Fungerar tvångsterapi någonsin?
Det har hänt många av oss. Någon nära dig har problem och behöver helt klart professionell hjälp. Men personen motsätter sig att be om denna hjälp. Därför kan du tycka att tvångsterapi kan vara ett bra alternativ. Det är trots allt “för hans/hennes eget bästa”.
När ett beslut har fattats om att tvinga en individ till terapi, används vanligtvis knep, lögner och stark press för att få personen att acceptera den påtvingade hjälpen. I vissa fall kan personen motvilligt acceptera den. Med det sagt leder tvångsterapi nästan alltid till att patienten avbryter behandlingen eller att den på annat sätt misslyckas kort efter att den påbörjats. I andra fall påbörjas den inte överhuvudtaget eftersom individen ser det som en form av tvång.
Tvångsterapi påtvingas ofta barn. Det är inte heller ovanligt att en partner tvingar den andra till det. I fall där en individ lider av ett beroende, går personen dessutom ofta inte i terapi av egen fri vilja. Oavsett fall är resultatet vanligtvis detsamma: misslyckande.
“Vi tror att vi lyssnar, men mycket sällan lyssnar vi med verklig förståelse, sann empati. Samtidigt är lyssnandet, av detta mycket speciella slag, en av de mest kraftfulla förändringskrafterna jag känner till.”
-Carl Rogers-
Behovet av psykoterapi
I verkligheten är vi vanligtvis inte för försiktiga när vi ger våra åsikter om andras mentala hälsa. Till exempel är ofta gråt inte nödvändigtvis ett tecken på depression. Inte heller är nervositet alltid lika med ett ångestsyndrom. Till och med hallucinationer kan vara helt normala och inte förknippade med några psykiska problem.
Därför konstaterar vi ibland för snabbt att en individ behöver en psykolog eller en psykiater. De flesta människor överdriver dock inte situationen, utan ser bara att deras vän eller partner är nedsänkt i en komplicerad situation som personen inte kan ta sig ur. När de sedan försöker hjälpa personen, märker de att det är fruktlöst. Följaktligen kommer de till slutsatsen att personen behöver specialiserat stöd.
Ibland stör även personliga fördomar när man tolkar en annan persons beteende och det eventuella behovet av terapi. Vi bör dock aldrig glömma bort att det är den drabbade individen som bör uppmanas att hitta en väg ut ur sina problem. Andra kan på sin höjd föreslå lösningar och visa personen de potentiella fördelarna.
Med det sagt finns det ett speciellt fall, det med barn. De är beroende av sina föräldrars beslut. Dessutom tenderar föräldrar att tro att de vet vad som är bäst för sina barn och tycker därför inte att de behöver rådfråga dem. Det här är ett misstag. När det gäller minderåriga är det faktiskt extremt viktigt att de är villiga att ta emot hjälp. Av denna anledning är tvångsterapi aldrig acceptabelt.
Varför tvångsterapi inte är lämpligt
För att uttrycka det enkelt, tvångsterapi är olämpligt eftersom det med stor sannolikhet kommer att misslyckas. De viktigaste skälen är följande:
- Ansträngning och engagemang krävs. I tvångsterapi känner sig individen inte involverad eftersom denne inte är där av egen fri vilja. Av samma anledning kommer personen inte att anstränga sig särskilt mycket för att arbeta med psykologen för att säkerställa att behandlingen är framgångsrik.
- Den terapeutiska relationen. Om en individ känner sig tvingad att konsultera en psykolog, kommer denne sannolikt att uppleva känslor av avslag mot psykologen. Det beror på att personen ser psykologen som en integrerad del av påbudet trots att så inte är fallet.
- Brist på motivation. Det är uppenbart att det under dessa förhållanden inte finns någon motivation att avancera och upprätthålla den terapeutiska processen. En omotiverad individ kan dessutom inte svara på kraven på denna typ av behandling.
Utöver ovanstående är det inte ovanligt att en partner eller familj ignorerar sina egna svårigheter och sitt eget ansvar genom att lägga allt fokus på “problempersonen”. Faktum är att den som vill tvinga på en annan terapi ofta behöver mer hjälp än individen själv.
Kort sagt, tvång resulterar bara i en dålig start på en process som kräver individens ärliga engagemang i problemet. Därför är det tillrådligt att föreslå terapi för personen som en möjlighet och uttrycka dess fördelar, utan att tvinga denne att ta denna väg. Detta förutsätter naturligtvis att du efter djup eftertanke drar slutsatsen att situationen verkligen är akut.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Kipper, D. J. (2015). Límites del poder familiar en las decisiones acerca de la salud de sus hijos‒directrices. Revista Bioética, 23, 40-50.
- Santibáñez Fernández, P. M., Román Mella, M. F., Lucero Chenevard, C., Espinoza García, A. E., Irribarra Cáceres, D. E., & Müller Vergara, P. A. (2008). Variables inespecíficas en psicoterapia. Terapia psicológica, 26(1), 89-98.