Hur stressen påverkar vår hälsa
Idag verkar en stressfri tillvaro vara som en utopi. Vissa stressnivåer är anpassningsbara svar på omständigheter som anses vara normala. Om stressen dock är kronisk eller intensiv så rör det sig om ett tillstånd av nervsystemsaktivering som associeras med långsiktig sjukdom.
Vi kan inte leva i ett tillstånd av kontinuerlig stress. Vår kropp kommer skicka oss varningssignaler i form av sjukdomar, skador eller generell känsla av att inte vara kry. Att förhindra överdriven stress är med andra ord bra för vår hälsa.
Vad är stress och vad är dess syfte?
Stress är ett svar som utlöses i hjärnan när den uppfattar ett externt krav. Det kan till exempel handla om en deadline på jobbet eller en hotfull situation. På grund av vår fantasi kan vi även uppleva stressen som ett resultat av bara tankar, snarare än faktiska händelser.
“Egots röst ändrar konstant det naturliga tillståndet av välmående i kroppen. Nästan varje kropp är under stor press och stress, inte för att den hotas av externa faktorer, utan på grund av sinnets interna handlingar.”
-Eckhart Tolle-
Akut stress, som produceras av en specifik stimulus som vi måste bemöta, försätter vår kropp i ett aktiverat tillstånd. Detta låter oss reagera snabbare och med större energi, med mer fokus etc. Det skapar en spänning som förbereder oss för handling.
Men kroniska tillstånd gör denna aktivering permanent, vilket orsakar ett konstant flöde av stresshormoner som ödslar bort vår energi. Våra hormoner är obalanserade, vilket slutar med att vår generella hälsa börjar försämras.
Stressens effekter på hälsan
Nu ska vi gå igenom effekterna som detta tillstånd av press och mental påfrestning har på vår hälsa. Vi vill dock vara tydliga med att de huvudsakligen genereras av ett sammanflöde av faktorer.
- Depression och ångest: Kronisk stress kan orsaka långsiktiga tillstånd av depression och ångest. Detta beror på hormonella obalanser och det slöseri med energi som detta innefattar.
- Hudproblem och håravfall: Hudutslag såsom akne och eksem kan orsakas av kontinuerlig stress. Andra tillstånd såsom atopisk dermatit eller psoriasis förvärras. Utöver det kan det orsaka håravfall, vilket i vissa fall leder till flintskallighet.
- Menstruationsproblem: Stress är nära relaterat till hormoner, vars utdragna obalans kan orsaka menstruationsproblem. Det inkluderar allt från intensivt smärtsam menstruation till oregelbunden cykel. I allvarliga fall kan menstruationen till och med försvinna.
- Matsmältningsproblem: Stress ändrar funktionen hos matsmältningssystemet. Det gör matsmältningen väldigt svår; det typiska “jag är orolig i magen”. Det stör tarmpassagen och är även nära relaterat till magsår eftersom det ökar produktionen av magsafter, som förvärrar dessa problem.
- Sömnproblem: Alla har vi någon gång upplevt stressiga händelser som fick oss att sova dåligt eller att vakna mitt i natten utan att kunna somna igen. Problem med sömnlöshet är inte bara negativa i sig själva. De orsakar även extra slitage eftersom oförmåga att sova bra påverkar prestationsförmågan rörande dagens alla sysslor.
- Artär- och hjärtproblem: Press och utdragen mental trötthet är relaterade till allvarliga sjukdomar som hypertoni och kranskärlssjukdom. Dessa effekter må vara långsiktiga, men de är väldigt allvarliga och bör illustrera hur viktigt det är att minska stress.
- Viktproblem: Stressiga tillstånd uppmuntrar oss ofta att äta kompulsivt, vilket bidrar till att hjärnan inte uppfattar tecknen på att vi är mätta. Det är därför stress är relaterat till fetma och till och med diabetes.
Vad kan du göra för att minska stressen?
Beroende på situationen som genererar den och tendensen till ångest hos varje person, kan stress vara väldigt svårt att bli av med helt. Det finns dock alltid saker vi kan göra för att minska den avsevärt.
- Sport är en mäktig allierad mot stressen. Att utöva en sport minskar spänningar och släpper ut energi som annars skulle ligga kvar och nöta bort våra resurser. Att bara promenera 2-3 gånger per vecka kommer göra stor skillnad, och en intensivare sport kommer vara ännu effektivare.
- Ytterligare en av de viktigaste aspekterna att ha i åtanke när man har med stress att göra är dieten. En hälsosam och balanserad kost, speciellt en som är rik på omega 3-fettsyror (såsom de som finns i fisk), hjälper till att minska stress, och en välnärd kropp är en bättre reglerad kropp.
- Utövandet av avslappnande aktiviteter, såsom medveten närvaro (mindfulness), meditation, yoga eller psykologiska avslappningstekniker, är väldigt fördelaktiga för att minimera stress. Att finna tid för dig själv ibland, ta en simtur, promenera… Det gör verkligen skillnad.
- Att omge sig själv med personer man älskar och som erbjuder psykologiskt stöd är essentiellt för att hantera stress. Efter en eftermiddag med en god vän eller familjemedlem kommer dina stressnivåer ha minskat avsevärt. Vidare är det vetenskapligt bevisat att fysisk kontakt och tillgivenhet förbättrar hälsan hos personer som lider av ångest eller depression.