Illusionen av kontroll under terapi
Det finns stunder i våra liv när vi frågar oss själva om det vore en bra idé att gå till en psykolog. Vi har tvivel och rädslor, och vi ber om råd från personer omkring oss. Vi kanske till och med letar efter alternativ medicin och pseudovetenskapliga terapier för att finna frid i våra sinnen. Så vi går till specialister för att få ett slut på det hela. Ibland kan vi må så dåligt känslomässigt att vi börjar tro att det inte finns något hopp längre. Vi ser inget ljus i tunneln. Vi lever med illusionen av kontroll, men har vi verkligen kontroll?
“Jag vet att jag inte alltid gjort saker på rätt sätt. Jag försöker bara tänka efter hur jag kan bättra mig själv, hur jag blir en bättre man, en bättre far, en bättre person, en bättre artist.”
-Nayvadius Cash-
När vi väl talat om våra mål med en terapeut börjar vi med energi och intention. Berget som verkade för stort verkar nu möjligt att närma sig. Det känns som om vi blir bättre. Vi intalar oss själva att vi gör framsteg och vi tror mer och mer på det… Nu kommer fraser som “jag kan klara det”, “ingenting dåligt har inträffat än” och “goda tider följer de dåliga” upp i våra huvuden… När är det dags att avsluta terapin?
Illusionen av kontroll
Illusionen av kontroll är välkänd bland psykologer. Människor är också medvetna om den även om de kanske inte säger det med sina ord. Vi utvecklar sätt att lura oss själva, och bland dessa återfinns tänkande och resonerande verktyg.
Kontroll är en av de mest kända idéerna. Detta är känslan av att dominera eller kontrollera saker som faktiskt inte beror på oss. Ett tydligt exempel på detta är spelare. De tror att de kan använda strategier för okontrollerbara spel (såsom roulette).
“Verkligheten är enbart en illusion, även om det är en väldigt ihärdig sådan.”
-Albert Einstein-
Under terapi, och särskilt vid vissa sjukdomar, är idén om kontroll en riskfaktor. Under terapisessionerna är den här illusionen en av problemen som kan uppstå. Det är logiskt när vi frigör oss från banden och kedjorna av negativa tankar. Då börjar vi tvivla på om vi verkligen behöver hjälp längre.
Att tänka “nu mår jag bättre” är något positivt. Vi måste dock jämföra detta med verkligheten och inte förlora perspektivet. Det är ett av målen som terapeuten bör arbeta mot under terapin. Av alla de möjliga anledningarna till att en person kan avsluta sin terapi, är illusionen av kontroll en av de mest skadliga. Detta på grund av konsekvenserna som oväntade återfall har.
Vikten av uppföljning inom terapin
När vi börjar få resultat i terapin följer vi nästa steg. Vi lägger fram våra mål och tar beslut om hur vi mår. Detta är något väldigt positivt.
Men att kunna stoppa skadliga tankar och dåliga vanor betyder inte att vi “har kontroll” över dem. Här behöver vi vara uppmärksamma under terapin och inte överge vad som har fått oss att må bättre. Om vi har löst ett inledande problem, är det bäst att utforma en förebyggande plan. Detta tillåter oss att behålla resultaten av terapin. Annars kan vi inte till fullo utveckla strategier för att bli och förbli bättre.
“Ljug framför allt inte för dig själv. Den som ljuger för sig själv och lyssnar till sin egen lögn kommer komma till en punkt när han inte längre kan se sanningen inom sig eller omkring sig, och förlorar på så sätt all respekt för sig själv och andra. Och utan respekt upphör han att älska.”
-Fjodor Dostojevskij-
Var försiktig så att du inte lurar dig själv
Vad händer om vi har en närstående eller anhörig som befinner sig vid den här punkten? Det är idealt att förstärka underhållet av nya vanor och strategier som hjälpte personen att komma dit. Övervaka självbedrägeriet. Terapeuten kommer gradvis att schemalägga sessioner varannan vecka, en gång i månaden, en gång i kvartalet och en gång i halvåret tills behandlingen anses färdig.
Processen av “kontroll” och övervakning kommer att påbörjas. Det kan vara så att jag börjar tvivla på om jag mår bra eller att min käresta gör det. Det är farligt att säga “jag mår bra” när vi i själva verket behöver konfrontera illusionen av kontroll. Ta en närmare titt på resan och inte det uppnådda målet. Kom ihåg att målet är en konsekvens av de små steg som du tog på vägen.
“Framgång uppnås inte enbart med speciella kvaliteter. Det är framförallt ett arbete av uthållighet, metodik och organisering.”
-J.P. Sergent-