Juldepression: När julen inte ger lycka
Julen närmar sig med stormsteg. Gatorna är redan fyllda med ljus och dekorationer pryder varje hörn, varje skyltfönster och varje fönster. En festlig stämning råder. Restaurangerna serverar julbord. Rullarna med omslagspapper börjar ta slut. Det är en så speciell tid på året att man känner att man måste njuta av den! Men för många är det en tid laddad med nostalgi, ensamhet och negativa känslor. Fortsätt läsa för att lära dig mer om juldepression.
Julen har alltid varit omgiven av en gloria av lycka och illusion. Band som familj, kärlek och återförening med gamla vänner är upphöjda. Men alla upplever inte julen med samma glädje. Enligt rapporter kan upp till 65 % av oss uppleva stress, ångest eller depressiva symtom under denna högtid, ett fenomen som kallas juldepression. Namnet till trots är det inte ett psykiskt tillstånd utan refererar till normala känslor inom ett sammanhang som påminner oss om smärtsamma realiteter vi upplever eller som vi upplevt tidigare.
Precis som var fallet med Grinchen finns det många människor som upplever mer negativa än positiva känslor under den här högtiden. Melankoli, ointresse, apati, ångest, stress, att känna sig överväldigad eller att vara på dåligt humör är några av de följeslagare som vi kan finna vid den här tiden på året.
Varför uppstår juldepression?
Du kanske helt enkelt är en person som aldrig har gillat denna högtid, vilket är helt legitimt. Det finns dock en rad faktorer som kan trigga så kallad juldepression och betinga oss den här delen av året.
Förlusten av en älskad är en annan anledning till att julen ofta är fylld av nostalgi. Det är vad som kallas tom stol-syndrom. När en älskad har lämnat oss kan sorg accentueras under vissa datum då frånvaron av den personen blir svårare att ignorera, vilket gör högtiden svår att uthärda.
Att ha familjekonflikter kan förändra vårt humör och göra oss mer irriterade och lynniga. Och enligt traditionen är julen en högtid där vi förväntas vara samlade runt ett bord med vår släkt. Men det är inte alltid trygga band som vi känner oss bekväma med. Att veta att du kommer att uppleva obekväma stunder leder till frustration och ilska. Hanteringen av dessa konflikter och känslor accentuerar julens obehag.
Många uppger att de känner sig mer stressade och oroliga under julen. Detta är en högtid då vi behöver vara organiserade. Att köpa presenter, fördela din tid, bestämma vem du ska spendera varje dag med, planera menyerna, dekorera hemmet, resa om du måste eller vända och vrida på varenda krona, är uppgifter som läggs till vår vanliga rutin. Denna överbelastning och denna förändring av rutinen leder till att vi börjar det nya året utmattade. Vi kan med andra ord inte på långa vägar uppfylla ett av syftena med julen: Vila.
Ensamhet är julens stora akilleshäl. Det är en social högtid och vi har också en stor förväntan på oss att spendera den i sällskap. Att vara ensam och inte ha några att fira med gör att vi blir ledsna när vi inser att det sociala nätverk vi vill ha inte stämmer överens med det vi har. Detta händer framför allt när vår ensamhet inte är något vi har valt, utan något påtvingat. Många äldre människor upplever denna situation.
Hur undviker man det?
Det finns många sätt att hantera juldepression. För det första är det viktigt att inte kämpa emot dina känslor och att normalisera sorgen. Att dela din känslovärld med människor du litar på kommer att få dig att känna dig stöttad och tröstad.
Samtidigt kan vi omvandla nostalgi genom att ge den ett positivt förhållningssätt. Att komma ihåg de goda stunderna med personen vi saknar. Det finns ingen anledning att dölja den tomma stolen – vi kan fortsätta att göra den till en del av vårt firande och införliva den på ett symboliskt sätt.
Att hitta en balans mellan dina egna och andra personers behov är rekommenderat. Vissa situationer kan få oss att känna oss lite obekväma på grund av de förväntningar, konfrontationer eller krav som de kan innebära. Därför är det viktigt att hitta ett utrymme där detta obehag är hanterbart.
Växter dör av drunkning om vi vattnar dem för mycket medan de tvärtom dör av uttorkning om vi aldrig vattnar dem. Att inse vilka behov våra relationer har och vad vi behöver kan vägleda oss i detta sökande efter balans.
Om vi bestämmer oss för att anpassa rutinen för att kunna hantera allt som julen för med sig, måste vi mäta de krav som vi ställer på oss själva. Allt måste inte vara perfekt och vi ska inte lägga allt ansvar på oss själva. Att sänka förväntningarna och fördela uppgifterna blir en bra skyddsvall mot stress.
En möjlighet att hjälpa oss att leva med dessa känslor är att försöka skapa och söka utrymmen för egenvård. Till exempel att organisera en dag fokuserad på att möta behov, försöka dela uppgifter med andra människor och att sakta ner under denna högtid. Att fokusera på det som är värdefullt för dig och lyckas hitta de stunderna trots lidandet kommer inte att få smärtan att försvinna, men det kan ge den en ny mening.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- García, L. M. Recuerdos, neurociencia y Navidad, parte II.
- Herrera, R. R. (2007). La problemática de la soledad en los mayores. International Journal of Developmental and Educational Psychology, 1(2), 11-27
- Maldonado, E. D. (2012). El duelo y su proceso para superarlo. México DF: Asociación