Nonviolent communication: att ge från hjärtat

Nonviolent communication: att ge från hjärtat
Sergio De Dios González

Granskad och godkänd av psykologen Sergio De Dios González.

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2023

Ord är som ett tveeggat svärd. De kan bygga djupa relationer, men har även makten att förstöra dem och orsaka smärta. Att lära sig att tala från hjärtat och vara uppmärksam på sin kommunikation är viktigt för hälsosamma relationer. Därför är empatisk kommunikation eller “nonviolent communication” så viktig.

Marshall Rosenberg, en amerikansk psykolog, utvecklade denna nya typ av kommunikation i början av 1960-talet. Han gjorde det medan han studerade de faktorer som påverkar vår förmåga att vara medkännande.

Hans avsikt var att svara på två frågor som hade besvärat honom sedan barndomen. Den första var: vad kopplar bort oss från vår omsorgsfulla natur och gör att vi uppför oss på våldsamma eller nedsättande sätt?

Och den andra var: varför har vissa människor konsekvent omsorgsfull attityd även under de mest ogynnsamma förhållandena?

Resultatet blev utvecklandet av nonviolent communication. Låt oss titta närmare på detta.

“Vad jag vill ha i mitt liv är medkänsla, ett flöde mellan mig själv och andra baserat på ett ömsesidigt givande från hjärtat.”

-Marshall Rosenberg-

Empatisk kommunikation eller nonviolent communication

Många relationer försämras eftersom vi inte vet hur man kommunicerar. Dessutom orsakar dålig kommunikation betydande konflikter. Vi tror att det att prata är detsamma som att kommunicera och vi glömmer den andra grundläggande delen: att lyssna.

En lösning på detta problem är Rosenbergs empatiska kommunikation eller nonviolent communication. Grunden för denna typ av kommunikation är tanken att ge från hjärtat.

Med denna typ av kommunikation kan vi få kontakt med oss själva så att vi kan skapa kontakt med andra. Följaktligen blomstrar vår naturliga medkänsla.

Empatisk kommunikation eller nonviolent communication

Förmågor relaterade till verbalt och icke-verbalt språk utgör grunden för denna typ av kommunikation. De tillåter oss att fortsätta att vara mänskliga även under extrema förhållanden.

Med andra ord gör detta fokus det möjligt att kontrollera impulser. Oavsett omständigheterna och hur lätt det än är att låta dem ta över. Om vi använder dessa förmågor kan vi upprätthålla uppriktig och ärlig kommunikation som kommer från hjärtat.

Empatisk kommunikation eller nonviolent communication hjälper oss att omstrukturera hur vi uttrycker oss och lyssnar på andra människor.

Som du kan se är det inget nytt. Vi har känt till alla de element som utgör denna typ av kommunikation i århundraden. Nyckeln är att ta fram dem, vara medveten om dem och tillämpa dem i vårt dagliga liv.

Komponenterna som utgör empatisk kommunikation

Nonviolent communication kan vara otroligt transformerande. Att kommunicera på ett icke-våldsamt sätt innebär att gå utöver våra behov och lyssna på andras behov. Det innebär att man åsidosätter invanda och automatiska reaktioner. Men hur går det till?

Enligt Rosenberg måste vi, för att lära oss att ge från hjärtat, fokusera vårt samvetes ljus för att lysa upp fyra distinkta områden (de fyra komponenterna av nonviolent communication):

  • Observation. Att observera vad som händer i en given situation är den första komponenten. Fråga dig själv: Berikar det som andra säger eller gör mitt liv? Nyckeln är att veta hur vi bäst uttrycker huruvida vi gillar eller inte gillar vad andra människor gör. Du måste göra det på ett sätt som inte är dömande. För som J. Krishnamurti sade: “att observera utan att döma” är den högsta formen av mänsklig intelligens.
  • Känsla. Den andra komponenten testar hur du känner. Känner du dig sårad, glad eller irriterad? Poängen är att identifiera de förnimmelser och känslor du har i stunden.
  • Behov. Den tredje komponenten handlar om att se vilka av dina behov som är relaterade till de känslor du har identifierat.
  • Efterfrågan. Den sista komponenten av icke-våldsam kommunikation fokuserar på vad du efterfrågar och önskar att den andra personen ska göra för att berika sitt liv såväl som ditt. För att få det att hända måste du göra en specifik förfrågan.
Människor med stora hjärtan

Nonviolent communication innebär också att lyssna

Nu hänvisar empatisk kommunikation eller nonviolent communication inte bara till vår egen förmåga att uttrycka oss ärligt. Den betyder även att vi är empatiskt förmögna att kunna ta emot kommunikation från andra.

Så när vi fokuserar vår uppmärksamhet på dessa fyra aspekter av processen och hjälper andra att göra detsamma, kan sann kommunikation uppstå. Det är en tvåvägskommunikation där båda perspektiven spelar in.

Å ena sidan ser jag, känner jag, och identifierar jag vad jag behöver för att berika mitt liv. Å andra sidan, vad ser den andra personen, vad känner denne och vad behöver denne för att berika sitt liv också?

Det medkännande talets styrka

Nonviolent communication är medkänslans språk. Det är bron till inre kontakt och en ärlig och autentisk koppling till andra.

Men det är mer än bara en form av kommunikation. Det är en attityd. Denna attityd tillåter oss att ta fullt ansvar för våra interna processer.

“Det sätt som vi kommunicerar med andra och med oss själva är det som slutligen avgör kvaliteten på våra liv.”

-Anthony Robbins-

Kraftfulla händer i kontakt

Innan du låter dig dras med av impulsivt agerande och säga saker du ångrar senare, ska du stanna upp en sekund och lyssna på dig själv. På det sättet förstår du dig själv och försöker förstå andra.

Skrik och förakt hjälper inte. Tystnad och lugn kan vara användbara verktyg för vårt mål att lysa upp mörka stunder.

Glöm inte att det sätt du kommunicerar på, påverkar ditt dagliga liv. Om nonviolent communication råder i ditt liv är det mer troligt att det kommer att råda i andras liv också.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.