Orsakerna till den konstanta rädslan för att bli övergiven

Orsakerna till den konstanta rädslan för att bli övergiven
Gema Sánchez Cuevas

Granskad och godkänd av psykologen Gema Sánchez Cuevas.

Senaste uppdateringen: 02 januari, 2023

Det finns personer som konstant är rädda för att bli övergivna. Denna konstanta rädsla för att bli övergiven gör att man märker av och analyserar allt. Man analyserar varje ord för att bekräfta sina rädslor. Man tänker saker som: “Han vill inte vara kvar hos mig. Jag betyder inte något för honom. Han älskar mig inte.”

När vi inleder ett förhållande och är rädda för att vår partner kommer överge oss så är detta precis vad som händer ibland. Det sker för att rädslan är så stor att den blir till ett ohälsosamt beroende. Denna rädsla gör att personen kontrollerar, trakasserar och misstror sin partner. I slutändan skadar detta förhållandet och kan göra så att det tar slut.

Relationer förändras över tid. Våra vänner kan en dag bestämma sig för att de inte vill vara våra vänner längre. Både livet och relationer förändras. Den konstanta rädslan för att bli övergiven låter oss dock inte acceptera detta faktum, och det är något som får dig att tro att alla förändringar i relationen är negativa.

Ett beroende som utvecklas under barndomen

För att förstå personer som har en konstant rädsla för att bli övergivna så måste du fokusera på deras barndom. Du kanske inte kommer ihåg mycket från din barndom, men om det utvecklas ett känslomässigt beroende under denna tid så kan detta leda till problem i vuxenlivet.

“För att bli en oberoende och självsäker vuxen så måste personen ha
fått stöd och blivit älskad som barn.”

-Sue Gerhardt-

Vattendroppe på golvet.

Alla barn utvecklar en känsla av tillgivenhet i relation till sina vårdnadshavare. De är de personer som hjälper dem med deras behov och får dem att känna sig säkra. Flera studier har visat att anledningen till att rädslan för att bli övergiven uppstår som vuxen är att något saknades under barndomen. Låt oss titta vidare på detta.

Faktorer som leder till en konstant rädsla för att bli övergiven

  • Brist på omtanke. Om vårdnadshavarna inte kramar barnen eller visar dem fysisk tillgivenhet så kommer de växa upp med denna rädsla. Detta kan också hända om föräldrarna inte säger något snällt till barnen.
  • Frånvarande föräldrar. De personer som är rädda för att bli övergivna anser att deras föräldrar inte gav dem tillräckligt med omtanke. De kanske fokuserade sig för mycket på jobbet, helt enkelt var frånvarande eller hade för mycket att göra. Detta har en stark påverkan på barnen.
  • Våra föräldrars relationer. Föräldrarnas relation är viktig för att barnet inte ska utveckla denna rädsla. Otrohet är exempelvis väldigt destruktivt för ett barns känsla av säkerhet. Om det förekommer otrohet i föräldrarnas relation kommer barnet att växa upp med en rädsla för att bli övergiven av sin partner.

En konstant rädsla för att bli övergiven kan vara väldigt påfrestande, men det är en försvarsmekanism som dessa personer utvecklar som barn. Istället för att utveckla hälsosamma band kommer dessa personer utveckla ett osäkert beroende, och därmed ofta misstro sin partner. De kommer dessutom utveckla och uppvisa ett emotionellt beroende.

Upprepning av samma mönster

Om du konstant är rädd för att bli övergiven så har du antagligen befunnit dig i förhållanden där din partner har varit otrogen mot dig eller varit alltför beroende av dina föräldrar. Du kommer då omedvetet att upprepa samma mönster som du upplevde under barndomen. Skillnaden nu är bara att de uppstår i andra sammanhang med andra personer.

När vi inser att våra relationer med våra föräldrar har en påverkan på vårt vuxna liv så kan det hända att vi blir arga på dem och vill skylla på dem. Men kom ihåg att de gjorde så bra de kunde. När du nu är vuxen så är det du själv som är ansvarig för de beslut som du tar. Det kommer inte hjälpa att skylla på andra. Du måste arbeta med dig själv.

Att bli övergiven vid havet

Det bästa sättet att återhämta sig från ett negativt beroende under barndomen är att arbeta med din självkänsla. Detta kommer hjälpa dig att sluta vara beroende av andra för att uppfylla dina emotionella behov. Genom att förbättra din självkänsla kommer du att kunna lita på både dig själv och andra, och därmed även kunna bibehålla hälsosamma relationer.

Kom ihåg att du inte kan göra ogjort det som hände dig under barndomen. Du kan dock bestämma dig för att arbeta med dig själv och lösa de problem som har uppstått för dig. Ta kontroll över dina egna känslor. Vägen till att kunna ha hälsosamma relationer är inte enkel, men det är värt besväret.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.