Gräl i ett förhållande: hur man gör dem positiva
Att gräla är något vi anser vara negativt, men det kan vara positivt om vi vet hur man gör det. Idag kommer vi fokusera på gräl i ett förhållande – flickvänner, pojkvänner, makar, makor etc. – som vanligtvis driver oss till vansinne.
Gräl kan få oss att bli arga på vår partner eller göra att vi blir missnöjda med oss själva. Ibland måste vi söka förlåtelse efteråt. Gräl kan till och med gå så långt att man gör slut.
“Det finns män vars ord är som slagen från ett svärd, men tungorna hos visa män är medicinen.”
-Ordspråk-
Precis som att vi lär oss att tala, debattera, förklara och en miljon andra saker, måste vi lära oss hur man grälar. Detta är framförallt viktigt när det kommer till våra förhållanden.
Varför blir vi inte lärda hur man gör det? För att vi stänger våra ögon och öron till allt vi anser vara negativt, till allt vi blir tillsagda att inte göra. Idag ska vi ändra på det. Vi ska lära oss hur man grälar!
Gräl i ett förhållande är normalt
Många personer tror att gräl ett förhållande innebär att saker och ting går dåligt. De tror att de aldrig någonsin bör gräla, eller åtminstone nästan aldrig.
Detta kan inte vare längre från sanningen. Grälande indikerar skillnader mellan två personer som befinner sig i en relation. Gräl inträffar frekvent i våra relationer med syskon, föräldrar, vänner och många andra.
Om det finns en hälsosam plats för gräl i våra familjer, varför inte i våra kärleksförhållanden? Vi är alla mänskliga, och gräl kan till och med stärka ett förhållande.
Genom att gräla kan ett problem lösas, som utan grälet hade blivit mycket värre. Dessa typer av hätska diskussioner låter oss bli informerade om skillnaderna mellan oss och finna en lösning som gagnar oss båda.
När ett par inte grälar alls bör man bli oroad. Något står inte rätt till. Det är troligen så att en av parterna inte säger vad han eller hon faktiskt tänker.
Detta kan vara frustrerande för personen som alltid säger vad denne tycker. När det finns meningsskiljaktigheter som måste diskuteras, fattas något. Vet du vad det är? Just det: kommunikation.
Ja, att gräla är att kommunicera, lära sig och upptäcka vad som sker i förhållandet. Det är ett verktyg för att avtäcka problem vi har, lösa dem och att upptäcka något nytt om våra partners.
“Om två personer är överens, om de är i harmoni, återfår allt sin balans och det bästa kommer till båda dessa liv.”
-Bernardo Stamateas-
Lär dig att gräla med din partner!
Otvivelaktigt tänker du att det troligen inte finns någon vetenskap bakom att gräla. Det är dock ett misstag. Här följer tre fundamentala punkter som du alltid bör ha i åtanke, speciellt när du grälar med din partner:
- Tänk, tala sedan. Under gräl kan vi bli hetsiga och säga saker vi inte vill säga. Ord eller fraser kan bara slinka ur oss innan vi faktiskt tänkt på deras mening. Detta kan leda till sårade känslor och ånger.
- Analysera och tänk “hur kan jag säga detta?” Med andra ord skjuts många saker vi säger ut med känslor, vilket kan vara positivt eller negativt. I ett gräl exploderar dessa och gör det positiva mer positivt, men även det negativa mer sårande.
- Lyssna på din partner. Ett av de största problemen är att inte lyssna och sedan högt säga det första man kommer på. Lyssna för att märka hur grälet kanske tar en mer positiv väg.
Dessa punkter försöker inte ignorera det huvudsakliga problemet, som är det inledande grälet. Dessa punkter är endast en strategi för att utföra ett gräl och försöka komma till en överenskommelse.
Ibland exploderar vi eftersom vi har undertryckt en massa saker under lång tid. Vid sådana tillfällen kan ett gräl både vara oundvikligt och användbart eftersom det låter oss släppa på all ansamlad negativ energi på ett kontrollerat sätt.
Attackera inte den andra personen; var uppriktig
Det är viktigt för partners att gräla och att vara ärliga mot varandra. Det är viktigt att ingen av personerna håller på känslor som förr eller senare kommer komma ut. I slutänden kanske de förmedlas på ett oönskat sätt, utan kontroll.
Den svåra biten är inte att gräla med din partner. Det som verkligen är svårt är att veta hur ni löser det och fortsätter vara tillsammans, och följer den delade väg ni valt tillsammans.
Att attackera den andra personen, ignorera denne, vara defensiv och försöka ta reda på vem som har “rätt” är några reaktioner som de flesta av oss haft när vi grälat. Dessa sårar dock bara din partner och saknar egentligt motiv bakom sig.
Dessa reaktioner skapar endast smärta och en större önskan att försvara sig. De löser inte problemet. Nu när du vet hur man grälar ska du börja använda dessa tre enkla punkter, och låta era gräl stärka förhållandet.
Bilder från Pascal Campion och Art DK.