Otrygg anknytning på arbetsplatsen

Människor med otrygga anknytningsstilar kännetecknas av ångest och undvikande beteende. Men hur manifesterar sig detta på arbetsplatsen? Ta reda på det här.
Otrygg anknytning på arbetsplatsen
Gorka Jiménez Pajares

Skriven och verifierad av psykologen Gorka Jiménez Pajares.

Senaste uppdateringen: 24 februari, 2024

I dagens värld blir arbetet alltmer dynamiskt. Företag går ofta ihop med externa team. Därför är samarbete och relationsbyggande viktigt för att få ut det mesta av de tillgängliga resurserna. Faktum är att organisationer idag optimerar sina konkurrensfördelar. Deras mål är att vara mer anpassningsbara, precis som människor. Detta gör att personer med otrygg anknytning får det svårt på arbetsplatsen.

För att definiera begreppet anknytning kan vi använda metaforen om vävstolen. Föreställ dig en vävstol och observera dess färg och form. Visualisera nu dess trådar: se hur de flätas samman för att ge upphov till mönstren som vävstolen producerar. Anknytning syftar på det sätt på vilket vi sammanflätar de trådar som länkar oss till andra människor.

“Titta inåt. Var stilla. Fri från rädsla och fasthållning. Känn vägens ljuva glädje.”

-Buddha-

Lagarbete
Interaktionerna mellan anställda på ett företag är kopplade till deras anknytningsstilar.

Otrygg anknytning

Begreppet anknytning myntades av den prestigefyllda psykologen John Bowlby. Han sa att vi försöker etablera oss i relationer som ger oss trygghet och stöd i potentiellt stressiga situationer. I barndomen är det föräldrarnas uppgift att skapa trygga hamnar dit barnen kan återvända när de utforskar omgivningen och plötsligt blir oroliga.

Otrygg anknytning hos vuxna kännetecknas av relationer som kretsar kring rädsla. Dessa relationer tenderar också att vara problemtyngda på grund av många motsägelser och vändningar när det kommer till beslutsfattande. Ångest är konstant närvarande i livet hos människor med denna anknytningsstil.

Det finns tre typer av otrygg anknytning.

  • Personer med en otrygg-ambivalent anknytning kännetecknas av att de har negativa föreställningar om andra och positiva föreställningar om sig själva. Även om deras självkänsla verkar bra, är de försiktiga när det kommer till omgivningen. Följaktligen tenderar de att undvika andra människor.
  • Personer med otrygg-undvikande anknytning kännetecknas av sina negativa föreställningar om såväl omgivningen som sig själva. De fylls med ångest inför tanken på kontakt med andra, och deras självkänsla är dålig.
  • Personer med desorganiserad anknytning uppvisar en kombination av de två ovanstående stilarna. Desorientering är huvuddraget. Faktum är att de upplever stora svårigheter att bestämma sig för vad de ska göra och med vem, och hur de ska må. Förvirring är konstant närvarande i deras liv.

Å andra sidan kännetecknar trygg anknytning människor vars trossystem är positiva, både i förhållande till andra och sig själva. De har hög självkänsla och ber om hjälp när de behöver det. Dessutom har de inga svårigheter att vara självständiga och att utveckla intimitet i sina relationer.

“Anknytning i vuxen ålder tenderar att manifestera sig i det trossystem som individen har om sig själv och om andra.”

-Eduardo Fonseca-

Otrygg anknytning på arbetsplatsen: en källa till obehag

För närvarande utreds sambandet mellan anknytningsstilar och arbetsplatsen intensivt. Detta beror på att organisationer får näring av mänsklig aktivitet. Faktum är att interaktionen mellan människor på ett företag är kopplad till deras anknytningsstilar.

Anknytning på arbetsplatsen är gränsöverskridande. I själva verket upphör det att vara något som är inneboende hos individerna och deras miljö och spiller över på relationerna på arbetsplatsen. När vi interagerar med kollegor gör vi det till en början via vår uppfattning om arbetsmiljön.

“Individer med otrygg anknytning har en negativ syn på sina arbetslag och andra, och de tenderar att vara oberoende även när detta orsakar dem obehag.”

-Fei Li-

Partner som hatar en annan
Personer med otrygg anknytning på arbetsplatsen kan uppfatta ofarliga situationer som motstridiga.

Ångest och överkänslighet

Otrygg anknytning på arbetsplatsen definierar anställda som känner sig oroliga och ångestfyllda när deras kollegor nekar dem den hjälp de behöver. Följaktligen uppfattar de sig själva på ett negativt sätt. De är rädda för att bli bortstötta av sina kollegor. Dessutom uppvisar de ett stort behov av godkännande från företaget.

Dessa anställda är överkänsliga. De fokuserar sin uppmärksamhet på triviala detaljer och förvandlar dem till källor till oro och stress. Detta gör deras problemlösningsstrategier tvångsmässiga och de uppfattar ofarliga situationer som motstridiga. Faktum är att de har svårt att föreställa sig utmanande situationer som källor till möjligheter och personlig prestation.

Nu när du känner till dragen hos personer med otrygg anknytning och hur de beter sig på arbetsplatsen, är det värt att notera hur andra typer av människor fungerar. I den motsatta änden av spektrumet finns anställda med trygg anknytningsstil. De är självsäkra och hyser uppfattningen att deras team och kollegor erbjuder dem det stöd de behöver. De fungerar bra både självständigt och som en del av ett arbetslag.

“Anställda med otrygga anknytningsstilar tenderar att förstora upp små detaljer och etikettera dem som hotfulla, vilket ökar jobbstressen.”

-Fei Li-


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Li, F., Liang, X., & Liu, Q. (2022). Applying Attachment Theory to Explain Boundary-spanning Behavior: The Role of Organizational Support Climate. Journal of Work and Organizational Psychology, 38(3), 213-222.
  • Pedrero, F. E. (2021a). Manual de tratamientos psicológicos: Adultos (Psicología) (1.a ed.). Ediciones Pirámide.
  • Martínez, C., & Santelices, M. P. (2005). Evaluación del apego en el adulto: una revisión. Psykhe (Santiago), 14(1), 181-191.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.