Myten om Asklepios, läkekonstens gud

Myten om Asklepios handlar om en gudom som hade en bred kult i Grekland. Denna gudom kombinerade Kirons visdom med Apollons helande krafter. Faktum är att hans symbol blev och är fortfarande den universella symbolen för medicin.
Myten om Asklepios, läkekonstens gud

Senaste uppdateringen: 10 augusti, 2020

Myten om Asklepios, eller Aesculapius för romarna, handlar inte bara om enbart gudomen utan om en hel familj som var hängiven till läkekonsten. Även om de flesta gudarna hade någon form av läkande kraft, var Asklepios den som behärskade denna kunskap bäst, nästan till den punkten att han kunde återställa en persons liv efter dess död.

Vissa historiker menar att myten om Asklepios tar efter legenden om en egyptisk arkitekt, Imhotep. Han levde cirka 2 000 år innan myten om den grekiska guden tog form och var en av de lärde som anses vara läkekonstens fäder. Dessutom den första som utövade detta yrke som sådant, fast då han ses som ett universalgeni finns det egentligen ganska lite som han inte ägnade sig åt.

Imhotep författade en omfattande farmakologisk receptbok och han är den första människan som beskrev kliniska fall ur ett rationellt och inte ett magiskt perspektiv. Åtminstone så långt som historikerna idag vet.

Han påstås ha använt opium som anestetikum och skapade möjligen de första kända anatomiska beskrivningarna. Som ni ser kan myten om Asklepios faktiskt även ha inspireras av denna mytomspunna person.

Låt maten vara din medicin och medicinen vara din mat.

-Hippokrates-

En bild av Parthenon

Ursprunget till myten om Asklepios, läkekonstens gud

Som vanligt finns det flera versioner av myten om Asklepios bland grekerna. De mest kända menar på att läkekonstens gud var Apollons son, ljusets och konsternas suveräna gudom, och av en dödlig kvinna vid namn Koronis.

Mytologin beskriver henne som en rätt vacker kvinna, så mycket att Apollon förälskade sig i henne när han såg henne för första gången. Enligt berättelsen älskade de vid en sjö. Gudomen ska först ha förvandlat sig till en svan för att detta skulle kunna ske. Koronis blev gravid efter detta möte.

Efteråt måste Apollon återvända till Delfi. Men innan han gjorde det, placerade han en vit kråka som vårdnadshavare för sin käresta under sin frånvaro. Koronis blev emellertid älskarinna till en krigare vid namn Ischys när Apollo lämnade henne, och när kråkan iakttog detta flög den snabbt bort på jakt efter sin herre.

På vägen dit stötte den vita kråkan på en huvbärande kråka som varnade den för att vara budbärare av dåliga nyheter. Den vita kråkan ignorerade emellertid varningen. Naturligtvis blev Apollon helt chockad, och i sin ilska förbannade han fågeln. Han förvandlade dess fjäderdräkt svart som straff och fördömde den att leva med rykte om sig att vara en mörk fågel bärare av dåliga omen.

Asklepios, en lysande pojke

Enligt myten om Asklepios sökte Apollo upp Koronis. Full av ilska sköt han henne med en av sina pilar som genomträngde hennes bröst. I andra versioner av berättelsen sägs att han inte kunde drista sig till att konfrontera henne igen, utan lät sin syster Artemis stå för hämnden, som dock slutade med samma resultat. När han såg henne dö ändrade han sig och försökte hålla henne vid liv, men det var för sent. Efteråt tog han hennes döda kropp till ett begravningsbål. När elden konsumerade kroppen beslutade Apollon att rädda deras ofödda son från hennes livmoder.

Asklepios var ett väldigt anmärkningsvärt barn. Därför lämnade Apollon pojken i Kiron, kentaurernas anförares, vård under hans uppväxt och utbildning. Detta ledde till att pojken växte upp under handledning av en lärare som behärskade läkarkonsten. Således blev han förtrogen med medicinalväxter och behandlingstekniker i en tidig ålder. Värt att notera är att Asklepios vid denna tid alltså var en halvgud, en så kallad hero, och därmed dödlig.

Asklepios hade så många helande förmågor att han till och med lärde sig att återuppliva en död människa. Detta väckte ilska från Zeus, som ansåg att det var farligt att vända dödliga tillstånd. Så med hjälp av en cyklop skickade han åskan för att döda Asklepios.

En staty av Zeus

En vördad gud

Apollon, rasande över mordet på sin son, dödade cyklopen som utfört Zeus order. Sedan tog han med sina gudomliga krafter Asklepios till Olympen och förvandlade honom till en gud. Det var från det ögonblicket då dödliga började tillbe honom och be honom om fördelar när de behövde hjälp för att övervinna sjukdomar.

Asklepios död och sedermera upphöjande till gudomlighet förde också med sig dygder till familjen han hade på jorden. På detta sätt förvärvade hans fru, Epione kraften för att lindra smärta. Av deras döttrar blev Hygieia symbolen för hälsoförebyggande (från henne har vi fått ordet hygien). Akeso representerar läkningsprocessen och Iaso för återhämtning från sjukdom.

Panakeia, en annan av hans döttrar, blev synonym med universalbehandling. Liknande blev hans son Telesforus symbol för konvalescensen medan Makaon och Podalirius blev beskyddare för läkare och kirurger.

Hippokrates hävdade senare att han var en ättling till Asklepios. Och gudens symbol, en orm slingrande uppför en stång, blev den universella symbolen för medicin.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Morales-Puebla, J. M., Fernandez, M. A. A., & Delgado, A. D. (2011). Asclepio. El Dios griego de la medicina. Apuntes de Ciencia, (3), 53-57.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.