Historien om Mary Shelleys problematiska liv
Mary Shelleys problematiska liv var lika fascinerande som hennes arbete. Fruktansvärda tragedier, en fantastisk kärlek som hon höll fast vid tills hon dog samt ett äventyrsfullt liv.
Det är inte många som känner till att en av historiens första science fiction-romaner var Frankenstein (även kallad Den moderne Prometeus), skriven av just Mary Shelley.
Hennes berömda bok har sedan använts i filmer, TV-serier och även tecknade serier. Den skrevs dock under en tid då det fanns väldigt få kvinnliga författare, och ännu färre av dem var framgångsrika.
Mary Shelley blev berömd som en av de största författarna i historien med sin bok Frankenstein, men det var inte hennes enda roman. Hon skrev även andra roman som på senaste tiden har blivit allt mer uppmärksammade.
Under hennes livstid så blev dock denna fantastiska roman så berömd att den överskuggade resten av hennes verk.
Mary Shelleys problematiska liv: en annorlunda tjej
Mary Shelley föddes in London, England den 30:e Augusti 1797. Hennes familj var väldigt framåttänkande. Mary stod alltid nära sin far, författaren och filosofen William Godwin.
Hennes mor Mary Wollenstonecraft var filosof och en pionjär inom den feministiska rörelsen. Marys mor dog tyvärr under födseln. Enligt rapporterna fick hon en infektion och dog sedan av hög feber.
Marys mor fick henne då hon fortfarande var singel, men Marys far välkomnade henne in i sin familj tillsammans med en dotter som han redan hade.
De två flickorna växte upp tillsammans som systrar och hade en väldigt nära relation.
Då Mary var tre år gammal gifte sig hennes far med en kvinna som hade två egna styvdöttrar. Mary avskydde syn styvmor.
Trots detta så hade hon en lycklig barndom och lyckliga tonår. Hennes far uppfostrade henne och hennes syster Claire på ett väldigt liberalt sätt och gav dem en bra utbildning.
En hemlig kärlek
Då Mary Shelley var 17 så träffade hon poeten och författaren Percy Bysshe Shelley, som var gift. Han var 22 år vid denna tid och han besökte ofta Marys familjehem eftersom han var en vän till hennes far.
De två började träffas i hemlighet vid Marys mors grav, som var en speciell plats för henne. Hon sade att hon lärde sig att skriva genom att känna på hennes mors gravsten med sitt finger.
Mary Shelley hade en liberal syn på giftermål och kärlek. Hennes far, och samhället i allmänhet, var emot deras relation. De båda flydde dock till Paris tillsammans med Claire, Marys styvsyster.
Parets relation var baserat på ett ömsesidigt intresse för litteraturen och nya idéer. Percy var dock ofta tvungen att flytta runt.
Dessa separationer fick Mary att må dåligt och hon blev gravid 1814. Vid den här tiden så flirtade dock Percy öppet med hennes styvsyster.
Mary födde en dotter 1815 som dog efter en månads tid, vilket gjorde att Mary drabbades av en djup depression.
En stor författarinna
Kort därefter så begick Percys fru självmord. Detta fick en stor del av samhället till att tycka illa om hans relation med Mary. Detta samt deras skulder fick dem sedan till att flytta.
De flyttade till Genève, där de hade intressanta kvällar med den store poeten Lord Byron, som även fick en son med Marys styvsyster.
Dessa kvällar inspirerade Mary, som hade en dröm om handlingen i Frankenstein och började skriva den kort därefter.
Mary fick två barn med Percy. Därefter begav de sig till Italien där de levde ett nomadliv. Parets äldsta son dog 1818 och ett år senare dog deras yngsta dotter.
Mary var deprimerad och sjuk den största delen av tiden. 1819 fick de dock ett fjärde barn, som var det enda som överlevde.
1822 drunknade Percy under en färd på en segelbåt. Mary ville att hans kropp skulle kremeras, men bad att de skulle ta ut hjärtat först. Kort därefter återvände hon till England med sitt fjärde barn, Percy Florence.
Under de slutliga åren av hennes liv så drabbade Mary av förlamning i flera delar av kroppen. Hon dog vid 54 års ålder, antagligen p.g.a. en hjärntumör.
Efter hennes död så hittade man hennes skrivbord då man letade igenom hennes hus. I en av lådorna hittade man hennes mans hjärta, som var omlindat i en bit silke som innehöll en av hennes dikter, samt en del av hans aska.
De hittade också hår från hennes tre barn som hade gått bort.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
Tirado, G. P. (2012). Vida artificial y literatura: mito, leyendas y ciencia en el Frankestein de Mary Shelley. Tonos digital: Revista electrónica de estudios filológicos, (23), 36.