Mental blockering orsakad av ångest - vad kan du göra?
När du upplever en mental blockering som orsakas av ångest kan du känna dig helt paralyserad inombords. Det är ett psykologiskt fenomen som hindrar dig från att tänka klart och fatta beslut. Detta fel i ditt resonemang och tankeflöde har sin grund i ett tillstånd av stor känslomässig intensitet. Faktum är att din hjärna känner att den har nått sin gräns.
Detta händer oss alla någon gång. Samtidigt är det både irriterande och oroande. I många fall kan du till och med känna dig ganska konstig. Detta är känt som depersonalisation. Det är ett tillstånd där du plötsligt känner dig skild från ditt sinne utan att riktigt förstå vad som händer.
Detta avbrott i hjärnans aktivitet är direkt relaterat till tillstånd av stress och ångest. Men det är också kopplat till psykologiska realiteter som brist på självkänsla och till och med medicinska problem som fibromyalgi. Låt oss ta en titt på det.
Mental blockering orsakad av ångest
En mental blockering som orsakas av ångest innebär att du inte kan tänka klart eller komma ihåg vad du har gjort eller sagt. Den kan pågå en kort stund upp till flera dagar. I det senare fallet upplever du en viss avmattning när du tänker. Det är som att vara omgiven av en slags mental dimma där du har svårt att arbeta, ta beslut, vara kreativ och till och med interagera socialt.
Klart är att även om detta är ett vanligt fenomen, är det också ett extremt begränsande fenomen. Faktiskt gör mental blockering orsakad av ångest det omöjligt för dig att följa dina inre processer och tankegångar. Detta påverkar direkt din förmåga att reagera. Till exempel kanske du inte kan prestera på en tenta, fortsätta med ett offentligt tal eller ens komma ihåg vart du ska när du kör bil.
Nästa fråga att ställa sig är: är dessa upplevelser allvarliga? Svaret på detta beror på blockeringens ursprung. Faktum är att även om utlösaren vanligtvis är emotionell (ångest), kan det också bero på ett näringsunderskott (vitamin B12), sömnbrist eller en biverkning av vissa läkemedel.
Maladaptiv ångest och dess effekt på kognition
Numera är ångest extremt vanligt. Det är ett tillstånd som tenderar att överväldiga dig och få dig att känna att du inte längre har kontroll. Det är dock en integrerad del av livet. Det tjänar faktiskt ett syfte och är nödvändigt. Problemet är dock att du tenderar att hantera det på fel sätt.
University of Maryland i USA genomförde forskning som visar att ångesttillstånd har stor inverkan på kognition (tankeprocesser). När våra känslor är mycket intensiva och hjärnan befinner sig i överlevnadsläge, är därför mentala blockeringar vanliga. Det är en försvarsmekanism mot en överbelastning av känslor.
När obalansen mellan signalsubstanser är så intensiv börjar aktiviteten i olika områden av hjärnan att fallera. De områden som påverkas mest är områden med rumslig orientering och det prefrontala området, som gör att vi kan fatta beslut. En mental blockering/långsamt tänkande är nästan som att sätta dig i beredskap. Det är en försvarsmekanism för att minska överdriven känslomässig belastning.
Mental blockering orsakad av ångest motiveras av personlighet
Ångest är ofta resultatet av din personlighetsstil. Till exempel tenderar perfektionister att drabbas av många mentala blockeringar på grund av ångest. Med sitt ständiga behov av att uppmärksamma alla möjliga detaljer och söka excellens, går de ofta till ohälsosamma ytterligheter.
En annan utlösare kan vara bluffsyndromet, som ofta är orsakat av låg självkänsla. I det här fallet känner de drabbade att de aldrig är tillräckligt bra eller tillräckligt kompetenta. Detta leder till situationer med stor känslomässig intensitet där de ofta upplever mentala blockeringar.
Vad kan du göra när du upplever en mental blockering?
Att få en mental blockering på grund av ångest då och då är egentligen inget problem. Faktum är att den här typen av upplevelser helt enkelt påminner dig om behovet av att hantera dina känslor lite bättre. Men om fenomenet är konstant bör du konsultera en specialist.
Ibland kan det finnas ett underliggande hälsoproblem. Men oavsett orsak finns det också några enkla strategier för att hantera dessa typer av psykologiska effekter som styrs av stress eller ångest.
Ta ett steg tillbaka
När du fastnar mentalt utan att veta vad du säger eller gör, ska du försöka att komma ihåg vad du gjorde innan eller vad som ledde dig till den aktuella situationen. Om du till exempel har en konversation med någon och du tappar tråden, fråga personen vad det sista denne sa till dig var.
Visualisera för att minska känslomässig laddning
En mental blockering som orsakas av ångest löses aldrig av mer oro. Faktum är att du måste ändra ditt tillvägagångssätt för att minska intensiteten.
Det bästa är att utöva mental visualisering (mentalt bildspråk) i några ögonblick. Föreställ dig till exempel en helt lugn scen. Detta gör att din hjärna kan starta om och balansera din produktion av signalsubstanser.
Utöva måttlig fysisk aktivitet
När känslorna går på högvarv är det bra att utöva fysisk aktivitet. Faktum är att en promenad eller en löprunda främjar syresättningen av hjärnan, liksom produktionen av serotonin och endorfiner.
Slutligen bör du försöka se en mental blockering som orsakas av ångest som en väckarklocka. Faktum är att du varje gång du upplever en bör säga till dig själv att det är dags att sänka tempot i livet.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Bills, Arthur G. (1931-01-01). “Blocking: A New Principle of Mental Fatigue”. The American Journal of Psychology. 43 (2): 230–245. doi:10.2307/1414771
- Maxcey, A.M., Dezso, B., Megla, E. et al. Unintentional forgetting is beyond cognitive control. Cogn. Research 4, 25 (2019). https://doi.org/10.1186/s41235-019-0180-5
- Imam, A., Dr. (2020, May 10). Incidental Forgetting and Motivated forgetting [PDF]. Samastipur College, Department of Psychology.
- Robinson, O. J., Vytal, K., Cornwell, B. R., & Grillon, C. (2013). The impact of anxiety upon cognition: perspectives from human threat of shock studies. Frontiers in human neuroscience, 7, 203. https://doi.org/10.3389/fnhum.2013.00203