Vad är limasyndromet och vad har det för effekt?
Människans sinne är fortfarande ett mysterium. Faktum är att många tillstånd som limasyndromet kan göra oss helt förbluffade. Detta fenomen är så komplext att det förvånar både kidnappare och offer.
Limasyndromet är då kidnappare känner empati för sina offer. Vi antar ofta att dessa personer inte respekterar människoliv. Så varför börjar de till slut utveckla positiva känslor och sympati för sina offer? Läs vidare för att lära dig mer om detta underliga fenomen.
Limasyndromet
Limasyndromet är ett tillstånd där kidnappare utvecklar ett emotionellt band med sina offer. Man kan säga att det är motsvarigheten till Stockholmssyndromet.
Kidnapparen börjar paradoxalt nog att känna empati för offret. Personen börjar även oroa sig för personens behov och välmående. Det kan manifestera sig som beteenden som:
- Kidnapparen undviker att göra illa offret.
- Ger offret vissa friheter och kan även släppa personen.
- Kidnapparen oroar sig över offrets fysiska och emotionella tillstånd.
- Personen för konversationer med offret.
- Ibland delger kidnapparen även personlig information, som exempelvis barndomshistorier, mål och önskningar.
- Personen kan dessutom lova offret saker, och säga fraser som “Jag kommer skydda dig” eller “Inget kommer hända dig”.
- I vissa fall kan kidnapparen även bli attraherad av offret.
Orsaker till limasyndromet
Du undrar antagligen vad det finns för orsaker till limasyndromet. Först och främst så är det bra om vi klargör att bara för att en person lider av ett visst syndrom så innebär inte detta att personen är galen eller sjuk. Det finns även vissa faktorer i omgivningen som kan få personen att reagera på ett eller annat sätt, utöver personens interna tillstånd.
För att kunna förstå limasyndromet så måste du därför fokusera dig på kidnapparens interna tillstånd. Du måste också analysera kidnappningens villkor. Detta kommer hjälpa dig att förstå kidnapparens psykologiska sammansättning samt de omständigheter som har lett till kidnappningen:
- Kanske kidnapparen är del av en grupp som tvingade honom till att kidnappa personen.
- Kidnapparen kanske inte håller med om hur kidnappningen förs.
- Kidnapparen kan ha blivit tvingad till att kidnappa offret p.g.a. egna problem. Det kan exempelvis ha att göra med familjeproblem eller allvarliga ekonomiska situationer eller så kan personen lida av någon form av mental åkomma.
- Kidnapparen kanske inte har erfarenhet sedan tidigare.
- Kidnapparen kanske tror att han inte kommer överleva gisslansituationen.
Limasyndromets paradox
Det mest förvånansvärda med detta syndrom är antagligen att förövaren beter sig som om att det inte var en gisslansituation. Detta är limasyndromets paradox.
Kidnapparen gör därför allt för att förbättra offrets situation. Faktum är att personen undviker att skada eller besvära offret. Om offret är sjukt så kommer det få medicin. Ifall offret har skadat sig så ger kidnapparen första hjälpen. Om offret är hungrigt så kommer förövaren försöka ge personen den bästa mat som han har. Kidnapparen anser sig vara offrets vårdnadshavare.
I vissa fall så kan kidnapparen även bli förälskad i offret. Han kommer då försöka förföra personen och vinna över vederbörande. Anledningen till detta är att han vill att offret ska känna likadant.
Var är limasyndromets ursprung?
Som du kanske redan listat ut så har det fått sitt namn från en gisslansituation som uppstod i Lima, Peru.
1996 tog en terroristgrupp över den japanska ambassaden i den peruanska huvudstaden. Allt eftersom dagarna gick så började kidnapparna utveckla starka band med sin gisslan. Till allas förvåning så började förövarna därefter att släppa alla i gisslan.
Slutliga tankar rörande limasyndromet
Limasyndromet är relaterat till en inneboende mänsklig aspekt: behovet av att etablera band med andra personer (även i extrema situationer som kidnappning). Det är väldigt svårt att studera detta syndrom eftersom det i princip är omöjligt att återskapa kidnappningssituationen i ett laboratorium och kontrollera alla variabler.
Det som vi vet är att manifesteringen av syndromet beror på olika variabler. Det beror även på kidnapparen, kidnapparens situation och offret. Detta syndrom påminner oss också om att folk kan vara väldigt irrationella och tenderar att handla i enlighet med deras tolkning och förståelse av verkligheten.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Camelo, R., & Vargas, N. (2002). El vínculo secuestrador-secuestrado. Una mirada desde el secuestrador. Trabajo de grado. Departamento de Psicología, Universidad Nacional de Colombia.
- González Ruiz, S., Buscaglia, E., García González, J. C., & Prieto Palma, C. (2002). Un estrecho vínculo. Revista Universitaria, 76, 55-62.
- Villegas, V. J. S. (2010). Creencias y conductas irracionales presentes en familiares y víctimas de secuestro y extorsión. Criminalidad, 52(2), 33-54.