Hybrissyndromet: när makt korrumperar

Hybrissyndromet beskrevs första gången av före detta politikern David Owen och psykiatern Jonathan Davidson. Det är förknippat med stor makt, och symtomen avtar vanligtvis när individen inte längre har denna makt.
Hybrissyndromet: när makt korrumperar
Cristina Roda Rivera

Skriven och verifierad av psykologen Cristina Roda Rivera.

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Människor som lider av hybrissyndromet byter personlighet när de befinner sig i ledarpositioner. Detta kan hända i näringslivet, inom politiken eller på andra områden där hierarkier finns. Det visar med all tydlighet att makt korrumperar.

Människor med hybrissyndrom tenderar att uppvisa extrem stolthet, överdrivet självförtroende och totalt förakt för andra. Dessa karaktärsdrag leder till impulsiva och ofta destruktiva beteenden.

Inga bevis pekar på en neurovetenskaplig förklaring till hybrissyndromet. Med andra ord visar hjärnan hos en person med detta tillstånd inga fysiologiska förändringar.

Hybrissyndromet är inte en störning i sig och inte heller en undertyp av narcissistisk personlighetsstörning. Istället manifesterar det sig hos individer i positioner med överdriven makt och utvecklas inte på samma sätt som en personlighetsstörning gör.

En arrogant man

Hybrissyndromet och varför makt korrumperar

Termen hybris (ὕβρις, hýbris) är ett grekiskt begrepp som betyder “överflöd”. Det är motsatsen till nykterhet och måttfullhet. Grekerna beskrev en person med hybris som överdrivet stolt och någon som behandlar andra med oförskämdhet och förakt. Således får personen nöje av att använda sin makt på detta sätt.

David Owen, en minister i James Callaghans Labour Party, och psykiatern Jonathan Davidson har forskat på hybrissyndromet. Owen hävdar att människor ofta anser att det är en naturlig (eller åtminstone något förväntad) förlängning av självförtroendet och ambitionen som alla som vill ha makt behöver ha. Medan många tror att arrogans ofta är ett olyckligt drag hos vissa ledare, tror de också att en viss nivå av arrogans helt enkelt är det pris du måste betala för bra ledarskap.

Makt är en stark drog, och inte alla ledare har tillräckligt stark karaktär för att stå emot den. Att göra det kräver en kombination av sunt förnuft, humor, anständighet och skepsis. Cynism är också viktigt eftersom det hjälper dig att se makt för vad det är: en privilegierad möjlighet att påverka och ofta bestämma resultatet av de situationer som uppstår runt dig.

Mer specifikt beskriver Owen hybrissyndromet som en unik och förvärvad personlighetsstörning som utvecklas först efter att en ledare haft makt under en viss tidsperiod. Det är också viktigt att notera att det bara är tillämpbart när det inte finns någon historia av psykiatriska tillstånd.

Symtomen på hybrissyndromet visar tydliga tecken på att makt korrumperar

Här är ett urval från David Owens lista över 14 symtom på hybrissyndromet:

  • Användningen av makt för självglorifiering.
  • Ett nästan tvångsmässigt fokus på personlig image.
  • Överdrivet självförtroende, åtföljt av förakt inför råd eller kritik av andra.
  • Brist på kontakt med verkligheten.
  • En tendens att tala som en messias.
  • Hänsynslösa och impulsiva handlingar.
  • Hybrisrelaterad inkompetens där det överdrivna självförtroendet leder till ouppmärksamhet på detaljer.

När Owen och Davidson undersökte dessa symtom, noterade de att de ofta överlappade de hos andra personlighetsstörningar, särskilt narcissistisk personlighetsstörning.

Sju av de 14 symtomen ovan är i själva verket också symtom på narcissistisk personlighetsstörning. Dessutom delar hybrissyndromet två symtom med antisocial personlighetsstörning och histrionisk personlighetsstörning.

Kända fall

Owen och Davidson analyserade de psykologiska profilerna hos brittiska premiärministrar och presidenter i USA under de senaste 100 åren för att hitta exempel på drag av hybris.

De fann att sju amerikanska presidenter visat tydliga tecken på arrogans: de båda Roosevelts, Woodrow Wilson, John F. Kennedy, Lyndon B. Johnson, Richard Nixon och George W. Bush. Men den enda presidenten som de trodde hade detta syndrom var George W. Bush.

Bland Storbritanniens premiärministrar menade Owen och Davidson att Herbert Asquith, David Lloyd George, Neville Chamberlain, Winston Churchill, Anthony Eden, Margaret Thatcher och Tony Blair uppvisade överdriven stolthet och arrogans. Men enligt dem är det bara David Lloyd George, Neville Chamberlain, Margaret Thatcher och Tony Blair som uppfyller kriterierna för hybrissyndromet.

Ett foto av David Lloyd George, som hade hybrissyndromet

Inte bara politiker lider av det

Premiärministrar och presidenter var lätta att studera på grund av den omfattande biografiska information som finns tillgänglig om dem. Hybrissyndromet drabbar dock inte enbart politiker. Det handlar ju faktiskt om makt. Följaktligen kan alla som befinner sig i en maktposition, till exempel en VD för ett stort företag, också drabbas av detta syndrom.

Den store Bertrand Russell skrev om fenomenet kring vad som händer med en individs mentala stabilitet när denne befinner sig i en maktposition. Han beskrev orsakssambandet mellan makt och avvikande beteende. Han kallade det “maktens berusning”.

Detta leder till tanken att hedervärda, moraliska människor kan bli korrupta efter år av ackumulerande makt. Det är därför det är så viktigt för medlemmar i utvecklade samhällen att hålla dessa människor under kontroll med system som begränsar makten som en person kan ha.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.