Hur man hjälper tonåringar med teknikberoende
I den här artikeln kommer vi att granska och reflektera över vad vissa specialister säger om att behandla tonåringar med teknikberoende.
Internetberoende är ännu inte en officiellt erkänd psykisk problematik och är inte listad i Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5). Det är dock bara en tidsfråga. Problemet blir faktiskt mer uppenbart för varje dag och experter överväger hur man bäst kan behandla detta nya tillstånd.
Unga människor är den grupp som lider mest när det kommer till beroende av internet och ny teknik. Faktum är att deras patologiska användning av sociala medier, mobila enheter och datorer har upphört att vara en excentricitet och blivit ett verkligt problem.
Hur man hjälper tonåringar med teknikberoende
Enligt en forskningsstudie spenderar tonåringar i genomsnitt sju timmar och 22 minuter om dagen på att interagera med ny teknik. Faktum är att de spenderar mer tid på detta än att sova eller gå i skolan. Dessutom leder användningen av tekniken för många till episoder av missbruk. Missbruk är patologiska, beroende och ihållande beteenden som vi fortsätter med trots deras negativa effekter.
DSM-5 erkänner inte officiellt diagnosen beroende. Istället använder de etiketten substansmissbruk (alkohol, koffein, cannabis, hallucinogener, inhalationsmedel, opioider, lugnande och ångestdämpande medel, stimulantia och tobak) och beteendeberoende (spelberoende och dataspelsberoende). Men trots att det inte ingår är teknikberoende ett problem som är erkänt av nästan alla specialister.
Det finns många alternativ för att behandla tonåringar med teknikberoende. I samtliga fall är det föredragna tillvägagångssättet psykologisk hjälp. Även om det inte finns någon universallösning för att behandla detta tillstånd, framhåller experter kognitiv beteendeterapi (KBT) som det föredragna alternativet. Dessutom är motiverande stimuleringsterapi och åtgärdande av brister i sociala färdigheter lämpliga alternativ.
Young (1999) föreslog åtta terapeutiska tekniker som fortfarande är relevanta idag:
1. Göra motsatsen
Detta innebär att man ersätter mönster för teknikanvändning med motsatta beteenden eller vanor. De flesta teknikberoende tar till sina problembeteenden inom specifika mönster. Till exempel använder de sin mobiltelefon direkt när de vaknar eller precis innan de går och lägger sig.
Att upptäcka tonåringarnas mönster och scheman för användning gör det därför möjligt att införliva andra aktiviteter för att bryta deras vanliga rutin. Detta gör att de gradvis kan anpassa sig till en ny.
2. Sätta alarm
Ett av problemen i samband med tonåringars patologiska användning av ny teknik är att de tappar koll på tiden. Därför är det tillrådligt att de använder externa alarm för att indikera när de har överskridit den rekommenderade användningen. En riktig väckarklocka eller äggklocka kan vara till hjälp.
3. Tonåringar med teknikberoende måste lära sig att sätta upp mål
Precis som med andra typer av missbruk är det viktigt att sätta upp realistiska mål för att övervinna problemet. Ett schema eller ett användningsprogram bör utformas för tonåringarna med korta pauser när de utför andra typer av aktiviteter. Så långt det är möjligt bör dessa vara utomhus eller kräva en viss grad av social interaktion.
4. Avhållsamhet från vissa appar
Ofta kretsar tonåringars teknikberoende kring en preferens för en specifik app (Instagram, Facebook, TikTok etc.). Appen som orsakar problemet bör vara i fokus för behandlingsprogrammet eftersom den förvärrar tonåringens beroendeframkallande beteende. Följaktligen bör personen uppmuntras att helt sluta använda just denna app.
5. Påminnelsekort
Det är verkligen svårt för dem som har fastnat i en spiral av missbruk att förstå dess konsekvenser och de associerade fördelarna med att följa något behandlingsprogram. Påminnelsekortstekniken är användbar i detta avseende.
Tonåringarna bör skriva ner fem problem som orsakas av deras missbruk och fem fördelar med att stoppa det på ett registerkort. De bör ha detta kort i fickan, handväskan eller plånboken och ta fram det med jämna mellanrum som en påminnelse om vad de tänker uppnå.
6. Personlig inventering
En personlig inventering är en sammanställning av alla aktiviteter som tonåringarna har slutat ägna sig åt (eller kunde börja ägna sig åt) om det inte vore för beroendet. Det låter dem sätta i perspektiv katalogen av aktiviteter som de tackar nej till på grund av den tid de ägnar åt sitt missbruk.
7. Stödgrupper för tonåringar med teknikberoende
Även om det inte alltid är fallet, utvecklar många av dem som är beroende av ny teknik sitt patologiska beteende för att kompensera för bristen på socialt stöd (vänner, partners och andra). Stödgrupper tillåter dem att få kontakt med andra som är i samma situation och de som har lyckats övervinna sitt missbruk.
8. Familjeterapi
Slutligen kan familjeterapi vara avgörande för att eliminera problemet. Med denna typ av hjälp kan de relationella orsakerna som motiverade utvecklingen av missbruksspiralen undersökas. Det kan också vara användbart när missbruket har stört familjedynamiken på ett eller annat sätt.
Vilket eller vilka av dessa sätt som fungerar bäst är individuellt. Med det sagt, om en viss terapi eller strategi inte fungerar, kan alternativ alltid provas. Hur som helst, att söka professionell hjälp är alltid det första steget som bör tas.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Bickham DS. Current Research and Viewpoints on Internet Addiction in Adolescents. Curr Pediatr Rep. 2021;9(1):1-10.
- Cash H, Rae CD, Steel AH, Winkler A. Internet Addiction: A Brief Summary of Research and Practice. Curr Psychiatry Rev. 2012 Nov;8(4):292-298.
- Grant JE, Chamberlain SR. Expanding the definition of addiction: DSM-5 vs. ICD-11. CNS Spectr. 2016 Aug;21(4):300-3.
- Sharma MK, Palanichamy TS. Psychosocial interventions for technological addictions. Indian J Psychiatry. 2018 Feb;60(Suppl 4):S541-S545.
- Young, K. S. Internet addiction: Evaluation and treatment. Bmj, 319(Suppl S4). 1999.