Minnesförlust av stress: vad är det egentligen?

Minnesförlust orsakad av stress kan behandlas. Vi behöver inte bara lära oss att prioritera och hantera denna känsla bättre. Vi måste även förbättra våra livsstilsvanor (träning, kost, god vila...).
Minnesförlust av stress: vad är det egentligen?
Sergio De Dios González

Granskad och godkänd av psykologen Sergio De Dios González.

Skriven av Valeria Sabater

Senaste uppdateringen: 10 juni, 2024

Att uppleva minnesförlust av stress är mycket vanligare än du tror. Det leder vanligtvis till stor oro och ångest: du glömmer möten, konversationer, namn, saker på inköpslistan. Det blir svårt att hålla kvar information eller ta fram gamla minnen.

Människor säger att minnet är en skatt man måste vakta. Men alla har vi förmodligen upplevt stunder när vi behövde minnet som mest, men det misslyckades. Då blir man rädd: är detta det första tecknet på demens?

“Vila. Ett fält som har vilat ger vacker skörd.”

-Ovidio-

Men dra inte förhastade slutsatser. Innan du börjar tänka på hjärnförsämring finns det en sak du måste komma ihåg. Vad som orsakar 80% av de små, dagliga misslyckandena i minnet är faktiskt stress.

Men dra inte en lättnadens suck än. Även om det inte är starten på tidig demens så måste du fortfarande tänka på kronisk stress och långsiktiga ångestsjukdomar. Båda dessa kan förändra hur din hjärna fungerar. Din hjärna är väldigt sårbar för din livsstil. Det är framförallt sant när det kommer till hur du hanterar vardaglig oro och spänningar.

Ansikte av blad

Minnesförlust av stress: varför sker det?

Alla gör vi det i ibland: du lämnar jobbet och kommer hem på “autopilot”. Du öppnar dörren till hemmet och sätter händerna på huvudet i ilska och frustration: hur kan du ha glömt att hämta ditt barn från träningen? Du springer ut till bilen, men inser att du inte har nycklarna.

Denna utmattande cykel av stress och ångest verkar ändlös. Surrealistiska situationer som dessa är ganska vanliga, precis som känslan av att man förlorar kontrollen över livet. Att glömma saker i det dagliga livet är mycket skrämmande.

Om du frågar dig vad som verkligen ligger bakom din minnesförlust av stress, ska vi peka mot en gammal vän: hormonet kortisol. Din kropp frisätter denna glukokortikoid från binjurarna som ett svar på stress.

Men det faktum att dina kortisolnivåer ökar lite är inte ett stort problem. En liten dos kortisol vid rätt tillfälle kan faktiskt förbättra bildandet av nya minnen.

Det oroväckande är när kroppen frisätter glukokortikoider konsekvent under veckor eller månader. Det är då du börjar få problem med att komma ihåg information och minnas gamla minnen. Nu ska vi ta en titt på vilken påverkan detta har på hjärnan.

Aktivitet i hjärnan

Effekten kortisol har på hjärnan

  • För mycket kortisol i hjärnan är faktiskt giftigt.
  • Din hippocampus, kopplad till minne och känslor, blir mindre.
  • Minnesförlust av stress är även kopplat till det faktum att kortisol gör det svårare för blodet att flöda till hjärnan. Det innebär att du kommer få färre näringsämnen och mindre syre, vilket resulterar i högre risk för hjärnemboli, stroke etc. Det är allvarligt.
  • Om det sker en konsekvent frisättning av kortisol kommer du även märka av en annan effekt: du frisätter färre endorfiner. Vad det leder till är mer obehag och en stor oförmåga att njuta av saker man brukade gilla: sporta, skratta, spendera tid med närstående, mat…
  • Sist men inte minst påverkar kortisol även din dygnsrytm. Du kommer genomgå perioder av sömnlöshet eller nätter där du konstant vaknar.

Vad kan man göra för att minska minnesförlust av stress?

Om du under de senaste veckorna eller månaderna märkt av något ovanligt med minnet är det bäst att tala med din läkare. Ibland har dessa problem bara att göra med dålig kost (vitamin D- eller B12-brist). Det finns även åkommor såsom hypertyreos som kan förändra dina kognitiva förmågor. Så om du vill stilla din oro är det bäst att tala med en medicinsk expert.

Person i folkmassa

När du har uteslutit medicinska problem kan du fokusera på problemet att hantera din stress. Låt oss ta en titt på några sätt att göra det.

  • Identifiera dina stressorsaker: lägg märke till hur din kropp reagerar: muskelspänningar, stelhet i nacken, skuldror eller käke, hjärtklappning…
  • Du kan inte hantera stress bara genom att undvika saker som fråntar dig din frid. Du hanterar det genom att konfrontera dessa saker. Du måste göra prioriteringar, ta beslut och ta kontroll över ditt eget liv.
  • Använd andningstekniker.
  • Omtolka ditt liv. Ta en sekund för att tänka på vad som verkligen är viktigt i livet. Sakta ned. Uppskatta nuet.
  • Ät hälsosamt. Färsk frukt och grönsaker, gott om vatten, havregryn, valerianate, kamomill…
  • Magnesiumtillskott är också ett bra sätt att skydda hjärnan mot effekterna av stress.
  • Ta en halvtimmes promenad varje dag. Det kommer hjälpa dig att rensa sinnet, du kommer tänka på saker annorlunda och du kommer förbättra cirkulationen. På så sätt kommer hjärnan få mer näringsämnen och syre.

Minnesförlust av stress kan verkligen påverka ditt liv. Om du inte tar tag i roten till problemet kan stressen bli värre och värre, och få ännu mer destruktiva effekter. Ditt humör kommer försämras, du förlorar motivationen…

Så lär dig att sakta ned och inte rusa genom livet. Din hälsa är alltid det viktigaste.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.