John Stuart Mill: Kvalitativ hedonism
John Stuart Mill hävdade att lycka och välbefinnande är möjligt att uppnå genom att maximera njutning. Hans tankar var en direkt fortsättning på Jeremy Benthams utilitarism. Mill föreslog dock ett nytt tillvägagångssätt, där kvalitet betyder mer än kvantitet. Låt oss kika närmare på så kallad kvalitativ hedonism.
Mills förslag syftade till att övervinna de fördomar som utilitarismen ursprungligen var involverad i. Genom att anta ett mer sofistikerat förhållningssätt till mänsklig psykologi försökte Mill etablera grunderna för sann lycka.
Kvalitativ hedonism: Njutning och lycka
Frågor om lycka tvingar oss praktiskt taget att fastställa kriterier för att definiera element som vi anser vara värdefulla. I moralfilosofin kallas detta för värdeteori. Teorin om värde inom utilitarismen är hedonism. Hedonism hävdar att lycka kan uppnås genom att lägga till njutning och minska smärta.
Ordet hedonism kommer från det antika grekiskan hedoné. Den första personen som utvecklade en hedonistisk teori var faktiskt Epikuros, runt år 300 f.Kr. I början av 1800-talet återvände Jeremy Bentham till detta koncept och förnyade dess teoretiska kraft.
Bentham hävdade att “Naturen har placerat människorna under två suveräna mästare: smärta och njutning. Det är enbart för dem att peka ut vad vi borde göra, såväl som att bestämma vad vi ska göra”. Ur denna synvinkel är alla våra beslut baserade på sökandet efter behagliga upplevelser och flykten från smärtsamma.
Olika egenskaper för njutning
Bentham fastställde en serie kriterier för att mäta mängden njutning eller smärta som handlingar kan generera. De är som följer:
- Intensitet – stark eller svag.
- Varaktighet – lång eller kort.
- Säkerhet eller osäkerhet.
- Anstånd eller avlägsenhet.
- Fruktbarhet.
- Renhet.
- Utsträckning.
Alla dessa egenskaper svarar på den njutning och smärta som individer upplever, utom omfattning. Detta innebär antalet personer som berörs av en åtgärd. Ur Benthams perspektiv bestäms värdet av njutning av dess intensitet, varaktighet och förmåga att följas av andra former av njutningar eller missnöje.
Summan av njutning och dess minskning
Enligt Bentham var summan av njutning viktig. Han ansåg till exempel att ju mer njutning vi får, desto lyckligare är vi. Men om vi får en hel del av samma typ av njutning, kommer dess intensitet att tendera att minska.
Till exempel, om du älskar choklad, kommer du att njuta av att njuta av en liten bit. Men om du fortsätter att äta det kommer den lycka du får minska. Faktum är att om du konsumerar ett kilo börjar du känna dig obekväm.
Därför tenderar njutning att minska när den ackumuleras, vilket så småningom genererar en negativ känsla. Detta fenomen är känt som avtagande marginalnytta. Det är en term som vi använder flitigt inom ekonomiområdet för att förklara den minskande fördelen med ackumulerade varor.
Kvalitativ hedonism visar att kvalitet är viktigare än kvantitet
Många har kritiserat sökandet efter lycka genom njutning eftersom de menar att det tyder på att man hänger sig till laster och utsvävningar. John Stuart Mill föreslog ett nytt tillvägagångssätt som kallas kvalitativ hedonism. Den hävdar att kvantiteten av njutning inte spelar någon roll, men kvaliteten gör det. Faktum är att Mill särskilde två klasser av njutning, kroppens och sinnets.
Han hävdade att sinnets njutningar är förknippade med åtnjutandet av intellektuella aktiviteter. Till exempel läsning, musik och poesi. Det inkluderar också den tillfredsställelse som vänskap och dygdiga handlingar skapade. Enligt Mill var sinnets njutningar överlägsna kroppens. Inför kritik från de som sa att hedonister föreslog att bete sig som svin, svarade Mill:
“Det är bättre att vara en missnöjd människa än en nöjd gris; bättre att vara missnöjd som Sokrates än en nöjd som en dåre. Och om dåren, eller grisen, har en annan åsikt så beror det på att de bara har kännedom om sin egen sida av frågan. Den andra parten i jämförelsen har kännedom om båda sidorna”. Med andra ord, det finns ingen mängd kroppslig njutning som kan vara likställd med intellektuell njutning. Det finns ingen mängd choklad som kan matcha njutningen som du får av ett bra konstverk eller några timmar i goda vänners lag.
Den njutning som skapas av odling av konst och estetisk kontemplation ökar vår lycka och vårt välbefinnande.
Utbildning i njutning är viktigt
John Stuart Mill föreslog nödvändigheten för en individ att uppleva det mest varierande utbudet av njutningar för att korrekt kunna bedöma vilka som är de högsta. Han hävdade dock att många förlorar sina intellektuella strävanden och smaker eftersom de inte har tid eller möjlighet att odla och ägna sig åt dem.
Som ett resultat såg Mill utbildning som en grundläggande motor för utvecklingen av mänskligheten som helhet. Han ansåg att endast genom odling av mentala förmågor kan människor sträva efter att förverkliga de högsta nöjena. Av denna anledning var Mill en ivrig förespråkare för gratis utbildning. I själva verket skulle man kunna säga att hans försök att demokratisera upplysningen var att göra denna typ av lärande tillgängligt för alla.
Människans andliga dimension
I själva verket erkände Mill en bredare och mer inflytelserik moralisk dimension än Bentham. Enligt hans synsätt har vi förmågan att sträva efter andlig perfektion som ett mål och det kan ge oss mer lycka än någon kroppslig njutning. Mill ansåg att vi har förmågan att höja oss över djurens tillstånd och den reaktiva betingningen av våra gemensamma önskningar. Detta betyder att vi kan orientera oss mot intellektets och konstens produkter och odlingen av dygd.
Därför ansåg John Stuart Mill att dygdiga sätt att agera, vänskap och odling av konst ger oss större frid och lugn och leder oss till större personligt välbefinnande. Vad tror du? Tycker du att det är bättre att vara en nöjd gris eller en missnöjd Sokrates?
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Bentham, J. (2008). Los principios de la moral y la legislación. Editorial Claridad.
- Mill, J. S. (2019). El utilitarismo. Alianza Editorial.
- Trujano Ruiz, M. M. (2013). Del hedonismo y las felicidades efímeras. Sociológica (México), 28(79), 79-109.