Luktloben i hjärnan: funktion och egenskaper

Luktloben är viktig för luktsinnet. Läs allt om den här!
Luktloben i hjärnan: funktion och egenskaper
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Lukter kan väcka minnen. Ditt luktsinne transporterar dig inte bara till det förgångna, utan hjälper dig även att ta viktiga beslut varje dag. Idag kommer vi prata om en viktig del av ditt luktsinne: luktloben i hjärnan.

För att hjälpa dig att förstå denna viktiga del av hjärnan så kommer vi definiera den, prata om dess funktioner och var och en av dess delar. Vi kommer sedan dela med oss av några intressanta fakta rörande ditt luktsinne.

Ditt luktsinne

Många personer underskatta sitt luktsinne. Din näsa hjälper dig att identifiera saker som är giftiga och farliga för kroppen. Vad händer om du exempelvis känner lukten av rök?

Ditt luktsinne hjälper dig att identifiera rökens ursprung och ser till att du håller dig säker.

Utöver att varna dig för potentiella skador så kommer ditt luktsinne spela en roll i ditt vardagliga beslutstagande. Exempelvis vilka kläder som du fortfarande är rena nog att använda och den typ av mat som du tycker om.

Lukter kan också påverka dina känslor. Vissa lukter är så behagliga att de har en positiv påverkan på ditt välmående.

Aromer har en sådan stor effekt på ditt humör att vissa märken använder dem i marknadsföringskampanjer.

Kvinna som luktar på blommor.

Vad är luktloben i hjärnan?

Enligt Bear, Connors och Paradiso, författare till boken Neuroscience: Exploring the Brain, är luktloben i hjärnan en encefalisk struktur som kommer från cerebrum och har som uppgift att ta emot information från luktsinnets mottagarneuroner.

Du har faktiskt två luktlober, en i varje halva av hjärnan. De är också anslutna till insidan av näshålorna.

Innan vi pratar om luktlobernas funktion så bör vi påpeka att även då denna del av hjärnan har som uppgift att fånga in lukter så börjar inte processen här.

Lukterna går in genom näsborrarna och tas upp av slemhinnan i näsan och informationen om lukterna hanteras sedan av neuronerna. Denna information går sedan upp till luktloben.

Luktlobens funktioner

I luktloben så kommer neuronerna göra synaptiska anslutningar med mitralcellerna i glomerulus – en grupp neuroner i luktloben som har annorlunda aktiveringsmönster och som hjälper dig att identifiera olika lukter.

Aktiveringen beror på den hastighet som substansen transporteras med samt vad den är gjord av.

Efter att informationen hanterats av glomeruli transporteras den till olika delar av hjärnan som exempelvis den primära och sekundära luktbarken, hjärnans orbifrontala cortex, hippocampus och amygdalan.

Delar av luktloben i hjärnan

Luktloben utgörs av flera lager. Varje lager utgörs av olika typer av celler som kan ses på bilden nedan.

Andas genom näsan

 

Luktinformationens mittpunkt

Luktgloben hjälper dig att:

  • Upptäcka luktinformation.
  • Skilja på olika typer av dofter.
  • Hantera lukter och relatera dem till dina känslor och minnen.
  • Hämma vissa stimulin för att kunna fokusera på ett av dem.
  • Fånga smaker.
  • Reglera sexuellt beteende genom att processa feromoner.

Visste du att luktloben gjorde allt detta? Det är ganska imponerande eller hur? Luktloben är viktig för annars hade du inte kunnat känna lukter.

Då du nu vet vad luktloben gör så kommer du antagligen uppskatta ditt luktsinne bättre. Det är viktigt för arternas överlevnad, för att ta beslut, samt för känslor, beteenden och minnen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bear, M. F. Connors, B. W., PAradiso, M.A. Nuin, X.U., Guillén, X.V & Sol Jaquotor, M.J. (2008). Neurociencias la exploración del cerebro. Wolters Kluwer/Lippicott Williams & Wikins.
  • Kandel, E. R., Schwartz, J. H., & Jessel, T.M. (2001). Principios de neurociencia. Madrid: McGrawHill Interamericana.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.