Om du verkligen tyckte om det, kommer du att minnas det

Om du verkligen tyckte om det, kommer du att minnas det

Senaste uppdateringen: 28 mars, 2024

Om du verkligen tyckte om det, oavsett hur kort det var, så kommer du alltid att minnas det. För det finns kärlek vars minne fortfarande ger oss ljus, tack vare de spontana kyssar och de blickar som sade allt utan att behöva ett enda ord. Det finns minnen som vi kan återvända till i hemlighet. Och även om kärleken var kortlivad så finns det ingen anledning att anse den vara ett misstag om den gjorde oss lyckliga.

Det finns personer som säger att våra minnen är som en klumpig hundvalp. Vi kastar åt den en boll och den kommer tillbaks med vad den än hittar på vägen. Hjärnan fungerar genom associationer; det som den för med sig tillbaka från minnets kista är aldrig exakt. Och den tenderar att kasta ut många detaljer och bara hålla kvar historiens essens. Men det är bra att veta att det finns något som den tycker om, och det är lyckliga stunder.

Det finns minnen som andas, poesi som är skriven i blickar som redan är nostalgi, och kärlek som, även om den var kort, är som en eterisk parfym som fortfarande håller sig kvar. För det du verkligen tyckte om, kommer du alltid att minnas, och det är ej heller något som du kommer att anse vara ett misstag.

Det är viktigt att tänka på en annan detalj gällande goda minnen. Det som vi njöt av under en kort period av våra liv kommer bara att vara integrerat i våra emotionella minnen på ett betydelsefullt sätt om vi tolkar upplevelsen som transcendental och positiv.

Oavsett om vi tror det eller inte så är detta inte alltid så lätt; speciellt om vi pratar om emotionella relationer. För ibland så för det som var kort med sig långa perioder av tårar. Hur kan vi då hålla oss fast vid den “positiva” sidan av dessa tillfällen i livet?

Flyga

Vad du njöt av förtjänar att bli uppskattat

Sonja Lyubomirsky är en välkänd psykolog från University of California, som specialiserar sig på studier rörande lycka. Med böcker som The Myth of Happiness ger hon oss ett annat fokus inom den positiva psykologin.

Enligt denna författare måste vi lägga bakom oss det förflutna om vi vill uppnå välmående och maximal personlig potential eftersom det är irrelevant för nutiden. För här och nu. Även om vi kan förstå detta fokus, är sanningen den att det är något väldigt komplicerat att omsätta i praktiken.

Människor utgörs av minnen. Vi utgörs av känslan av den där första kyssen liksom doften av den där pajen som farmor gjorde åt oss. Och vi utgörs även av de tårar som i hemlighet har låtits flöda vid varje nederlag i livet. Innan vi letar efter det där “magiska pillret” som kan ta bort dåliga minnen, är det bättre att “återupptäcka dem”.

Att minnas när du var nyförälskad

Det du njöt av förtjänar att bli uppskattat och det du sörjde förtjänar att ses från ett annat mer harmoniskt perspektiv. Om en kärlek var kortlivad och gjorde dig besviken så håll dig till det du upplevde. Om en person svek dig, håll dig till det som du lärde dig. Och om du gjorde ett misstag, fortsätt inte att tänka på detta misstag. Ta ett djupt andetag och låt dina misstag bli ditt bästa sätt att lära dig.

Vikten av att minnas det positiva

Vi vet alla att minnet är selektivt, att det inte är precist. Vi vet att det tycker om att tolka saker på sitt eget sätt. Så precis som vi påpekade i början tycker hjärnan om att vi tolkar det som hände på ett positivt och berikande sätt. 

Det är exempelvis intressant hur samma upplevelser ibland kan verka så olika beroende på vilket perspektiv man anammar. För att förstå detta lite bättre, låt oss föreställa oss att vi ska åka iväg på semester med vår partner. När vi kommer fram är det bara dåligt väder varje dag när vi är där.

En tid senare när vi pratar om detta med vår partner kommer denne ihåg detta som otur; det var ett slöseri med pengar. Vi själva tolkar det dock på ett annat sätt, att det var något väldigt betydelsefullt och speciellt trots regnet, och att vi kunde spendera mer intimtid på hotellrummet med vår partner.

Par

Martin Seligman visar hur du kan främja positiva minnen

Det hade varit fantastiskt för vårt välmående att ha den där naturliga förmågan att se saker från andra perspektiv. Med andra ramar som kan justeras till det vi upplevde och få detta till något mer positivt och berikande. Martin Seligman, den moderna positiva psykologins fader, föreslår något som utan tvekan kan hjälpa oss att förstå detta.

I hans bok Authentic Happiness förklarar han att en av de bästa övningarna för att främja positiva minnen är att försöka vara tacksam för något varje dag. Detta kanske verkar ironiskt eller till och med “spirituellt” för många av våra läsare, men i verkligheten är det en väldigt effektiv övning.

Att vara tacksam är som att köra en upplevelse genom ett filter. Det finns alltid något kvar, rester som knappt märks, men som skiner som diamantpuder. Det är här vi hittar de riktiga lärdomarna, där vi ser det vi njöt av och vad som kommer att vara värt att minnas.

Träd

Kanske så är den där valpen djupt inne i vårt minne egentligen inte så klumpig. Även om han inte hämtar tillbaka den där bollen som vi kastade, är det väldigt möjligt att han kommer tillbaka med något som vi ville ha tillbaka: ett viktigt minne som vi har lagrat och som vi nu kan uppskatta som något positivt.

För den som kan minnas det förgångna utan smärta har nämligen chansen att njuta av nuet med passion.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.