Metaforen med linneskåpet för traumadrabbade

Psykologiska trauman stör de drabbades sinnen och får dem att känna sig misshandlade och trasiga. Ett sätt att hantera denna interna störning är att ta varje minne ur dess mörka utrymme och granska och bearbeta det ordentligt. Vi förklarar hur.
Metaforen med linneskåpet för traumadrabbade
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 13 mars, 2024

Metaforen med linneskåpet definierar en uppgift som man utför i psykologisk terapi med patienter som lider av psykologiska trauman. Här kikar vi närmare på dess innebörd.

Desperation, vilsenhet, ilska… Psykologiska trauman lämnar långvariga känslomässiga frakturer som inte är synliga för blotta ögat men som allvarligt begränsar den drabbades livskvalitet. Faktum är att det ofta sägs att få av oss lyckas undvika den här typen av upplevelser eftersom ödet är både oförutsägbart och grymt.

Detta betyder dock inte att dessa sår inte går att läka. Den som lider av trauma kan faktiskt återfå ett normalt liv efter den intensiva stressen, permanenta ångesten, sömnlösheten och relationsproblemen. Som neurologen och psykiatern Boris Cyrulnik påpekade, tvingas varje skadad person till metamorfos. Även om smärta alltid lämnar ett ärr, kan vi dock ge den en annan mer uthärdlig och ibland till och med vacker mening.

Denna realitet är möjlig att uppnå genom psykologisk terapi. Det är i en trygg miljö med mänsklig anslutning som metamorfosen börjar. För att förstå resan mot läkning finns det en användbar metafor för att förstå hur denna förändring kommer till stånd.

Trauma är en oväntad händelse som hotar våra liv och vår integritet. Det trasar sönder oss inombords och lämnar oss i extremt ömtåliga och stressiga situationer av sårbarhet.

Man i psykoterapi

Den ökande förekomsten av trauma

Forskning utförd av flera universitet runt om i världen konstaterar det oroande faktum att mer än 70 procent av de tillfrågade rapporterar att de upplevt trauma. Dessutom sökte många inte psykologiskt stöd och fortsatte att lida av konsekvenserna av posttraumatisk stress.

Dessa situationer är överväldigande. Dessutom är vem som helst mottaglig för att uppleva hotfulla omständigheter. Från det ögonblick vi föds, är vi faktiskt utsatta för oändliga omständigheter som kan hota vår fysiska och känslomässiga integritet. Till exempel övergrepp i barndomen, förlust av en älskad, sexuella övergrepp, misshandel, smärtsamma känslomässiga relationer och negativa sociala händelser.

De traumatiska skador som dessa upplevelser lämnar efter sig påverkar alla områden i den drabbades liv. Till exempel det känslomässiga, kognitiva, relationella, fysiska, sociala etc. I dessa situationer är det viktigt att ha två pelare. För det första stödet från omgivningen. För det andra, specialiserad psykologisk intervention. Faktum är att återhämtning kräver en rad steg. Dessa exemplifierar metaforen med linneskåpet perfekt.

Ibland lagras traumatiska minnen på ett sätt som inte är tillgängligt för det medvetna minnet.

Metaforen med linneskåpet

Metaforen med linneskåpet används för att förstå hur traumatiska minnen är organiserade. Som regel uppvisar traumaöverlevande väldigt oordnade minnen av den smärtsamma händelsen. Dessa är ofta blockerade, gömda djupt i deras sinnen eller till och med ackompanjerade av irrationella och skadliga föreställningar.

Linneskåpsmetaforen ger psykologen och klienten en enkel och illustrativ bild av hur det terapeutiska arbetet kommer att se ut. Klienten måste återställa sina minnen från de dolda utrymmena, analysera dem och sedan lagra dem på rätt ställe.

Hippocampus “belamrar” vår mentala garderob

Hippocampus spelar en avgörande roll i bildandet av psykologiska trauman. En forskningsstudie utförd av Ryerson University i Kanada visar att detta område av hjärnan påverkas av negativa upplevelser. Inte bara det, det omvandlar också dessa minnen till smärtsamma och stressande bilder.

Hippocampus är ansvarigt för att märka minnen som traumatiska eller icke-traumatiska. Metaforiskt placerar det dem i hjärnans djup på ett störande sätt och ackompanjerar dem med negativt laddade känslor. Dessa är så intensiva att patienten ofta kan minnas det som hände i det förflutna med samma ångest som om det hände här och nu.

Amygdala betecknar minnen som farliga på de psykologiska hyllorna

Medan hippocampus klassificerar minnen som störande, genererar amygdala en känsla av konstant hot. Denna struktur visar vanligtvis hög hyperaktivitet under omständigheter som är förknippade med traumat. Detta får den traumadrabbade att tro att alla associerade minnen och förnimmelser betyder att hotet är verkligt igen.

Metaforen med linneskåpet visar att traumadrabbade måste bemöta dessa två entiteter som har flyttat runt deras kläder (minnen). De gör detta genom att ordna om dem och märka dem annorlunda.

Traumatiska minnen bör undersökas noggrant och märkas ordentligt innan de försiktigt viks ihop och placeras tillbaka i garderoben.

Fragmenterat sinne
Traumatiska minnen splittrar oss. Vi måste arbeta med upplevelserna från igår för att hitta balans i nuet.

Använd metaforen med linneskåpet för att organisera ditt liv

Syftet med metaforen med linneskåpet är att få patienterna att inse att deras sinnen innehåller minnen som måste granskas, märkas korrekt och försiktigt stoppas undan igen. Målet med terapin är trots allt inte att radera smärtsamma upplevelser, det är att erbjuda verktyg så att dessa minnen gör mindre ont. Detta så att patienten kan leva med integritet och förnyad styrka.

Om vi inte ordnar våra minnen kommer smärtan att dyka upp igen varje gång vi öppnar minnets dörr. Därför är målet med terapin att integrera dessa fakta i livets berättelse. Det betyder att de är tillgängliga men inte längre lika psykologiskt stressande.

För att dessa negativa minnen ska samexistera i det mentala linneskåpet tillsammans med de ofarliga, måste de tas fram i ljuset och analyseras. Traumaoffer känner ofta skuld för det som hände. Detta är något som de måste omformulera för att läka. Psykologer erbjuder strategier för att hjälpa dem att ventilera de känslor som är förankrade i varje minne för att på så sätt släppa spänningar och främja acceptans.

Detta är en riktigt delikat uppgift som kräver mod och hårt arbete. Det är faktiskt ett faktum att många av oss lever med extremt skadliga upplevelser gömda på våra mentala hyllor. Vi måste lära oss att organisera dem för att återfå balans och ordning i vår tillvaro. Att anstränga sig är alltid väl värt det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bremner JD. Traumatic stress: effects on the brain. Dialogues Clin Neurosci. 2006;8(4):445-61. doi: 10.31887/DCNS.2006.8.4/jbremner. PMID: 17290802; PMCID: PMC3181836.
  • Logue MW, van Rooij SJH, Dennis EL, Davis SL, Hayes JP, Stevens JS, Densmore M, Haswell CC, Ipser J, Koch SBJ, Korgaonkar M, Lebois LAM, Peverill M, Baker JT, Morey RA. Smaller Hippocampal Volume in Posttraumatic Stress Disorder: A Multisite ENIGMA-PGC Study: Subcortical Volumetry Results From Posttraumatic Stress Disorder Consortia. Biol Psychiatry. 2018 Feb 1;83(3):244-253. doi: 10.1016/j.biopsych.2017.09.006. Epub 2017 Sep 20. PMID: 29217296; PMCID: PMC5951719.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.