Nattlig ångest: orsaker och behandling

Har du någonsin upplevt ångest? Förvärras dina symtom på natten? Fortsätt läsa för att lära dig mer om symtom, orsaker och behandlingar vid denna typ av ångest.
Nattlig ångest: orsaker och behandling
María Vélez

Skriven och verifierad av psykologen María Vélez.

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Ångest är en störning som drabbar många människor. Faktum är att dess orsaker och manifestationer är ganska olika. Vissa människor känner sig också mer oroliga på morgonen eller under dagens lopp. Det är dock vanligt att de som upplever nattlig ångest också upplever det under dagen. Men det märkbara blir att det blir mer akut runt midnatt.

Sinnet tenderar att idissla sina tankar och bygga upp spänningar. Således är det vanligt att nattlig ångest förhindrar en ordentlig vila. Detta ökar i sin tur personens ångest under dagen och skapar en ond cirkel.

Ångesten är som en gungstol. Den ger dig något att göra, men den tar dig inte framåt.

-Jodi Picoult-

En orolig man sitter upp i sängen

Ångest

Termen ”ångest” används för att hänvisa till ett symptom, ett personlighetsdrag eller en störning. Hur det än är med det så är den en naturlig mekanism som hjälper människor att hålla sig vaksamma inför ett eventuellt hot. Den hjälper dig att koncentrera dig och möta eventuella hinder som kan komma i din väg.

Problemet uppstår då du upplever icke-adaptiv ångest, oproportionerlig mot det verkliga hotet som en given stimulans utgör. Med andra ord är det inte samma sak att uppleva ångest inför ett lejon mitt i djungeln; en adaptiv ångest, som att drabbas i ditt dagliga liv och bli överväldigad; en icke-adaptiv ångest. I själva verket orsakas de psykologiska och fysiologiska förändringarna när detta händer ofta vilket gör att den kan skapa allvarliga hälsokonsekvenser.

De viktigaste symptomen på ångest inkluderar nervositet, muskelspänningar, rädsla, ökad hjärtfrekvens, hyperventilation, svettning, skakningar, yrsel och trötthet. Det uppstår också svårigheter i att koncentrera sig, kontrollera bekymmer, svårigheter med att somna och behovet av att undvika stressiga situationer på kognitiv och beteendemässig nivå.

Nattlig ångest

Nattlig ångest kan bero på olika orsaker. Varje person upplever den annorlunda och under olika tillstånd. Faktum är att experter inte har klarlagt de exakta orsakerna till nattlig ångest.

Det förekommer dock flera faktorer som ökar ångestnivåerna mot slutet av dagen:

  • Påfrestning. Många människor upplever ångest på grund av den stress de känner i ett eller flera områden i sitt liv (personligt eller arbetsmässigt). Således, när stressfaktorerna de stöter på under dagen är intensiva eller frekventa, fortsätter de att tänka på dem i slutet av dagen vilket gör att deras ångestnivåer ökar.
  • Distraktioner. De flesta av oss är inte upptagna då det är läggdags. Således har sinnet tid att tänka mer på allt. Istället är vi som regel mer upptagna under dagen, vilket skyddar oss från negativa tankar.
  • Associera vissa händelser med läggdags. Ångest fungerar genom association. Således verkar den när du kopplar tankar eller symtom till ett specifikt ögonblick. Att ha ångest en eller två nätter ökar din ångest för att det ska hända igen. Tyvärr gör det bara det mer sannolikt att det händer. Således gör det att du automatiskt känner dig orolig.
  • Fysiska svar. Vissa människor upplever fysisk smärta eller andra typer av obehag på natten. Detta, tillsammans med bristen på distraktionsmoment, får dem att tolka dem som mer negativa, vilket leder till mer ångest och problem att koppla ifrån och sova.
En kvinna som inte kan sova

Hur man kan av motverka nattlig ångest

Som vid alla andra typer av ångest är det viktigaste att du tar notis om att du har ett problem och att du ser till att hålla en förändringsorienterad attityd. Det är faktiskt lättare att övervinna ångest med lite ansträngning och rätt verktyg. Sök dock professionell hjälp för att övervinna den om du inte är säker på vilka riktlinjer du ska följa.

Du kan definitivt prova det själv. Följ bara dessa enkla riktlinjer. Allt du behöver är motivation och uthållighet.

Några av dem är följande:

  • Fysisk träning ger många psykologiska och mentala fördelar. Bland dem är att det förbättrar ditt humör genom att hjälpa dig att frigöra signalsubstanser som serotonin, ett ämne som får dig att må bra. Dessutom minskar det förekomsten av kortisol, stresshormonet. Utför därför fysisk aktivitet på morgonen eller tidigt på eftermiddagen för att minska din ångest.
  • Varje hälsosam vana hjälper dig att må bättre och att äta är en av dem. I detta avseende har dagens första och sista måltider en tendens att vara särskilt viktiga.
  • Konsumtionen av koffein och nikotin förändrar det fysiologiska systemet, ökar hjärtfrekvensen samt påverkar sömncyklerna och därmed hälsan. Av denna anledning avråder man konsumtion hos människor som upplever nattlig ångest, särskilt under kvällen.
  • Ångest på natten är en ond cirkel som förvärras av oförmågan att sova. Därför är det viktigt att upprätthålla rätt sömnhygien.
  • Sömnhygien består i att hålla rummet rent och mysigt, bara använda det för att sova och vila samt att utföra någon typ av ritual vid sänggåendet. Din sömn är helig, så använd inte mobiltelefoner, surfplattor eller datorer när du ska sova. Detta eftersom att skärmarna på dessa enheter ändrar kortisolnivåerna vilket leder till stress och sömnlöshet.

Slutliga noteringar angående nattlig ångest

I slutändan kan nattlig ångest vara mycket oroande och besvärande. Att följa en serie enkla uppgifter eller söka professionell hjälp kan dock lösa det snabbare än du tror. Det viktigaste du behöver göra är att vara medveten om problemet och ta hand om dig själv.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.