Konsten att andas
Konsten att andas är en integrerad del av yoga och österländska filosofier. Ändå uttrycker västerländsk vetenskap nu också ett intresse för det.
Faktum är att olika undersökningar har visat att andning direkt påverkar hjärnans funktion. Detta bestämmer i sin tur kvaliteten på dina tankar och känslor.
Du kan själv se vilken inverkan andningen har på ditt humör. Du behöver faktiskt bara utföra några djupa inandningar och utandningar för att inse att det på några minuter leder till större avslappning och lugn.
Vetenskapen har inte förbisett detta faktum. Därför har den tagit på sig uppgiften att verifiera hur ditt sätt att andas påverkar ditt sätt att tänka och känna. Att bemästra konsten att andas handlar om att finna det lämpligaste sättet att hantera luften som når din kropp.
“Känslor kommer och går, som moln på en blåsig himmel. Medveten andning är mitt ankare.”
-Thich Nhat Hanh-
Banbrytande forskning
En grupp forskare från The Feinstein Institute for Medical Research i New York, ledd av Dr José L. Herrero, publicerade en artikel med titeln Breathing above the brainstem: volitional control and attentional modulation in humans . Den publicerades i prestigefyllda Journal of Neurophysiology.
Forskarna drog slutsatsen att det är möjligt att arbeta med uppmärksamhet, minne och känslomässig kontroll genom andning. De värvade sex deltagare som led av epileptiska anfall. Alla implanterades med elektroder för att övervaka deras hjärnaktivitet. Ingen av dem hade svarat bra på behandling med konventionella läkemedel.
Denna studie anses vara banbrytande eftersom den använda övervakningsmetoden (elektroder) är mycket mer tillförlitlig än bilder erhållna med traditionella tekniker. Studien lyckades verifiera att medveten andning genererade förändringar i hjärnan hos deltagarna.
Att bemästra konsten att andas
Forskarna identifierade två grundläggande typer av andning: automatisk och medveten. Den första är den du brukar utföra. Intressant nog noterade studien att de flesta människor bara andas vid 30 procent av sin faktiska kapacitet.
Folk andas vanligtvis ytligt och gör det dåligt. Det görs i allmänhet på ett ytligt och upprört sätt.
Det verkar som att bebisar bemästrar konsten att andas från födseln. De tar nämligen långa, djupa andetag in och ut och drar in luft i buken. Med andra ord uppvisar de både buk- och diafragmaandning. Detta gör att de kan absorbera syre på ett mer adekvat sätt. Däremot andas vuxna med den övre delen av bröstet och detta genererar lägre andningsprestation.
Även om andning i sig är en omedveten handling, har den en stark inverkan på ditt mentala tillstånd. Studien visade att det sker förändringar i hjärnbarken när du andas djupt. Att lära sig konsten att andas innebär därför bättre kontroll över vad som händer i ditt sinne.
Andas korrekt
Yogis är mästare i konsten att andas och mycket kan läras av dem. De hävdar nämligen att andning är en grundläggande faktor i sambandet mellan kropp och själ och att utövande av medveten andning kan förbättra hälsan.
Du kan lära dig att andas korrekt med en enkel övning. Du behöver bara andas in djupt i fyra sekunder och skicka luften in i buken. Sedan måste du hålla den i två sekunder och andas ut i ytterligare fyra sekunder. Du kan kontrollera att luften har nått din buk genom att lägga en hand på den; du kommer att notera det direkt.
Detta är inte ett naturligt sätt att andas, men om du gör det ofta hjälper det dig att andas långsammare och djupare. Konsten att andas visar sin fulla potential när du utövar medveten andning i stunder av hög stress eller hög känslomässig påverkan. Det lugnar dig och hjälper dig med tiden att undvika impulsiva beteenden.
Lungorna och hjärnan bildar ett närbesläktat binomial. Konsten att andas bidrar inte bara till att bättre hantera dina känslor och intellektuella förmågor, utan förebygger också tillstånd som högt blodtryck, hjälper till att förebygga sömnlöshet och förbättrar din muskelaktivitet.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
Dennison, P. E., & Dennison, G. E. (1997). Brain gym: aprendizaje de todo el cerebro. Ediciones Robinbook.