade Spinoza att ånger är helt värdelöst. Dessutom eskalerar det vikten av den felaktiga handling som orsakade dessa känslor från början. Av denna anledning är det bättre att försöka ställa saker till rätta och lära av dina misstag istället för att bli fördärvad av ånger.

Det förflutna

Spinoza höll med andra tänkare som varnade för farorna med att vara för bekant med det förflutna. Faktum är att om du inte adresserar det som hänt i det förflutna, kommer du sannolikt att fortsätta att spela om dessa händelser i ditt huvud gång på gång.

Spinoza sa, “Om du vill att nuet ska skilja sig från det förflutna, studera det förflutna”. Han menade att vi tenderar att upprepa misstag gång på gång om vi inte förstår och hanterar dem. Faktum är att om en person gör samma misstag två eller tre gånger, har denne helt enkelt inte tagit tag i det.

Rädsla som orsak

Vidskepelse utgjorde en del av Spinozas reflektioner. Han sa, “Vidskepelse skapas, bevaras och främjas av rädsla”. Som du vet är vidskepelse en ogrundad tro som talar om magiska eller övernaturliga orsaker.

Vid roten till en sådan tro ligger okunskap och framför allt rädsla. Att inte veta leder till rädsla och därefter till vidskepelse. Till exempel när någon känner sig orolig för sin framtid och försöker ta reda på vad som kommer att hända honom eller henne genom att konsultera orakel eller andra källor som påstår sig förutse framtiden.

Precision och fel

Spinoza sa, “De flesta fel består bara i att vi inte med rätta tillämpar namn på saker”. I det här fallet menade han att vår brist på precision i de ord vi använder är en kontinuerlig felkälla.

Så när du misslyckas med att namnge något korrekt, snedvrider du dess verklighet och går därför bort från att förstå det. Förvrängning leder till missuppfattning.

Allt spelar roll

Ett annat av Spinozas uttalanden var, “Inget existerar från vars natur någon effekt inte följer”. Detta verkar vara ett enkelt uttalande, men det är faktiskt väldigt djupt. Det antyder att allt är viktigt oavsett hur litet och obetydligt det kan verka vara.

Så om något existerar, har det en effekt. Stort eller litet, betydande eller trivialt, det ger alltid upphov till en konsekvens. Det betyder att alla omkring dig kommer att utöva någon form av inflytande på vad som händer i ditt liv. Detta är värt att komma ihåg.

En kvinna som håller en fjäril.

Baruch Spinozas mest minnesvärda ordspråk om frånvaron av kärlek

Detta är ett underbart talesätt som talar om kärlekens väsen. Spinoza sa: “För stridigheter kommer aldrig att uppstå på grund av vad som inte är älskat, inte heller kommer det att finnas sorg om det förgås, inte heller avund om det ägs av någon annan, inte heller rädsla eller hat. Kort sagt, ingen oro i sinnet”.

Det betyder att endast när det finns kärlek genereras andra känslor, även om de kan vara negativa. Å andra sidan, när det saknas kärlek, finns det ingenting. Följaktligen uppstår känslor som avund, rädsla och avsmak bara på grund av kärlek.

Vi kunde fylla sidor med Spinozas tankar. Han var en extremt produktiv tänkare som har ett högre anseende idag än han hade på sin egen tid.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • De Pablos Escalante, R. (2017). Las pulsiones y la pregunta por el entender: Spinoza, Nietzsche y Kuno Fischer”. Logos: Anales des Seminario de Metafísica, 50, 165.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.