Hur du slutar fokusera på dina brister

En av de vanligaste formerna av självkritik är tendensen att lägga för stor vikt vid dina misstag. Detta har sin grund i den överdrivna uppmärksamhet du ägnar åt dina brister. I den här artikeln ger vi dig några användbara strategier för att motverka detta.
Hur du slutar fokusera på dina brister
Sergio De Dios González

Granskad och godkänd av psykologen Sergio De Dios González.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 11 mars, 2023

Att fokusera på dina brister är inte en handling av ärlighet eller ett sätt att bli mer medveten om vem du är. Även om självutvärdering är viktigt för att du ska kunna lära dig av dina misstag, är det långt ifrån att fokusera på dem, bygga vidare på dem och kritisera dig själv skoningslöst.

Den mänskliga hjärnans stora kapacitet inkluderar att se vår egen aktivitet nästan “utifrån” i det ögonblick vi utför den. Med andra ord, vi observerar oss själva medan vi agerar och bedömer vad vi gör.

Tyvärr blir denna förmåga ibland för skarp. Det betyder att vi fokuserar överdrivet på våra brister. Istället för att ge oss själva sund självkritik, dömer vi och förringar vi därmed oss själva. Varför händer detta? Finns det något sätt att övervinna det? Låt oss ta reda på det.

“Du behöver inte vara så hård mot dig själv eller straffa dig själv. Du måste utöva självmedkänsla och tro på vetenskapen och studierna som visar att vanan att behandla oss själva väl när vi gör ett misstag inte påverkar våra resultat negativt.”

-Celia Antonini-

Rädd kvinna som ser sig själv i spegeln
Att fokusera på fel och brister kan vara extremt destruktivt.

Varför fokuserar du så mycket på dina brister?

Att överdrivet fokusera på dina brister är en handling som du för det mesta utför utan att märka det. Du har förmodligen anammat det som en vana utan att ens inse det. Faktum är att du kanske till och med anser att det är en positiv handling eftersom du tror att det är ett sätt att förbättra dig själv.

Du tenderar dock att inte ta hänsyn till att överdriven självkritik är långt ifrån en väg till tillväxt. Att fokusera på dina misstag förbättrar dig inte, utan skadar dig faktiskt. Det är en form av självskadebeteende som i förlängningen begränsar dina handlingar samtidigt som du ökar din osäkerhet.

Varför gör du det? Det finns två möjliga orsaker:

  • Din uppfostran. Du hade en barndom där du ständigt mottog kritik. Därför internaliserade du tanken att det var lämpligt att alltid påpeka och inse dina misstag. Följaktligen är det förenligt med denna idé att fokusera för mycket på dina egna brister.
  • Den omedvetna skuldkänslan. Det finns något i ditt liv som du skäms eller känner dig skyldig över, men du är omedveten om det. Du kanske har gjort eller velat göra något som du ansåg vara förkastligt. Följaktligen är omfattande självkritik ett sätt att ständigt straffa sig själv.

Tecken på överdriven självkritik

Att fokusera för mycket på dina egna brister kan vara något du anser vara helt normalt. Du inser inte ens att du gör det ofta. Så, hur vet du om du hamnar i fällan av ett självdestruktivt mönster eller helt enkelt vill vara medveten om dina misstag?

Följande är tecken på att du är alltför kritisk mot dig själv:

  • Latent skuld. När något negativt händer tror du att du kunde ha gjort något för att förhindra det.
  • Du generaliserar ditt eget beteende. Du kommer på dig själv med att säga saker som “Jag är inte kapabel att göra något bra” eller “Situationer går alltid överstyr” etc.
  • Enorma krav på dig själv. För att du ska anse att något du gjorde är rätt måste det faktiskt vara perfekt. Om det inte är det, anser du att det är ett misslyckande.
  • Du berömmer inte dig själv. Om du gör ett misstag, är du hård mot dig själv. Å andra sidan, om du gör något rätt släpper du det bara som om det inte vore någonting.
  • Dikotomt tänkande. Allt är antingen svart eller vitt. Om du inte uppnådde allt, känner du att du inte uppnått någonting.
  • Du jämför dig med andra. Det betyder att du förlorar.
  • Du fruktar risker.
  • Du tycker att det är nedlåtande och oacceptabelt att förlåta dig själv.
Orolig kvinna som tänker
Överdriven självkritik är full av fördomar, som illusionen av att göra saker perfekt för att må bättre.

Självmedkänsla är vägen ut

Självmedkänsla är inte detsamma som självömkan. I själva verket är det nästan en plikt att ha medkänsla med sig själv. Det innebär att visa solidaritet med dig själv, inta en förstående attityd till dina misstag och förlåta dig själv med spontanitet och glädje.

Det betyder inte att du är mer överseende med det du gör. Faktum är att det är precis tvärtom. Om du stärker bilden du har av dig själv och istället för att fokusera för mycket på dina egna brister, bestämmer dig för att helt enkelt låta dig själv vara, är det högst troligt att du kommer att uppnå större prestationer i alla aspekter av ditt liv.

Självmedkänsla motiverar spontant och främjar positiva förändringar hos dig. Hård och överdriven självkritik däremot förstör och minskar bara dina chanser att gå vidare. Genom att lära dig att vara god vän med dig själv vinner du därför mycket mer än när du beter dig som din egen bödel.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Arrebola-Domínguez, M. (2018). La autocompasión.
  • I Massó, A. G. (2009). El cerebro como máquina para aprender, recordar y olvidar. Arbor, 185(736), 451-469.
  • López Cavada, C. (2020). Tratamiento de la Autocrítica a través de la Terapia Focalizada en la Emoción.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.