Frieda Fromm-Reichmann och psykoanalys

Frieda Fromm-Reichmann kunde bota många patienter med diagnosen schizofreni. Detta gjorde hon genom psykoterapi och utan att ta till läkemedel. Hennes arbete är dessvärre inte så synligt idag.
Frieda Fromm-Reichmann och psykoanalys

Senaste uppdateringen: 16 december, 2022

Frieda Fromm-Reichmann var en ganska märklig psykiater som kom på ett annat sätt att behandla “psykiskt sjuka” patienter som inte involverade fysiskt förtryck eller läkemedel. Hon var också en av de stora spridarna av psykoanalytiska idéer i USA.

Hon är definitivt en revolutionär när det kommer till behandling av schizofreni. En del av hennes popularitet beror på att hon behandlade och botade Joanne Greenberg, en kvinna som verkade omöjlig att bota och som de flesta proffs på området ansåg vara galen. Terapin med Frieda Fromm-Reichmann förde henne inte bara tillbaka till förstånd, utan hon fortsatte med att bli en inflytelserik romanförfattare.

Hennes huvudverk, publicerat 1950, är Principles of Intensive Psychotherapy. Frieda Fromm-Reichmann borde ha en mer relevant plats i psykoanalysens historia, eftersom hon är en av de mest produktiva och framstående neo-freudianerna.

“Människor kommer inte till terapi för utrop; de kommer för upplevelse.”

-Joanne Greenberg-

Ett huvud som sönderfaller.

Frieda Fromm-Reichmann, en lysande kvinna

Hon föddes i Tyskland den 23 oktober 1889 i en konservativ judisk familj av medelklass. Hon var äldst av flera syskon, alla män. Av denna anledning gav hennes far henne privilegier som var ovanliga för en kvinna vid den tiden.

För det första kunde hon gå på college för att studera medicin vid universitetet i Königsberg, där hon tog examen vid 19 års ålder. Hon doktorerade i neurologi och psykiatri vid 22 års ålder. Dessutom älskade hon sitt hantverk och bevisade det genom att engagera sig för det hela livet.

Hon arbetade först med soldater som hade upplevt hjärnskador under första världskriget. Hennes första artiklar härstammar från denna period och alla var helt klart vetenskapliga. Dessutom tog hennes perspektiv och arbete en vändning efteråt.

Frieda Fromm-Reichmann och psykoanalysens praktik

Frieda Fromm-Reichmann upphörde att intressera sig för sitt yrkes organiska område och slog in på en ny väg. JH Schultz försåg henne med några essäer om freudiansk psykoanalys, som omedelbart fångade hennes uppmärksamhet. I synnerhet var hon intresserad av den terapeutiska relationen, överföring och motöverföring.

Erich Fromm, en ganska märklig man, kom för att träffa henne. De hade redan träffats i vissa psykoanalytiska kretsar. Han blev senare hennes man och de hade ett stormigt förhållande som varade tills dagen han dog. Hon behöll hans namn, även efter deras skilsmässa.

Frieda var tvungen att fly från Tyskland vid nazismens uppkomst på grund av sin etnicitet. Hon väntade i flera länder och bosatte sig slutligen med sin man i USA. Hon fortsatte att praktisera psykoanalytisk teori där efter krigets slut.

Fromm-Reichmanns specialpatient

Hon arbetade på den privata kliniken på Chesnut Lodge (i Rockville i Maryland) i mer än 22 år. Det var där hon utvecklade intensiv psykoterapi och använde den som ett grundläggande element i behandlingen av schizofreni.

Hon behandlade Joanne Greenberg ungefär samtidigt. Hon var en permanent institutionaliserad tonåring som hade hallucinationer om åtta karaktärer. Faktum är att hon använde ett språk med dem som ingen annan talade. De flesta trodde att hon var galen.

Den terapeutiska processen fortskred och Frieda slöt en pakt med henne. Var och en skulle skriva en memoar av processen, ur sitt eget perspektiv. Till slut gav de två ut en bok som innehöll båda versionerna.

Fem huvuden med bilder.

Ingen dans på rosor

Joanne Greenbergs tillfrisknande var fantastiskt. Fromm-Reichmann dog den 28 april 1957, 67 år gammal, utan att se sitt arbete med Greenberg avslutat. Hon fick en hjärtattack som läkarna tillskrev henne överdriven rökning och alkoholkonsumtion. Projektet med hennes patient blev tyvärr kort.

Denna förlust var förödande för Greenberg, men hon var fast besluten att hålla sitt löfte. Hon skrev boken Ingen dans på rosor utifrån vad hon lärt sig i terapin. I den beskrev hon sin extraordinära resa från galenskap till förnuft. Det var en resa hon gjorde med Friedas ledning och utan medicin.

Slutligen var Frieda Fromm-Reichmanns terapeutiska tillvägagångssätt att känna empati med sina patienter och uppnå en respektfull förståelse för roten till deras symtom. Hon märkte att bara att etablera denna djupa och tillgivna relation ledde till betydande förändringar hos hennes patienter. Trots detta ligger hennes arbete liksom i bakgrunden, troligen på grund av uppsvinget i farmakologiska framsteg som lämnar lite utrymme för hennes förslag.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Delahanty, G. (2006). Frieda Fromm-Reichmann y la psicoterapia intensiva en la esquizofrenia. Neurología, Neurocirugía y Psiquiatría, 39(1), 12-23.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.