Narcissistiska syskon
Vissa av oss blir så småningom medvetna om att vi varit offer för en dysfunktionell familj där våra föräldrar av någon anledning prioriterade ett barn framför resten. Den “gyllene” pojken eller flickan. Sådana barn kan bli till narcissistiska syskon som vi nästan alltid är i konflikt med.
Diskussioner, själviskt och kränkande beteende, överdrivna krav, kritik… Vid dessa tillfällen är syskonet definitivt inte en vän för livet. Faktum är att vi i dessa fall växer upp med en tydligt skadlig närvaro, medvetet formad av föräldrar med liknande narcissistiska drag.
Nästan utan att vi märker det blir vi involverade i utmattande dynamik som märker oss i vår barndom och till och med i vuxen ålder. Å ena sidan har vi en pappa eller en mamma som lägger all sin uppmärksamhet, hopp och tillgivenhet på endast en av sina avkommor. Å andra sidan måste vi hantera ett tyranniskt, bortskämt, konkurrerande och ibland även verbalt eller fysiskt aggressivt syskon.
Detta är nedtystade och högst komplexa verkligheter som är väl värda att prata om.
Selektiv fostran och att prioritera att ge kärlek och omsorg till ett barn före övriga, får alltid allvarliga konsekvenser.
Narcissistiska syskon, offer för en selektiv fostran
Att “framställa” en narcissist är lättare än du kanske tror. Faktum är att det räcker med att helt enkelt förstärka barnens egocentrism och avaktivera deras empati. De behöver bara indoktrineras med en uppblåst och oproportionerlig syn på sig själva, med budskap som: “Du är snyggast”, “Du är den som älskar mamma mest” osv.
Narcissistiska syskon är resultatet av en ojämlik och diskriminerande uppväxt som byggt en förvrängd identitet hos dem. Denna identitet närdes av internaliseringen av narrativ som gjorde att de från en mycket tidig ålder kunde anta att de, och bara de, var värda all form av kärlek och uppmärksamhet.
Gradvis byggde de upp sin skadliga personlighet, en som blev mer uttalad och skadlig med åren. En studie utförd av universitetet i Amsterdam i Nederländerna bekräftar att narcissism delvis är förankrat i tidiga socialiseringsupplevelser. Därför är fostran den första faktorn som kan modellera denna personlighetsprofil.
Narcissistiska syskon antar tidigt att de är mycket viktigare än oss. De anser att deras prestationer, och inte våra, förtjänar att uppmärksammas av familjen.
Narcissistiska syskons karaktärsdrag, egenskaper och beteenden
Den som växer upp med en narcissistisk bror eller syster har många barndomsminnen som inte är trevliga i minnet. Senare, med åren, blir relationen ännu mer spänd, skadlig och komplex. Till den grad att det i vuxen ålder är vanligt att syskon håller distans eller bara träffas sporadiskt, helt enkelt för att uppfylla familjeåtaganden.
Här är några tecken som definierar dem:
- De krävde överdriven uppmärksamhet och erkännande från mycket ung ålder.
- De tar bara hänsyn till sina egna behov.
- Redan som barn tillgrep de ofta lögner och utpressning.
- De har alltid visat ett tvångsmässigt behov av att tävla om nästan vad som helst.
- De skyller på sina syskon för eventuella oenigheter eller familjeproblem.
- De älskar att visa upp sina prestationer för familjen.
- De är helt klart antagonistiska mot sina syskon.
- De är reaktiva, argumenterande, känner inte empati och lyssnar sällan uppmärksamt när de samtalar med ett syskon.
- De brukar inte visa något intresse för hur deras syskons liv går.
- När syskon försvarar sig eller förebrår dem för deras attityd, hävdar de att de är för känsliga.
- De är skickliga på att få föräldrar att alltid positionera sig till deras fördel.
När föräldrar prioriterar ett barn framför de andra och barnet utvecklar en narcissistisk personlighet, är det extremt svårt för andra att upprätthålla ett hälsosamt band med barnet.
Narcissistiska syskon får ibland andra att ta avstånd från familjen
Narcissistiska syskon är en källa till konflikter. De är det störande elementet, utlösaren av alla diskussioner, och figuren som alltid är redo för ett gräl som andra syskon inte ens vill starta. Om de var föräldrarnas ögonsten som barn, blir detta ännu mer uppenbart i vuxen ålder. Allt har dock ett pris.
Faktum är att det är ganska vanligt att syskon till narcissister till slut tar avstånd från sin klart dysfunktionella familj. Det är faktiskt helt naturligt att vilja undvika kontakt med föräldrar som medvetet skapat en sådan splittring. När kärleken till familjen inte är villkorslös skapar varje band lidande.
Hur ska man hantera ett narcissistiskt syskon?
Det komplexa med att behöva hantera narcissistiska syskon är att man också måste hantera en familjehierarki. Den där du är längst ner på stegen och det gyllene barnet överst. Men ibland kan du inte ta avstånd från det ena eller det andra. I dessa fall bör du tänka på följande:
- Förvänta dig ingenting av narcissistiska syskon. Du måste acceptera verkligheten. Det är det faktum att varken ditt syskon eller din familj kommer att uppskatta dig, och de kommer inte heller att ta hänsyn till dina behov. Därför måste du undvika att vara beroende av dem i alla aspekter och sluta hoppas på en mirakulös förändring.
- Bekräfta dina gränser. Om du tvingas behålla kontakten med ditt narcissistiska syskon, gör klart vad personen kan och inte kan förvänta sig av dig. Allt är inte acceptabelt och du måste klargöra detta så snart som möjligt.
- Läk dina tidigare sår. Du har vuxit upp i en dysfunktionell familj som bara fokuserar tillgivenhet på ett barn. Du kan mycket väl ha många minnen och upplevelser att läka. Tveka inte att be om experthjälp.
Sist men inte minst, fokusera på de personer som verkligen ger dig tillgivenhet, validering och förståelse i ditt dagliga liv. De är din riktiga familj; de relationerna du har valt och byggt själv.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Kacel, E. L., Ennis, N., & Pereira, D. B. (2017). Narcissistic Personality Disorder in Clinical Health Psychology Practice: Case Studies of Comorbid Psychological Distress and Life-Limiting Illness. Behavioral medicine (Washington, D.C.), 43(3), 156–164. https://doi.org/10.1080/08964289.2017.1301875