Migrän och dopamin: en smärtsam relation
Migrän och dopamin har en direkt koppling som inte alla är medvetna om. När en person lider av migrän kommer hjärnan att gå igenom förändringar. En av dessa förändringar påverkar denna signalsubstans. Forskarna har upptäckt att när en person har lägre dopaminnivåer så tenderar vederbörande att lida av överkänslighet. Med andra ord upplever denna person smärta när han eller hon ser ljus eller hör ljud.
Det har förekommit viss spekulation rörande denna relation. Det var dock inte förrän runt ett år sedan som Alex DaSilva, professor vid University of Michigan, publicerade en artikel i tidskriften Neurology där han tog upp och beskrev denna komplexa process. Tack vare nya diagnostekniker och framsteg inom position-emission-tomografi (PET), har vi nu korrekta och detaljerade bilder av varje förändring som hjärnan genomgår vid migrän.
Faktum är att alla som har haft detta tillstånd vet att det finns återkommande symptom som kan vara utmattande. I vissa fall så kan en viss lukt, beröring, ljud och till och med solens reflektion vara tillräckligt för att man direkt ska uppleva intensiv smärta.
Detta är ett tillstånd som man inte förstår till fullo. Om du inte har upplevt det så kan det vara svårt att förstå varför ett dunkelt rum gör att man känner lättnad eller varför man inte kan vara produktiv. Saker som smärtstillande medel och några timmars vila är inte tillräckligt för att lindra smärtan. Migrän ger upphov till många förändringar i hjärnan som gör att det skiljer sig från en vanlig huvudvärk. Låt oss analysera dem.
Migrän och dopamin: en smärtsam relation
Den grekiska mytologin berättar om att Zeus hade en avskyvärd huvudvärk under lång tid. Hefaistos lindrade hans lidande genom att öppna hans skalle med sin yxa. Athena, vishetens gudinna, kom därefter ut från hans skalle.
Aretaios av Kappadokien använde denna metafor för att definiera vad som kallas heterokroni, som är en intensiv och förödande huvudvärk. Neurologen Thomas Willis kallade det senare migrän.
Det finns ett faktum som vi inte kan ignorera. Migrän drabbar nästan 15% av befolkningen. Enligt institutet för hälsa och biomedicinska innovationer vid Queenslands teknologiska universitet så är det genetiskt. Det är därför väldigt troligt att barn till personer som lider av migrän också kommer drabbas i framtiden.
Vi måste därför fortsätta med att undersöka detta tillstånd för att kunna förhindra det och behandla det bättre. Om vi ska kunna göra detta är det därför bra om vi känner till relationen mellan migrän och dopamin. Låt oss titta på vad denna relation innebär.
Dopamin och dess funktion i hjärnan
Dopamin är en av de viktigaste signalsubstanserna i hjärnan. Den är viktig för många motoriska och kognitiva processer. Enligt en studie i tidskriften Nature Neuroscience av Charité – Universitätsmedizin Berlin, kommer koncentrationerna av denna signalsubstans i din amygdala avgöra om du är en nervös eller lugn person.
För att förstå relationen mellan migrän och dopamin är det viktigt att man känner till de funktioner som denna kemikalie deltar i:
- Minne, uppmärksamhet, motivation och problemlösning
- Motoriska förmågor
- Sinnestillstånd
- Inlärning
- Belöningssystem
- Smärta
Personer med migrän har fluktueringar i sina dopaminnivåer
Professor DaSilva gjorde följande upptäckter efter att han hade utfört ett antal tester på ett stort antal personer som led av detta tillstånd:
- Testerna visade att man har lägre nivåer av dopamin under en migränattack. Detta skapar en överkänslighet. Med andra ord kan stimuli som ljus, ljud och lukter orsaka smärta.
- Om man applicerar något varmt på en person med migrän så kommer dopaminnivåerna att öka. Denna dopaminökning ger upphov till andra symptom som yrsel och kräkningar.
Allt detta får experterna att undra om migrän är relaterat till problem med dopaminfluktueringar. Det finns tillfällen då de minskar och andra då de ökar om det förekommer vissa stimuli, som exempelvis värme.
Livsmedel med tyrosin och deras relation med migrän och dopamin
Tyrosin är en icke-essentiell aminosyra som påverkar produktionen av dopamin och adrenalin. Det är därför nödvändigt att man reglerar intaget av alla livsmedel som innehåller tyrosin.
Vi bör inte ta bort livsmedel som innehåller tyrosin från kosten, men vi bör försöka reglera intaget. Tänk på att detta tillstånd skapar fluktueringar i våra dopaminnivåer, och man bör därför tänka på att inte generera för mycket eller för lite dopamin. Det är viktigt att man har en balans. Det är därför bra om man vet vilka livsmedel som innehåller mycket tyrosin:
- Nötkött, kyckling, fläsk och lamm
- Lax och torsk
- Mjölkprodukter
- Ägg
- Sojadrycker
Det finns en stark relation mellan migrän och dopamin. Forskarna håller för närvarande på att utveckla nya läkemedel för att reglera dopaminproduktionen med målet att lansera en effektiv behandling i framtiden.