Mitt första möte med en psykolog

Mitt första möte med en psykolog
Lorena Vara González

Skriven och verifierad av psykologen Lorena Vara González.

Senaste uppdateringen: 18 december, 2022

Jag trodde aldrig att jag skulle ha ett möte med en psykolog. Vidare hade jag aldrig tänkt särskilt mycket på deras arbete eller vad terapi kunde göra för mig. Men en dag förändrades allt. Jag började känna att något inte stod rätt till inom mig utan att kunna förklara varför.

Vidare kände jag mig mindre motiverad; jag fick inte samma njutning av saker jag en gång gillat. Det blev svårare och svårare att komma upp ur sängen och ut ur huset varje dag, trots att jag mådde bättre när jag väl var ute. Jag kände att jag ville ut, men kunde inte. Det var en märklig känsla som fick mig att tro att något kanske var fel med min mentala hälsa.

Tiden gick och inget verkade förändras eller förbättras. Till slut tog jag mod till mig att boka ett möte med en psykolog. Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig, vad jag skulle säga eller hur jag skulle börja när jag anlände till hans kontor.

Jag var väldigt nervös och förtegen. Nu när jag sett resultaten kan jag dock säga att det definitivt var värt det. Det var även annorlunda jämfört med vad jag väntat mig.

“Alla talar om sinnet utan att tveka, men de blir förbryllade när du ber dem att definiera det.”

-B.F. Skinner-

Möte med en psykolog

Under ett möte med en psykolog får du höra sanningen, även om det gör ont

Första gången jag hade ett möte med en psykolog började han fråga mig varför jag beslutat mig för att söka hjälp. Att jag inte kunde förklara det skrämde mig. Som jag sade tidigare mådde jag bara dåligt. Jag kunde inte finna några anledningar eller ord för mitt obehag. Tvärtemot vad jag väntat mig så var det faktiskt väldigt lätt att prata med honom.

Han kunde hjälpa mig att uttrycka mina problem i ord. Han gjorde inte att jag kände mig ensam eller hjälplös, och han sade inte vad jag ville höra. Vidare lärde han mig bara att analysera och jobba på vad som inte gick bra. Han hjälpte mig att bli medveten om mina brister, men även min potential.

“Din levnad beror inte så mycket på vad livet ger dig, utan attityder du tacklar livet med; inte så mycket på vad som drabbar dig, utan sättet ditt sinne ser på det som sker.

Khalil Gibran

Men vi pratade inte bara. Från början, från det första besöket, gick vi med på att vi hade ett gemensamt mål. Vad vi ville göra var att hjälpa mig gå bortom de känslor av obehag som fick mig att boka ett möte med en psykolog till att börja med.

Du måste aktivt hjälpa dig själv

Detta är kanske den svåraste delen av terapin. Du är inte ett passivt väsen som mottar en magisk lösning på dina problem. Istället inser du att dina problem kan förändras, växa eller försvinna. Allt beror på hur du uppfattar dem och vad du gör med dem, direkt eller indirekt.

Det är då du inser att det inte finns några trollformler. Förändring är svårt. Ibland är det svårare att förändras än att genomlida problemet som fick dig att träffa en psykolog. Under processen kan din uppfattning av dig själv förändras, och det kan vara skrämmande. Men målet är inte att må bra kortsiktigt, du jobbar för att förändra vad som kommer hjälpa dig att må bra på lång sikt.

“Syftet med psykologi är att ge oss en helt annan uppfattning av sakerna vi känner som bäst.”

-Paul Valery-

Tröstande terapeut

Ett möte med en psykolog ska frigöra dig från skuld, men få dig att ta ansvar

När du påbörjar din terapi och börjar genomföra förändringar bör du inte förvänta dig en dans på rosor. Eftersom jag nu var medveten om mina problem försökte jag ofta ge dem etiketter. Dessa etiketter stämde dock inte alltid överens med vad min psykolog sade till mig.

Det fick mig att lita mindre på honom eftersom jag trodde att ingen kände mig bättre än mig själv. Senare förstod jag att precis som att ingen känner mig bättre än mig själv, har jag specialiserat mig på att känna de mentala fjädrar och kugghjul som min psykologi ser dem.

Det var något ganska enkelt, men inledningsvis såg jag det inte. Det visar sig att vi alla kan vara mästare av självbedrägeri. Självbedrägeri leder oss till att bli för grymma eller snälla mot oss själva. Det gör det omöjligt för oss att se vår egen verklighet tydligt.

Släpp dina skuldkänslor

Så ofta vältrar vi oss i skuld över hur vi mår eller hur vi är, endast på grund av hur dåligt det går. Men terapi är som en spegel; den visar dig precis som du är, inte som du önskar att du vore eller vad du beskyller dig själv för att vara.

Under mitt första möte med psykologen hjälpte han mig att släppa skuldkänslorna jag hade över att inte ha nått mina mål och inte ha lagt all min energi på att nå dem. Ur denna synvinkel hjälpte han mig även att ta ansvar för känslorna som föddes ur denna skuld.

Av alla dessa anledningar var mitt första möte med en psykolog. Nu är jag starkare, har fler resurser och min förståelse av världen är mer balanserad. Nu vet jag att jag inte är perfekt. Jag har faktiskt fått en viss affektion för de brister som orsakade så mycket frustration tidigare.

Jag kan konfrontera livet och jag kan misslyckas. Allt som inte gör mig svagare förstärker min motivation att fortsätta växa. Jag kommer definitivt fortfarande ha rädslor, men de smyger sig inte längre in i mina tankar för att paralysera mig. Mina rädslor kontrollerar mig inte, för jag har stödet att lösa upp knutarna som brukade hålla mig fången.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.